Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų

Dana Lukauskienė

Keturias dienas ir tris naktis Šventoji griaudė plieninių žirgų garsais. Didžiulius žmonių srautus sutraukė geros muzikos, visuomenės ir baikerių grandiozinis renginys – tarptautinis baikerių festivalis „Beach Bike Fest -2018“. Motociklų parade švilpė vėjas, varžybose baikeriai demonstravo galią, greitį ir judesį.

D.Cirtautės nuotr.

Siautė gyvenimiško rokenrolo sūkuryje

Baikerių fiesta paįvairino šventojiškių kasdienybę. Miesto gatvėse knibždate knibždėjo begalė žmonių, renginys privertė pajusti tikrąją laisvės, atostogų dvasią, pamatyti, paragauti visko, kas baikeriams įdomu, kartu su jais švęsti, braidyti po nuostabias, nors ir šaltas Baltijos jūros bangas. Visi, pasiilgę gyvenimiško rokenrolo ir saulės, rinkosi didžiausioje baikerių šventėje Lietuvoje. O ir oras šiemet šiluma, saulės šviesa ir gera nuotaika laimino visą festivalį. Čia su savo plieniniais žirgais sudundėjo daugybė baikerių ir festivalio svečių iš visos Europos: kaimyninės Latvijos, Estijos, Rusijos,Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Olandijos, na ir, be jokios abejonės, gausus mūsiškių lietuvaičių būrys. Jie galėjo keturias dienas ir tris naktis pasimėgauti įvairiausiomispramogomis, skleisti savo energiją ir geriausią nuotaiką. Nenuilstanti „Beach Bike Fest –2018“scena nuo pat ryto budino visus, tęsė programas iki paryčių. Plačiai atvertos visų Šventosios miestelio barų durys laukė baikerių dieną ir naktį, kvietė sudalyvauti naktinėse pramogose.

Motociklų kolona

Pagrindinis šventės akcentas – motociklų paroda ir griausmingas paradas. Šiemet jame dalyvavo apie 315 įvairiausių motociklų. O dundanti, gaudžianti kolona traukė praeivių žvilgsnius maršrute Šventoji – Palanga – Šventoji. Tad ir palangiškiai galėjo pajusto dalelę Šventosios baikerių fiestos griausmo. Vietos gyventojai negalėjo atitraukti akių nuo langų, o einantieji gatve mojo pro šalį pravažiuojantiems galiūnams.

„Džiugu, kad ši šventė populiarėja, motociklų paradas kasmet pritraukia vis daugiau dalyvių. Štai praėjusiais metais čia griaudė 120 plieninių žirgų, o šiemet šis skaičius beveik patrigubėjo. Tai rodo, kad publika organizatoriais pasitiki, renginys populiarėja, pritraukia vis daugiau žmonių. Pamatėme atsigavusią, gyvą, šurmuliuojančią Šventąją, kuri tapo panaši į Palangos J.Basanavičiaus gatvę“, – „Vakarinei Palangai“ sakė vienas iš šventės organizatorių Vaidas Šimaitis. Jis akcentavo, jog ilgametė patirtis jau parodė, kad per kultūrą atsiveria naujos ir išskirtinės galimybės verslui. Festivalio metu visas regionas tampa aktyvesnis, sulaukiama daugiau svečių, atsigauna viešbučiai, maitinimo įstaigos. Todėl kiekvienam miestui ir miesteliui būtina palaikyti švenčių ir renginių ritmą, kuris pagyvintų regiono gyvenimą.

Triumfavo laiko išbandymus atlaikiusi fiesta

Anot V. Šimaičio, laiko patikrintas, išbandymus atlaikęs, šiais metais dar stipresnis, su pagausėjusia organizacine komanda trečiasis kasmetis baikerių festivalis siekia stiprinti teigiamą baikerių kultūros įvaizdį, supažindindamas visuomenę su baikerių puoselėjamomis vertybėmis, jų gyvenimo būdo ypatumais, akcentuodamas tą vienintelį nenumaldomą laisvės potyrį.

„Sulaukėme gausybės šilčiausių atsiliepimų iš visų – muzikantų, baikerių, šventojiškių ir visuomenės. Renginį aplankė ir Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus. Kasmetės baikerių fiestos su nekantrumu jau laukia publika ir ateinančiais metais. Organizatoriai jau planuoja ir ateinančių metų fiestą, užsibrėžta data. Esu labai dėkingas renginio vedėjui Ryčiui Mazūrui, Aidai Pociuvienei, ir visiems prisidėjusiems, kad ši šventė įvyktų, o ypač pagrindiniams žmonėms, kurie negailėjo savo jėgų ir energijos, besistengdami užtikrinti, kad viskas sklandžiai pavyktų. Išskirti kokio nors renginio ar varžybų erdvės negalėčiau, bet smagu, kad geros muzikos baikerių fiesta po atviru dangumi pavyko šauniai, Šventojoje skambėjo gera muzika, žmonės mėgavosi tikrąja atostogų, laisvės dvasia. Juk motociklas – tai laisvė, atotrūkis, vėjas, o kartu – poilsis ir tam tikras gyvenimo būdas“, – kalbėjo vienas iš šio renginio organizatorių V. Šimaitis.

Mugėje – egzotiški patiekalai ir odos aksesuarai

Keldami kokybės kartelę, organizatoriai šiais metais išskirtinai daug dėmesio skyrė muzikai – klausytojus džiugino populiariosios, bliuzo, soulo, džiazo, metalo, roko muzikos ritmai. Festivalį pradėjo net keletas grupių iš Suomijos, pagrindinė scena šiemet sulaukė garsiausių TV projektų („Lietuvos balsas“, „X-Faktorius“) dalyvių, skambėjo puikiai Lietuvai žinomų muzikantų vardai ir grupės. Kasdien scenoje pasirodė gausybė atlikėjų ir muzikantų. Savo gerbėjams klaipėdiečiai rokeriai grupė „Royce“padovanojo neeilinį reginį – mini roko spektaklį, pakilti virš kasdienybės kvietė „Baltasis kiras“,publiką audrino atlikėja Eglė Jakšytė, gyvo garso grupė „Studija“. Dundėjo visa Šventoji.

Šventės dalyvius pasitiko didžiausia per trejus metus festivalio mugė. Čia galima buvo paragauti ir meksikietiškos virtuvės patiekalų, vaflinių sumuštinių, ir tailandietiškų ledų. Pasirinkimas buvo labai platus – nuo lietuviško sūrio iki baikeriams labai reikalingų odos aksesuarų: liemenių ar marškinėlių, kuriuose atsispindi baikeriška dvasia.

Laiko neskaičiavo

Šventėje buvo laukiami ne tik pavieniai baikeriai, bet ir šeimos su vaikais. Na, o oficialiai jauniausia baikere išrinkta ir diplomu apdovanota 3 mėnesių fiestos mažoji dalyvė, kurią į sceną iškilmingai užnešė tėtis. Tai pirmieji metai, kai festivalis turėjo didžiules žaidimų zonas mažiesiems baikeriams, kurių laukė įvairiausi atrakcionai, pramogos, menų dirbtuvės ir populiariausi Lietuvos animatoriai.

Deja, bet vyriausio baikerio rinkimuose niekas neužsiregistravo, juk kiekvieno, net ir vyriausio baikerio dvasia, – jauna, tad laiko ir amžiaus fiestoje niekas neskaičiavo.

„Šiemet man teko didžiulė garbė vesti ir organizuoti tokį renginį. Tai pirmoji mano tokio masto patirtis. Čia virė tikrai fantastiška atmosfera, tobula buvo matyti tiek daug laimingų, laisvų, atsipalaidavusių žmonių. Dirbome keturias dienas ir tris naktis nuo 10 valandos ryto iki vėlaus vakaro. Pavakariais nuo 22 val. į pagrindinę Šventosios aikštę sugužėdavo gausybė žmonių, tai buvo didžiulė šventė visiems – ir miestiečiam, ir poilsiautojams. Tai buvo nuostabiausia baikerių ir muzikos fiesta po atviru dangumi“, – sakė pakalbintas renginio vedėjas Rytis Mazūras.

Rungtyse – jėga ir išradingumas

Tradiciškai visų baikerių laukė daugybė įvairiausių rungčių ir pramogų: paplūdimio linksmybės, tinklinio, rankų lenkimo, vikingų kirvio mėtymo varžybos, gražiausios barzdos, tatuiruotės rinkimai.

Baikerių ištvermė ir galia buvo testuojama ne tik ant motociklo, o ir baidarėse, kur stipruoliai turėjo susikauti, aplenkti savo varžovus baidare, prie kuriuos prikabinta alaus bačka.

Galiūnų varžybose baikeriai kovėsidėl stipriausiojo titulo. Renginio vedėjas skaičiavo, kiek gi kartų galiūnas sugebės iškelti 30 kilogramų sveriantį motociklą. Šiemetpraėjusių metų rezultatas – padvigubintas, mat plieninis žirgas iškeltas net 60 kartų.

Moterys kovėsi dėl „Paplūdimio gražuolės“ titulo. Dar prieš renginį pasiteiravus, kokius kriterijus turės atitikti „Paplūdimio gražuolės“ titulo siekianti mergina, festivalio koordinatorė Aida Pociuvienė akcentavo, kad visiems festivalio dalyviams ir svečiams reikalavimas yra vienintelis ir tas pats – nenumaldomas laisvės pojūtis. „Svarbiausia turėti įgimtą baikerizmą kraujyje, jokių kitų rėmų ir standartų čia nėra“, – kalbėjo A.Pociuvienė.

Mazgojo ir trynė baikerių „žirgelius“

Dėl „Mis Beach Bike Fest-2018“ titulo aršiai kovėsi net dvi gražuolės Sonata ir Justė. O tam, kad būtų įrodyta, jog mergina baikeriui reikalinga ne tik graži, bet ir nebijanti sunkaus triūso, darbštuolė,galinti pakerėti ne tik savo grožiu, dvasios stiprybe, bet kartu išdrįstanti susitepti savo baltas rankeles, merginoms buvo iškeltas svarbus tikslas ir uždavinys – nuplauti seno baikerio motociklą.Žiūrovus kaitino aistringas reginys, nes putos plovė ne tik motociklą, vanduo liejosi ir ant merginų kūnų, marškinėlių. Darbininkės ne tik aistringai trynė baikerių „žirgelius“, kiek įmanydamos šveitė juos, bet ir sukosi smagios muzikos sūkuryje, kaitino žiūrovų aistras.

Keturias dienas ir tris naktis – dieną ir naktį

„Šis grandiozinis renginys nėra vien baikerių fiesta. Tai yra puiki proga susitikti, pabendrauti, susipažinti su motociklininkų kultūra, gyvenimo būdu, o tuo pačiu ir pristatyti savo kraštą, Lietuvos pajūrį. Yra dar vienas slaptas tikslas – sugriauti nusistovėjusius neigiamus stereotipus. Juk motociklus vairuoja labai įvairūs žmonės. Vieni – aktyvūs, laisvi, kiti laisvę pajunta tik nusimetę kostiumą ir vasarą iškeliavę į Lietuvoje ir kitose Europos šalyse vykstančias baikerių fiestas“, – kalbėjo A. Pociuvienė.Keturias dienas ir tris naktis laisvės dvasia po viena vėliava suvienijo skirtingus Lietuvos ir Europos baikerių klubus bei pavienius motociklų mėgėjus.

Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų, nuotrauka-1 Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų, nuotrauka-2 Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų, nuotrauka-3 Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų, nuotrauka-4 Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų, nuotrauka-5 Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų, nuotrauka-6 Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų, nuotrauka-7 Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų, nuotrauka-8 Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų, nuotrauka-9 Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų, nuotrauka-10 Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų, nuotrauka-11 Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų, nuotrauka-12 Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų, nuotrauka-13 Baikerių festivalis Šventojoje: laisvės dvasia suvienijo tūstančius motociklų mylėtojų, nuotrauka-14
Šventoji baikeriųfestivalis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,928