Daugiabučių namų gyventojai nuo šiol tiksliai žinos, kam skiriamos techninės priežiūros lėšos

Aplinkos ministerija nuo gegužės įvedė naują, gyventojams palankesnę, daugiabučių gyvenamųjų namų techninės priežiūros organizavimo ir apmokėjimo tvarką. Nuo šiol techninės priežiūros turinys, dažnumas ir ją atliekančių asmenų funkcijos bus aiškesnės, o gyventojai nebemokės už tai, ko konkrečiai mokesčio gavėjas neatlieka.

Daugiabučių namų gyventojai nuo šiol tiksliai žinos, kam skiriamos techninės priežiūros lėšos, nuotrauka-1

Statinio techninės priežiūros tikslas – užtikrinti saugą ir tinkamą statinio bei jame esančios inžinerinės įrangos būklę. Ją sudaro nuolatiniai stebėjimai, periodinės apžiūros, defektų šalinimas ir remonto darbų organizavimas. Šią priežiūrą dažniausiai atlieka pats bendrojo naudojimo objektų administratorius.

Vienas iš pagrindinių šių pakeitimų lūkesčių – užtikrinti skaidrų ir efektyvų butų bei kitų patalpų savininkų lėšų, skiriamų techninei priežiūrai atlikti, naudojimą. Todėl naujoje tvarkoje atskirti namo būklės vertinimo ir smulkių defektų šalinimo ar remonto darbų organizavimo darbai. Nuo šiol defektų šalinimo ir remonto darbai kiekviename name bus atliekami pagal poreikį. Faktinės šių darbų atlikimo išlaidos turės būti apmokamos butų ir kitų patalpų savininkų būtent šiam tikslui kaupiamosiomis lėšomis, o už panaudotas lėšas gyventojams pateikiama ataskaita.

Kartu su šiais pakeitimais Aplinkos ministerija pakeitė Daugiabučių gyvenamųjų namų techninės priežiūros tarifo apskaičiavimo metodiką. Pagal ją šalies savivaldybės įpareigotos patvirtinti maksimalius techninės priežiūros tarifus. Jie taikomi, kai daugiabučių namų techninę priežiūrą vykdo savivaldybės paskirti bendrojo naudojimo objektų administratoriai.

Apskaičiuojant tarifus vertinamos namo nuolatinių stebėjimų, periodinių (sezoninių) apžiūrų ir jų privalomų dokumentų rengimo išlaidos. Atsižvelgus į gyventojų skundus, į tarifą nebus įtrauktos nustatytų namo būklės defektų, inžinerinių sistemų gedimų šalinimo, avarijų likvidavimo ir pan. darbų išlaidos. Kadangi ne visų darbų dažnumą, periodiškumą galima prognozuoti, įvertinti jų mastą ir sąnaudas, iki šiol ne visada skaidriai būdavo naudojamos namo savininkų lėšos techninei priežiūrai, į kurios tarifą iki šiol buvo įskaičiuotos minėtų darbų sąnaudos.

„Tikimės, kad šių teisės aktų pokyčiai sudarys sąlygas administratoriams tinkamai organizuoti ir vykdyti daugiabučių namų techninę priežiūrą, užtikrinti savininkų ir gyventojų interesus efektyviau ir skaidriau panaudojant jų lėšas, – sako aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė. – Kreipėmės į savivaldybes ir paraginome nedelsti ir kuo skubiau patvirtinti maksimalius daugiabučių namų techninės priežiūros tarifus.“

Skaičiuojama, kad šie pakeitimai kasmet leis sutaupyti mažiausiai 5 mln. eurų daugiabučių gyventojų lėšų, kurios galės būti nukreiptos stambesniems namo remonto darbams atlikti ar kitiems savininkų poreikiams tenkinti.

„V.P“ inf.

Daugiabučiųnamųgyventojai lėšos
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936