Krašto apsaugos ministras kartu su Prezidente stebėjo JAV jūrų pėstininkų išsilaipinimą Lietuvos pakrantėje, pratybų „Baltops 2018“ metu

„Šios pratybos demonstruoja ne tik sąjungininkų pasirengimą ginti mūsų regioną, bet ir sudaro galimybę tobulinti Aljanso pajėgų tarpusavio sąveikumą,“ – pabrėžė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. Jis birželio 4 d. kartu su Lietuvos Respublikos Prezidente Dalia Grybauskaite, iš operacijai vadovaujančio Jungtinių Amerikos Valstijų karo laivo USS Mount Whitney, stebėjęs taktinį jūrų pėstininkų išsilaipinimą iš laivų ORP Krakow (Lenkija) ir USS OAK Hill (JAV) amfibijų pagalba.

Krašto apsaugos ministras kartu su Prezidente stebėjo JAV jūrų pėstininkų išsilaipinimą Lietuvos pakrantėje, pratybų „Baltops 2018“ m..., nuotrauka-1

Lietuvos kariuomenės ir Roberto Dačkaus nuotr.

Operacija prasidėjo keturių amfibijųišjudėjimu iš desantinio Lenkijos karo laivo. Kariai, įvertinę saugumo padėtį pajūryje, netrukus išsilaipino ir užtikrino paramą su amfibijomis išsilaipinantiems JAV jūrų pėstininkams iš JAV desantinio karo laivo USS OAK Hill.

Iš viso į Lietuvos pakrantę išsilaipino daugiau kaip 200 sąjungininkų karių. Išsilaipinimo veiksmams iš maždaug penkių mylių nuo kranto atstumu esančio JAV karo laivo USS Mount Whitney, vadovavo JAV VI laivyno vadė viceadmirolė Lisa Francheti. Visą operaciją pajūryje stebėjo Lietuvos ir užsienio diplomatai, gynybos atašė, kiti svečiai.

Ši išsilaipinimo operacija – parodomoji, patikrinanti dalyvaujančių šalių karinių jūrų pajėgų lygį bei tarpusavio sąveiką. Taip pat tai ideali priemonė pažinti vietą, kurioje reiktų atlikti kovinius gynybinius veiksmus. Pasak išsilaipinimo operacijoje dalyvavusio JAV Karinių jūrų pajėgų seržanto Edward Rose, pratybos vyko pagal planą, neiškilo jokių nesklandumų.

Apie pratybas BALTOPS:

Birželio 4-15 d. vykstančias NATO pratybas Baltijos jūroje BALTOPS 2018 organizuoja NATO smogiamosios ir palaikymo pajėgos (angl. Naval Striking and Support Forces NATO, STRIKFORNATO), kurioms iš štabo laivo ,,Mount Whitney“ vadovauja JAV VI laivyno vadė vice-admirolė Lisa Franchetti. Šiais metais pirmą kartą Lietuvai yra patikėta organizuoti šių pratybų parengiamąją fazę, į Klaipėdą pratyboms atvyko daugiau nei 30 sąjungininkų karo laivų ir apie 3 tūkst. karo jūrininkų.

Pratybos vyksta pagal tam tikrą scenarijų, imituojant susidariusį konfliktą tarp pramanytų šalių. Mokymų metu atliekamos ir tobulinamos karo laivų manevravimo formuotėse, laivų konvojavimo, artilerinių šaudymų, priešlėktuvinės ir antiteroristinės gynybos, minų paieškos ir nukenksminimo, kovos su povandeniniais laivais, jūrų desanto išlaipinimo krante bei kitos karinės procedūros.

Pratybomis siekiama išplėsti sudėtingų kompleksinių operacijų mastą tarp dalyvaujančių NATO ir Šiaurės Europos valstybių pajėgų, taip pat didinti ir gerinti dalyvaujančių šalių pajėgų tarpusavio bendradarbiavimą ir sąveiką bei kelti dalyvaujančių jūrų pajėgų kompetencijos lygį.

„V.P.“ inf.

DaliaGrybauskaitė EdwardRose LisaFrancheti RaimundasKaroblis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,929