Žmogus tapo mažyčiu erdvės taškeliu, iš viršaus atsiskleidė neatpažįstama miesto ornamentika

Dana Lukauskienė

Palangos miesto savivaldybės Jaunimo iniciatyvų skatinimo atrankos konkurse šiemet pastebėtas didesnis nei įprastai aktyvumas, gauta 13 gražių iniciatyvų, kuriomis jauni žmonės siekia praturtinti Palangos laisvalaikį savo bendraamžiams. Vienas įdomesnių projektų – VšĮ „Užtaisas“ pristatyta iniciatyva „Atverk jaunimui Palangą“, kurios tikslas – suburti visos Lietuvos jaunimą Palangoje, suteikti galimybę jauniems žmonėms kurorto grožį dronais įamžinti iš paukščio skrydžio. Ši iniciatyva įgyvendinta birželio 1-3 dienomis.

Žmogus tapo mažyčiu erdvės taškeliu, iš viršaus atsiskleidė neatpažįstama miesto ornamentika, nuotrauka-1

Dronu mūsų kraštą fotografavo 16-24 metų kūrybingi jaunuoliai iš visos Lietuvos. Projekto dalyvių „Atverk jaunimui Palangą“ nuotr.

Saviugdai, poilsiui, tobulėjimui

Savivaldybė suprasdama, jaunimo politikos svarbą ir aktualumą, padėjo jauniems žmonėms patiems  susikurti tokias sąlygas, jog galėtų rasti įdomios veiklos, o miesto infrastruktūra būtų palanki saviugdai, poilsiui, tobulėjimui. Miestas vasarą tampa mažąja sostine. Čia atvyksta mokslo, meno kultūros žymūs veikėjai iš visos Lietuvos, populiarinamos aktualios idėjos, gausūs renginiai supažindina su naujausiomis meno srovėmis. Pati gamta – jūra, pušynai, parkas – skatina domėjimąsi gamtosauga, tausoti ir puoselėti trapų grožį. Jaunimas gali dalyvauti kultūros renginiuose, parodose, tačiau ne visos kultūrinėje sferoje besidarbuojančių Palangos miesto entuziastų siūlomos veiklos gali sudominti jauną, besiformuojančią, o kartais ir labai maištingą asmenybę. Šio konkurso esmė – sudaryti sąlygas jauniems žmonėms savarankiškai susikurti sau įdomią veiklą, įtraukti į ją bendraminčius, generuoti ne suaugusiųjų, „iš viršaus“ nuleistas idėjas, o patiems atsiskleisti projektinėje veikloje.

Dienos šviesą išvydo pirmieji kadrai

VšĮ „Užtaisas“ pristatytos iniciatyvos „Atverk jaunimui Palangą“ vienas iš renginių jau įvyko, jame dalyvavo aktyvūs, nebijantys eksperimentuoti, labai žingeidūs naujovėms jaunuoliai. Palangiškiams teko sutikti ir apgyvendinti svečius iš visos Lietuvos.  Mat organizatoriai buvo įsipareigoję užtikrinti nakvynę, maitinimą dalyviams iš kitų savivaldybių, ten veikiančių jaunimo centrų ar jaunimo erdvių. O kelionės išlaidų padengimas, atvykimas į Palangą – partnerių indėlis.

Projektas sulaukė didžiulio susidomėjimo, mat į Palangą noriai vyko jaunimo veikloje aktyviai dalyvaujantys savanoriai: šešiolikos – dvidešimt ketverių metų gargždiškiai, kretingiškiai, šiauliečiai, marijampoliškiai, jaunimas iš Vilkaviškio, Krakių (Kėdainių rajonas), Alytaus, Kauno. Palangai atstovavo Akvilė Rekašiūtė ir Martynas Lapinskas. Jiems teko didesnė atsakomybė – ne tik dalyvauti projekto veiklose, bet ir priimti svečius, padaryti viską, kad kurortas atsivertų gražiausiomis spalvomis ir atvykusieji jaunimo atstovai pasijustų laukiami, gerbiami.

Visi svečiai buvo apgyvendinti naujai atsidariusiame, bet labai jaukiame „Symbiosis“ hostelyje. Juos žavėjo vietinių paslaugumas, priėmimas, na ir be abejonės, nuostabus kraštovaizdis. Keletą dienų intensyviai fotografavę jaunuoliai jau gali pristatyti savo  darbo vaisių – nuotraukų galeriją, pirmieji bandymai apžvelgti kurortą iš paukščio skrydžio jau sėkmingai įgyvendinti. Dabar belieka jas apipavidalinti ir parengti parodai.

Kasdieniai objektai atsivėrė visai kitu kampu

Kaip pasakojo projekto organizatoriai, fotografuoti dronu – tikras iššūkis. Lengva tikrai nebuvo, mat pati technika gerokai skiriasi nuo fotografavimo telefonu ar fotoaparatu. Pirmųjų susitikimų metu buvo bandoma įvaldyti droną su kamera, išmokti pagauti geriausią kadrą. Į kurortą atvykusius svečius labai sužavėjo nuostabi mūsų krašto gamta, tad jie jautė tikrą malonumą fiksuodami ją, miesto žaliąsias zonas, skverus, gatves. Įdomiausia tai, kad pažvelgus iš viršaus miesto gatvės, įprasti, kasdien pro šalį praeinami objektai atsivėrė kitu kampu. Tai buvo visiems neįprasta, neįtikėtina, privertė dar labiau pamilti ir taip gražų mūsų pajūrį. Nuostabiai jauniesiems fotografams atsiskleidė Palangos parkas, Gintaro muziejus, bažnyčia. Gamtoje, bendraamžių būryje labai smagu buvo stebėti savo miestą, dar kartą peržvelgti vietiniams įprastus, o svečiams neįtikėtinai gražius kurorto vaizdus.

Taškelis erdvėje

Projekto dalyviai ne tik fotografavo, jie dar turėjo sugebėti atsirinkti patį geriausią kadrą, kuris tiktų planuojamai parodai. Visos projekto metu padarytos nuotraukos apkeliaus keletą skirtingų savivaldybių, bus pristatomos ne tik Palangoje, o ir visoje Lietuvoje. Projekto dalyviai savo vasaros įspūdžius pasakos savo bendraamžiams, jie kalbės apie Palangą, jos grožį. O iš nuotraukų parodos su mūsų kraštu susipažins ir kitų savivaldybių jaunimas.

Drono skraidymo ir fotografavimo projekto dalyvius mokė Palangos kultūros ir jaunimo centro jaunimo studijos vadovas Tautvydas Lubys. Fotografuota profesionaliu „DJI Inspire one“ dronu su „X5“ kamera.

Pasak T. Lubio, fotografuojant iš viršaus žmogus tampa mažyčiu taškeliu beribėje erdvėje, o miestas sužiba nepaprasta ornamentika, kuri matoma tik iš dangaus. Paskelbus pirmuosius bandymus Facebook paskyroje, daugiausia „patinka“ paspaudimų surinko Neringos Baltrimaitės nuotrauka, kurioje matosi baltas lieptelis su dviem asmenimis, gulinčiais ant suoliukų,  nuotrauka daryta parke.

Pasak Agnės Samulytės, dienotvarkė buvo intensyvi. „Kėlėmės 8 ar 9 ryto, tada sekė paskaitos ir mokymai. Fotografavome visą šeštadienio popietę,  paskui redagavome nuotraukas, dienos eigą ir veiklas aptarėme prie arbatos puodelio, kartu valgėme „Cepeliniškėse“, kuriose mus svetingai priėmė. Maitinimu pasirūpino Palangos kultūros ir jaunimo centras“, – minėjo A. Samulytė.

Taps pagrindinis jaunimo savaitės akcentas

Projekto organizatoriai džiaugiasi dalyvių žingeidumu, kūrybiškumu, gebėjimu pažvelgti į miestą jaunimo akimis. Pasiteiravus, kur ir kada planuojama pirmoji šių unikalių nuotraukų paroda, organizatoriai pasakojo, jog pirmiausia jas galės išvysti artimiausi kaimynai – kretingiškiai birželio 18-25 dienomis, o palangiškiams jos bus pristatytos kaip pagrindinis Jaunimo savaitės, kuri vyks rugpjūčio 6-12 dienomis, akcentas. Darbai bus eksponuojami Palangos kultūros ir jaunimo centre. Projekto organizatoriai akcentavo, jog jaunimą labai motyvuoja, skatina ir įkvepia galimybė pasinerti į bendrą veiklą su bendraamžiais, yra įdomu išbandyti naujas veiklas. Tai ne tik kūrybinis iššūkis, atveriantis kitokius mūsų miesto horizontus, tai puiki galimybė pažinti ir save, savo miestą, susirasti naujų draugų. Kartu praleistos gražios vasaros akimirkos, jaunų žmonių atmintyje išliks ilgam, o kai ką gal įkvėps pasirinkti kūrybinę profesiją, siekti fotografijos meno aukštumų.

Jaunimas yra aktyvus

Palangos miesto savivaldybės administracijos Jaunimo reikalų koordoinatorė Laura Grendienė akcentavo, kad iš viso Palangos miesto savivaldybės 2018 m. biudžeto jaunimo iniciatyvoms skatinti skirta 8700 eurų, todėl paskirstyti šią sumą nuolat augančiam idėjų, gražių iniciatyvų skaičiui buvo labai sudėtinga. Ji apgailestavo, kad ne visos paraiškos buvo finansuotos. Anot specialistės, per pastaruosius metus pastebimas augantis jaunimo iniciatyvumas, o kartu su juo auga ir paraiškų pildymo kokybė. Todėl vertintojai stengėsi atrinkti geriausias paraiškas, griežtas dėmesys buvo skiriamas ir pateiktos dokumentacijos vertinimui. Specialistė džiaugėsi, kad Palangoje jaunimas yra aktyvus ir labai iniciatyvus.

Žmogus tapo mažyčiu erdvės taškeliu, iš viršaus atsiskleidė neatpažįstama miesto ornamentika, nuotrauka-2 Žmogus tapo mažyčiu erdvės taškeliu, iš viršaus atsiskleidė neatpažįstama miesto ornamentika, nuotrauka-3 Žmogus tapo mažyčiu erdvės taškeliu, iš viršaus atsiskleidė neatpažįstama miesto ornamentika, nuotrauka-4 Žmogus tapo mažyčiu erdvės taškeliu, iš viršaus atsiskleidė neatpažįstama miesto ornamentika, nuotrauka-5 Žmogus tapo mažyčiu erdvės taškeliu, iš viršaus atsiskleidė neatpažįstama miesto ornamentika, nuotrauka-6 Žmogus tapo mažyčiu erdvės taškeliu, iš viršaus atsiskleidė neatpažįstama miesto ornamentika, nuotrauka-7 Žmogus tapo mažyčiu erdvės taškeliu, iš viršaus atsiskleidė neatpažįstama miesto ornamentika, nuotrauka-8 Žmogus tapo mažyčiu erdvės taškeliu, iš viršaus atsiskleidė neatpažįstama miesto ornamentika, nuotrauka-9
PalangosMiestoJaunimas AtverkJaunimuiPalangą iniciatyva
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,934