Smūgis politinės korupcijos bylos kaltinamiesiems: teismas nenusišalino, byla bus nagrinėjama toliau

Vilniaus apygardos teismo teisėjai nenusišalino nuo „MG Baltic“ ir politinės korupcijos bylos. Taip pat atmestas nušalinimas prokurorui Justui Lauciui.

MG Baltic teismo posėdis. Edvard Blaževič nuotr.

„Pagrindo nusišalinti teisėjų kolegijai nenustatyta“, – paskelbė teismas.

Nepatenkinus nušalinimų, byla bus nagrinėjama toliau.

Prieš savaitę kaltinamieji ir jų advokatai pareiškė nušalinimus teisėjams bei prokurorui.

Koncerno „MG Baltic“ advokatas Linas Belevičius buvo pareiškęs nušalinimą visiems trims teisėjų kolegijos nariams – Nijolei Žimkienei, Jurgitai Kolyčienei bei Ugniui Trumpuliui.

Kaltinamųjų politinės korupcijos byloje advokatai teigia, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė, viešai pateikdama įvairius vertinimus, gali paveikti bylą nagrinėjančių teisėjų poziciją.

Prezidentės pasisakymą ir nušalinimą teisėjams advokatas siejo su jų skyrimo tvarka – Lietuvoje teisėjus skiria ir atleidžia prezidentė Teisėjų tarybos patarimu. Visus „MG Baltic“ bylą nagrinėjančius teisėjus į pareigas paskyrė D. Grybauskaitė.

Politinės korupcijos byloje kaltinimai pateikti trims juridiniams ir penkiems fiziniams asmenims: Darbo partijai, Liberalų sąjūdžiui, koncernui „MG Baltic“, buvusiems liberalų ir „darbiečių“ lyderiams Eligijui Masiuliui, Vytautui Gapšiui, buvusiam parlamentarui liberalui Šarūnui Gustainiui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui bei buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui.

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su tuometiniu „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. V. Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis – dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Danėlius nerimsta: byla turi būti grąžinta prokuratūrai

R. Kurlianskio advokatas Giedrius Danėlius sako, kad „MG Baltic“ ir politinės korupcijos byla turi būti grąžinta prokuratūrai dėl esą neaiškaus kaltinimo.

„Konkrečiai turi būti suformuluotas kaltinimas, kiekvieno teisė konkrečiai žinoti, kuo kaltinamas. Kaltinamasis aktas neatitinka Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimų, netinkamai surašytos bylos faktinės aplinkybės. Prašau bylą perduoti prokurorui“, – penktadienį per Vilniaus apygardos teismo posėdį sakė advokatas G. Danėlius

Penktadienį atmetus nušalinimą prokurorui Justui Lauciui bei visai teisėjų kolegijai, byla nagrinėjama toliau.

Teisėjai išaiškino teises penkiems kaltinamiesiems ir dviejų juridinių asmenų atstovams. Dabar nagrinėjami proceso dalyvių prašymai.

E. Masiulis pateikė prašymą leisti jam išvykti birželio 17–29 dienomis.

Prokuroras paprašė pratęsti laikiną nuosavybės teisių apribojimą. Kol kad nėra paskelbta, su kuo yra susijęs šis prašymas.

BNS

Politika korupcija
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933