R. Karbauskio savivalės neapsikentęs J. Džiugelis atskleidė, kas vyksta valstiečių frakcijoje

„Toliau taip tęstis nebegali“, – pareiškė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Justas Džiugelis. Politikas galvoje turėjo ne ką kitą, o valstiečių lyderį Ramūną Karbauskį, ne pirmą kartą savo nuomonę pristatantį kaip bendrą frakcijos poziciją.

lrytas.lt koliažas 

Valstiečių lyderis R.Karbauskis ketvirtadienį žurnalistams komentavo parlamento pirmininko Viktoro Pranckiečio žodžius. Pastarasis sakė, kad neturėtų būti sudaromos komisijos, kurios tirtų konservatorių indėlį į koncerno „MG Baltic“ iškilimą bei prezidentės Dalios Grybauskaitės ir buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio susirašinėjimą.

Tuo tarpu R.Karbauskis pareiškė, kad tai yra tik V.Pranckiečio asmeninė nuomonė, neturinti nieko bendro su valstiečių frakcijos pozicija. Bet, kaip teigė J.Džiugelis, šiuo klausimu frakcija net nediskutavo, tad natūralu, kad ir vieningos nuomonės kol kas negali paskelbti.

Anot J.Džiugelio, tokia situacija, kai frakcijoje klausimas net nėra diskutuojamas, o partijos lyderis garsiai rėžia, kad tai – bendra 55 narius turinčios frakcijos pozicija, kartojasi ne pirmą kartą.

Negana to, kalbėdamas su naujienų portalu lrytas.lt, parlamentaras piktinosi, kad dėl „žaidimų“ Seime nevyksta darbai ir neslėpė, kad gali išaušti diena, kai jis paliks valstiečių gretas.

4 nuotr.  J.Džiugelis neatmeta, kad gali trauktis iš valstiečių frakcijos.

- Jūs rašėte, kad situacija, kai R.Karbauskis savo nuomonę pateikia kaip frakcijos, kartojasi jau ne pirmą kartą. Gal galite paminėti kitų atvejų?

- Iš tiesų, tokių situacijų yra buvę daug kartų. Vienas iš tokių variantų buvo, kai paskelbta valstiečių frakcijos pozicija inicijuoti apkaltą visai konservatorių frakcijai. Sakyta, kad frakcijai nusprendė kaip niekada vieningai. Na, šitas klausimas visiškai nebuvo diskutuotas.

Aš noriu pabrėžti, kad neginu pačių konservatorių. Aš tiesiog pasisakau, kad mes ėjome į parlamentą su tokia linija, kad mes tuščiai nepolitikuosime. Šiuo metu jis (parlamentas - red.) virto smėlio dėže, kai R.Karbauskis pešasi su Gabrieliumi Landsbergiu ir taip įvelia visą valstiečių frakciją į politikavimą. Aš asmeniškai ėjau dirbti darbų, o ne politikuoti.

- Dėl tokių peštynių nevyksta svarbūs darbai?

- Absoliučiai taip. Manau, kad visas politikų ir žiniasklaidos dėmesys yra nukreipiamas į vieną ar kitą asmenį, kai su juo bandoma susidoroti.

Kalbėkime konkrečiai – apie Agnės Širinskienės norą pašalinti Andrių Kubilių iš Artūro Skardžiaus apkaltos komisijos. Manau, kad tokie procesai nieko gero nepadarys ir negerina Seimo reputacijos, prestižo. O juk taip pat buvo deklaruojama, kad šitas Seimas bus kitoks.

- Jūsų frakcijoje yra 55 žmonės, tad natūralu, kad nuomonės išsiskiria. Ar galima teigti, kad R.Karbauskis ar A.Širinskienė nekreipia dėmesio į kitokias nuomones, išsakytas frakcijoje?

- Su kitų frakcijos narių nuomone strateginiais klausimas nėra skaitomasi. Nepaisant to, kad kai kurie žmonės kalba argumentuotai ir pateikia faktus, argumentus. Dažniausiai tai būna bukas tikslo siekimas susidoroti su vienu ar kitu asmeniu grynai dėl asmeninės ambicijos.

4 nuotr. Ramūnas Karbauskis

- Frakcijos posėdžiuose kyla konfliktinės situacijos?

- Ne vieną kartą esu pastebėjęs, kad kai kas nors iš ryškesnių valstiečių nori pasisakyti argumentuotai, jiems tiesiog nesuteikiama proga tai padaryti. Diktatūrą galima labai plačiai vertinti.

Diktatorių dažniausiai įsivaizduoja kaip rūstaus veido asmenį, kuris pasako, išlaužo rankas ir turi būti vienaip ar kitaip, kaip jis pasakė. Šiuo atveju čia yra pasirinkta kitokia linija, kai didžioji dalis frakcijos, kurie yra palankūs Ramūnui, užgožia tuos, kurie turi kitokią nuomonę.

- Konservatorių lyderis socialiniame tinkle rašė: „Žmonės pasakoja, kad frakcijos posėdyje. R.Karbauskis dėsto – „mums nerūpi Justas, galime nekreipti į jį dėmesio.” Ar jūs žinote apie tokias kalbas?

- Tai, ko gero, išpūstas reikalas, tokių konkrečių citatų nėra. Be abejo, aš pats, dėl gausybės darbų, ne visuose frakcijos posėdžiuose dalyvauju. Tačiau į absoliučiai visus frakcijos posėdžius eina mano padėjėja ir tokią svarbią informaciją aš tikrai žinočiau.

Kita vertus, tai, kad tie žmonės, kurie nors šiek tiek prieštarauja Ramūnui ar turi kitokią, argumentuotą nuomonę, kurios nebijo išsakyti, yra ignoruojami, tai yra iš dalies tiesa.

Manau, kad tai yra Ramūno ir frakcijos seniūno pavaduotojų problema. Taip, su tokia didžiule frakcija sunku susitvarkyti, bet tam seniūnas ir turi keletą pavaduotojų, valdybą ir tokie klausimai, strateginiai dalykai, kurie gali daryti įtaką valstiečių frakcijos įvaizdžiui, turėtų būti išdiskutuoti nuodugniau. Tikrai ne kokiame nors siaurame rate, o su kolegomis, kurie turi ir kitas nuomones.

- Jūs ne kartą kritiškai pasisakėte apie frakcijos seniūną. Ar kada nors, po tokių pasisakymų, kalbėjote su R.Karbauskiu apie tai, kas kelia jums nerimą ar pasipiktinimą? Ką jis jums sakė?

- Savaime aišku, kad pirmiausia komunikacija turėtų vykti frakcijos viduje, tik po to išorėje. Tai natūralu ir, manau, galioja visoms frakcijoms. Tačiau frakcijos lyderis turi rodyti pavyzdį, jis turi kalbėti frakcijos viduje apie strateginius dalykus, o tik po to tai išnešti į viešumą.

Šiuo atveju, kaip matote, to nebuvo. Nei frakcijos viduje, nei strateginiame frakcijos posėdyje, kurio jau labai seniai nebuvo, tokių pokalbių nėra buvę. Tam, kad reikalautų kažko iš kitų frakcijos narių, pats lyderis turi parodyti pavyzdį.

- Jūs rašėte, kad toliau taip tęstis nebegali. Tačiau jei tęsis, jei jūsų žodžiai nebus išgirsti, ar galvojate apie pasitraukimą iš valstiečių frakcijos?

- Jeigu R.Karbauskis toliau taip elgsis ir jis neklausys argumentuotų Seimo narių pasisakymų, be abejo, kad tai gali įvykti.

- Ar yra frakcijoje daugiau narių, kurie mąsto panašiai?

- Taip. Tikrai neatskleisiu, nei kiek jų yra, nei jų pavardžių. Bet jų yra. Natūralu, kad didelėje frakcijoje yra žmonių, kurie nėra politikos naujokai, kurie išmano tam tikrus procesus ir nori, kad jų nuomonė būtų išgirsta.

„L.R.“ inf.

Karbauskis savivalė Džiugelis ValstiečiųFrakcija
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937