Išskirtinė svečių iš Eilato viešnagė: moksleiviai susirado naujų draugų, pažino kitokią kultūrinę aplinką

Gegužės pabaigoje Palangoje lankėsi svečiai iš Eilato (Izraelis) – aštuoniolika mokinių ir trys lydintys mokytojai. Tai pirmasis Eilato mokinių vizitas, kuris įvyko miesto savivaldybės, Senosios gimnazijos ir Izraelio ambasados Lietuvoje dėka.

Eilato mokinių vizitas įvyko Palangos miesto savivaldybės, Palangos senosios gimnazijos ir net Izraelio ambasados Lietuvoje dėka. Senosios gimnazijos nuotr.

Palangos ir Eilato miestų bendradarbiavimo sutartis pasirašyta praėjusių metų vasarį, atsižvelgiant į istorinę patirtį ir remiant tautų pastangas susivienyti universalių taikos principų pagrindu. Sutarta, kad abiejų miestų atstovai keistis žiniomis apie kultūrą, sportą, švietimą, savivaldybės valdymą ir ekonomiką. Mokinių vizitą koordinavo Savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Mitkevičiūtė, Palangos senosios gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolita Vaičiulienė bei gimnazijos biologijos mokytoja ekspertė Daiva Urbštienė.

Išskirtinė svečių iš Eilato viešnagė: moksleiviai susirado naujų draugų, pažino kitokią kultūrinę aplinką, nuotrauka-1

Eilato mokinių vizitas įvyko Palangos miesto savivaldybės, Palangos senosios gimnazijos ir net Izraelio ambasados Lietuvoje dėka. Senosios gimnazijos nuotr.

Palangos oro uoste mokytojos Jolita Vaičiulienė ir Daiva Urbštienė pasitiko atvykusius Eilato atstovus, o Senosios gimnazijos kieme mokiniai ir jų tėvai susipažino su svečiais.Ir po ilgos kelionės moksleiviai bei juos lydintys pedagogai išliko smalsūs – tad dar tą patį vakarą kartu su gimnazistais jie apžiūrėjo miestą.

Kitą dieną atvykusius svečius gimnazijoje sutiko Savivaldybės atstovai ir mokyklos administracija, palinkėjo gražios bei malonios viešnagės. Tą dieną vyko ekskursija po kurortą, svečiai lankėsi Gintaro muziejuje, vėliau laisvą laiką praleido Palangos batutų parke.

Viešėdami gimnazijoje moksleiviai dalyvavo pamokose, susipažino su Tolerancijos ugdymo centro ir ,,Teams and dreams“ komandos veiklomis, stebėjo gimnazijos teatro studijos ,,Kuprinė“ spektaklį ,,Nebylystė“ pagal žydų literatūros klasiko M.Kulbako poeziją.

Praleistas laikas kartu suteikė didžiulę patirtį, užsimezgė bendrystė tarp skirtingų žmonių.

Svečiai iš Izraelio lydimi gimnazistų ir jų šeimų narių spėjo įsilieti ir į sezono atidarymo šurmulį. Apsilankė kurorto kermošiuje, kur pirko suvenyrų sau bei savo šeimoms, ragavo įvairiausio maisto – keptų bulvių juostelių ar populiariųjų Palangos vafliukų. Vėliau dalyvauta vaikų ir jaunimo šokių festivalyje ,,Ant bangos”, kuris vyko Palangos koncertų salėje, o vakare – oficialiame Palangos aktyviojo turistinio sezono atidaryme. Jo metu Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus pasveikino atvykusius svečius – jiems buvo įteikta Mėlynoji vėliava.

Eilato atstovai turėjo galimybę išsamiau pažinti pajūrio kraštą: lankėsi Klaipėdoje, Smiltynėje, Jūrų muziejuje. Ekskursiją po Klaipėdos miestą vedė anglų kalbos mokytoja Audra Kaklienė. Svečiai, lydimi gimnazistų, keliavo į Neringą, jiems buvo suorganizuota ekskursija po Nidos gyvenvietę.

Paskutinė viešnagės Palangoje diena Eilato mokiniams ir mokytojams buvo liūdna. Vakare gimnazijoje vyko atsisveikinimo vakaronė, kurioje dalyvavo mokytojai, svečius priėmusios šeimos bei Palangos folkloro ansamblis ,,Mėguva”. Vakaronės metu svečiai noriai šoko lietuvių tautinius šokius, programą papildydami savo pasirodymais, džiaugėsi praleistu laiku, nuoširdžiai dėkojo juos priėmusiems gimnazistų tėvams ir mokytojoms už galimybę pažinti Palangą. Tą vakarą svečiai kartu su gimnazistais paskutinį kartą viešnagės metu palydėjo saulę, o ankstų kitos dienos rytą išvažiavo į Vilnių, kur jų laukė ekskursija po sostinės senamiestį, susitikimas su Izraelio ambasadoriumi. Jis kartu su mokiniais lankėsi Panerių memorialiniame muziejuje ir pats vedė ekskursiją Eilato ir Palangos moksleiviams.

Palangos turistinio sezono atidarymo metu miesto meras Šarūnas Vaitkus pasveikino atvykusius svečius – jiems buvo įteikta Mėlynoji vėliava

Ši Eilato mokinių ir mokytojų viešnagė išties buvo išskirtinė. Mes, mokiniai, susiradome nuostabių draugų tiek iš Eilato, tiek iš Palangos, su kuriais sukūrėme šiltą ryšį. Kitokia religija, poreikiai ir kitoks gyvenimo būdas svečių neišgąsdino. Jie smalsiai priėmė jiems kiek neįprastą mūsų mokinių rutiną: savarankišką kėlimąsi ryte, pusryčių gaminimą, vykimą į mokyklą ir grįžimą namo, savarankišką popamokinės veiklos lankymą.

Praleistas laikas kartu suteikė didžiulės patirties, užsimezgė bendrystė tarp skirtingų žmonių. Gimnazistai Vilniaus oro uoste atsisveikindami su svečiais pažadėjo su jais susitikti Eilate.

Emilija Vitkauskaitė,

Palangos senosios gimnazijos IIIB klasės mokinė

Svečiai Eilatas viešnagė moksleiviai naujidraugai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936