Kitą savaitę startuoja Palangos „Dūdų vasara“: pušys oš orkestro garsais

Nuo birželio 14 d. iki pat rugsėjo Palangos Birutės parke pušys oš kartu su nuostabaus orkestro garsais. Palangiškiai tikriausiai nebeįsivaizduoja parko be tikros pučiamųjų instrumentų muzikos, kuri mus nukelia į tuos laikus, kuomet dar gyvi buvo grafai. Daugelis ano meto didikų turėdavo savo orkestrus, o štai Tiškevičių kasdienybę skaidrino kviestiniai muzikantai. Šios tradicijos nepasimiršo iki pat šių dienų. Kiekvieną vasaros ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį nuo 18.30 val. kurorto svečiai ir visi pučiamųjų mylėtojai galės pasiklausyti klasikinės, populiariosios bei originalios muzikos koncertų Palangos Birutės parko rotondoje.

Kitą savaitę startuoja Palangos „Dūdų vasara“: pušys oš orkestro garsais, nuotrauka-1

Palangos parko rotondoje jau kitą savaitgalį skambės gyva muzika. Palangiškius ir svečius linksmins Palangos orkestras. „V.P.“ nuotr.

Jau visai greitai – kitą savaitgalį

Jau antrąjį šimtmetį Palangoje gyvuoja tradicija ramiais vasaros vakarais susirinkti žaviajame Birutės parke ir drauge su bičiuliais, bendraminčiais ar mylimaisiais klausytis pučiamųjų orkestrų koncertų. Ir šiemet Palangos orkestras kviečia jus mėgautis klasikine, populiariąja ir originalia pučiamųjų muzika kiekvieną vasaros ketvirtadienį, penktadienį bei šeštadienį.

Kiekvieną vasarą – pučiamųjų muzikos koncertai parke ypač laukiami, mėgiami ir pasiilgstami. „Yra nemažai nuolatinių klausytojų, kurie su nekantrumu klausinėja, rūpinasi, kada gi, nuo kada, vasaros vakarus Palangoje bus galima leisti su tikra, skambia varinių instrumentų orkestro muzika?..“, – kalbėdamas apie tai, kad dažnai susilaukia panašių visuomenės paklausimų, pasakojo Palangos orkestro vadovas Vygantas Rekašius. Jis džiaugėsi savo nuolatiniams klausytojams, varinių instrumentų muzikos gerbėjams, galėdamas pranešti, kad „Dūdų vasaros“ pradžia visai greitai – jau kitą savaitgalį.

Atgaiva nuo miesto šurmulio

 Muzikos skambesys taurina sielą, nukelia mus į tuos laikus, kuomet prabangiame Birutės parke dar gyveno garsi grafų Tiškevičių giminė. Antrąjį šimtmetį gyvuojanti tradicija – muzikuoti vasaros parke – padeda įkvėpti gražios kurorto dvasios, pasinerti į nepaprastą poilsio, geros nuotaikos ir prasmingos, kokybiškos, o svarbiausia –  gyvos muzikos oazę. Mes gyvename laiku, kuomet tikrą jausmą, tikrą polėkį, gyvą muzika pakeičia fonogramų skambesys, o nuolatiniame šurmulyje pradingsta tai, kas šimtmečiais kurta, puoselėta, brandinta. Tad orkestro muzika, pušų ošimas ir kalbanti jūra – tikra atgaiva pavargusiam nuo miesto šurmulio žmogui.

Kitą savaitę startuoja Palangos „Dūdų vasara“: pušys oš orkestro garsais, nuotrauka-2

Apie artėjantį 32 kincertų ciklą nuoširdžiai pasakojo V. Rekašius. „V.P.“ inf.

„Vos muzikantai išsitraukia savo instrumentus ir sugroja pirmuosius akordus, aplink rotondą greitai klausytojais užsipildo visi suoliukai, o tie, kuriems nebelieka vietos, – sėdasi ant žolės. Smagiausia, kuomet muzikantų pastangas gerbėjai įvertina aplodismentais, linguoja, siūbuoja į ritmą, klausydami įkvepiančio muzikinio repertuaro, kruopščiai, profesionaliai atliekamų dūdų muzikos garsų“, – pasakojo V.Rekašius.

Amžinas dalykas

Muzika – tai amžinas, nesenstantis ir kiekvieno žmogaus sielai labai reikalingas dalykas. Nuo 1953 m. išskirtinėje kurorto aplinkoje ir kūrybai puikiose sąlygose muzikuoja Palangos pučiamųjų orkestras. Per šį laikotarpį surengta daugybė koncertų, dalyvauta įvairiose šventėse, festivaliuose, radijo ir televizijos laidose. Garsas apie Palangos orkestrą pasklidęs ir už Lietuvos ribų.

„Svarbiausia – koncertinių programų kokybė, įvairovė bei Palangos miesto reprezentavimas. Orkestras nuolat siekia pabrėžti kūrybinį potencialą, bendradarbiauja su žinomais instrumentalistais, dainininkais ir dirigentais. Kasmetis renginys „Dūdų vasara“ – tai sena, gera miesto tradicija vasaros vakarus leisti klausantis kultūringo garso muzikantų. Žmones mūsų atliekami kūriniai turėtų panardinti į relaksacijos, gyvų garsų jūrą, kurioje gera, šilta, ramu, pakilu, o kartu ir komfortiška, patogu. Kiekvienas, atvykęs į Palangą, gali prisiliesti ne tik prie populiariosios kultūros bumbsėjimo, bet ir prie ilgametes tradicijas tęsiančios kokybiškos, profesionalios muzikos“, – kalbėjo Vygantas Rekašius. Pasak vadovo, kiekvienais metais atsižvelgiama į klausytojų skonį, tobulinama programa, atnaujinamas repertuaras.

Mena vaikystės laikus

„Atrodo, jog žmonės dažnai ateina į renginius tam, kad galėtų pasakyti – koncerte buvau, tačiau nedažnai išgirsi argumentuotų nuomonių kas jam viename ar kitame patiko, kažin, ar dažnas galėtų pasakyti, kokių autorių kūrinių klausėsi, kas labiausiai užgavo dvasios stygas. Mums svarbiausia – pati muzika, gyvas bei kokybiškas atlikimas“, – pristatydamas net trisdešimt du būsimus šios vasaros koncertus, skambėsiančius iki pat rugsėjo, kalbėjo orkestro vadovas V.Rekašius.

Anot pašnekovo, vyresnieji klausytojai „Dūdų vasaros“ koncertuose mena savo vaikystės laikus. Dažnas prisiminimais nukeliauja į savo vaikystę, kai į renginius parke juos atvesdavo tėvai, o dabar jie atsiveda savo vaikus ar anūkus. Muzika atgaivina, prikelia gražiausius prisiminimus.

Kitą savaitę startuoja Palangos „Dūdų vasara“: pušys oš orkestro garsais, nuotrauka-3

Nuo klasikos iki populiariųjų kūrinių

Palangos miesto Savivaldybė remia ir skatina senųjų orkestro tradicijų puoselėjimą. Siekiama, kad svečias, poilsiautojas kurorte pamatyti ir išgirstų visą, kas geriausia, ir noriai vėl ir vėl sugrįžtų į šį širdžiai mielą kampelį. Todėl miestas garsėja akcijų, koncertų, renginių įvairove net įmantriausiam skoniui. Poilsiautojams nemokami koncertai iš tiesų nemažai kainuoja. Siekdama išlaikyti šimtametę tradiciją Palangos savivaldybė kurorto pučiamųjų orkestrą finansiškai išlaiko visus metus. Kolektyvas dalyvauja įvairiausiuose renginiuose, puošia tradicines miesto šventes.

„Dūdų vasaros“ koncertai užima beveik pusę orkestro koncertinės veiklos. Nuo 2000 metų jam vadovaujantis dirigentas Vygantas Rekašius pats šiame kolektyve trombonu pradėjo groti nuo 1987 metų. Apie 35 muzikantų sudėtis leidžia atlikti įvairiausio žanro kūrinius.

Vienas profesionaliausių šalyje Palangos pučiamųjų orkestras yra daugelio tarptautinių ir nacionalinių konkursų laureatas, tad neįveikiamų kūrinių orkestro muzikantams nėra. „Dūdų vasaros“ programa labai plati: nuo klasikos iki populiariųjų, per daugelį metų visų klausytojų pamėgtų orkestro kūrinių.

Skambės lengvas, relaksuoti padedantis repertuaras

Pasak V.Rekašiaus, stengiamasi neapsunkinti atostogautojų per daug sudėtingais, stambesnių formų kūriniais. Orkestrantų manymu, didžiąją pridėtinę vertę kuria gyvas atlikimas, kuris šiais laikais išgyvena renesansą ir vis labiau vertinamas tarp jaunimo. Be abejo, kaip ir kiekvienas meno kūrėjų kolektyvas, Palangos orkestras siekia išlaikyti kokybės kartelę ir mano, kad pataikavimas masiniam skoniui yra blogas kelias, o menas vertingas tik tuomet, kai yra žmonių klausomas, mėgiamas, lankomas.  

Kitą savaitę startuoja Palangos „Dūdų vasara“: pušys oš orkestro garsais, nuotrauka-4

Atsižvelgiant į atostogautojų nuotaikas formuojamas ne per daug sudėtingas, lengvesnis, „rekreacinis“ repertuaras, ieškoma racionalaus kompromiso tarp publikos skonio ir profesionalių muzikinių ambicijų. Didžiąją dalį koncertinės programos atliks visų pamėgtas Palangos pučiamųjų orkestras, tačiau bus ir svečių. Rugpjūčio pradžioje Lietuvos kurortą aplankys bičiuliai iš Bavarijos – Gräfendorf Musikverein ir surengs koncertą Birutės parko rotondoje. Tad Palangoje bus unikali galimybė išgirsti tokio lygio orkestrus.  

Durys plačiai atvertos

Visą vasarą kurortas atsiveria visiems gyvos muzikos gerbėjams, norintiems  pasinerti į daugiametes profesionalios muzikos tradicijas, klausytis gyvo garso, gyvo atlikimo, stebėti muzikantų akis ir savo mintimis nukeliauti į didingus laikus, kuomet parke vaikščiojo grafai, o juos linksmino skirtingų orkestrų muzikantai. 

„V.P.“ inf.

Palanga Dūdųvasara pušys orkestras garsai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,931