Prancūzijos Lurde mažoji palangiškė gerosios vilties pasiuntinė Ema atrado stiprybę ir viltį

Dana Lukauskienė

Žymus piligrimystės centras, Prancūzijos miestas Lurdas, kuriame, kaip manoma, apsireiškėŠvenčiausioji Dievo motina Marija, yra gausiai lankomas turistų, piligrimų, maldininkų. Čia pabuvojo ir Palangos „Baltijos“ mokyklos ugdytinė mažoji Emilija Rudytė. Ją lydėjo mama Liudmila Rudienė ir mokytoja Aušra Liustrovienė.

Prancūzijos Lurde mažoji palangiškė gerosios vilties pasiuntinė Ema atrado stiprybę ir viltį, nuotrauka-1


Asmeninio archyvo nuotr. 

Svarbi misija

Piligriminė kelionė – tai ne pramoga. Ji buvo susijusi ne tik su gražaus Prancūzijos miestelio paslaptimi, Švenčiausiosios Dievo motinos apsireiškimu, o dar ir su išskirtine misija. Mažoji Ema tapo gerosios vilties pasiuntinė. Palangiškei buvo patikėta labai svarbi misija – nuvežti į Lurdą žmonių maldas, intencijas į šventą vietą ir sudeginti prie Švenčiausiosios Mergelės Marijos atvaizdo kojų. O kalbėti apie kelionę reikia pradėti nuo to, kad kiekviena šeima, kiekvienas žmogus susiduria su tam tikrais išbandymais. Tačiau ne visi mes galime juos pakelti, tad Dievas tokį išbandymą siunčia patiems stipriausiesiems. Išbandymų Viešpats nepagailėjo ir jaunajai palangiškei. Mažoji Ema nuo vaikystės serga labai sunkia liga, jai tenka dažnai lankytis ligoninėse, tad kažkur išvykti, pakeisti aplinką – jai reikšmingas įvykis, juolab kad sudėtingoje kelionėje atstumas įveikiamas ne savo kojelėmis, o vežimėliu. Tad kiekvienas skrydis į tolimą šalį tarytum didžiulis iššūkis.

Lurdo žvakių akcija

Maltos ordinas yra seniausia ir viena didžiausių pasaulyje pagalbos organizacijų, turinti didžiulę socialinių ir medicininių paslaugų infrastruktūrą daugelyje šalių. Maltos ordine veikia pasaulinė skubios pagalbos tarnyba, Lietuvoje jis garsus akcija „Maltiečių sriuba“. Daugelis žinome, kad šio ordino savanoriai nuolat triūsia, renka lėšas, kad galėtų pagardinti vienišų senelių kasdienybę maltiečių sriubos lėkšte.

Kiek mažiau mums girdėta kita socialinė iniciatyva – Lurdo žvakių akcija. Bažnyčiose, maldos namuose buvo renkamos aukos, visi įsigijusieji šventą Lurdo žvakę galėjo prisidėti prie to, kad negalę turintis jaunimas išvyktų į piligriminę kelionę Lurde Prancūzijoje. Daug metų šiai akcijai aukojo ir palangiškiai, tačiau šiemet pirmąjį kartą nusišypsojo sėkmė vienai mergaitei ir iš Palangos. Į piligriminę kelionę turėjo vykti labai sunkiai serganti mergaitė – Karolina, tačiau jai išvykti neleido sveikata, mažoji palangiškė atsidūrė klinikose, jai pasidarė sunku. Todėl labai svarbi misija – nuvežti į Lurdą palangiškių intencijas – buvo patikėta mažajai Emai, kuri kenčia, nes serga tokia pat liga.

Greitas apsisprendimas

„Į kelionę vykti apsisprendėme per vieną dieną. Ema ką tik buvo grįžusi iš kitos didelės kelionės, iš Anglijos, kur lankė ten dirbančią savo sesutę. Kelionėje į Prancūziją Lietuvos delegaciją sudarė per 70 žmonių, daugiau nei pusė jų važiavo autobusu, tačiau Emai taip keliauti buvo per sunku. Todėl palangiškiai – Ema, jos mokytoja ir aš – vykome lėktuvu“, – sakė Emos mama Liudmila. Keliauninkės pasakojo, kad pasiekė labai mažą Prancūzijos miestelį Pirėnų kalnų papėdėje, prie nuostabios upės, kurio centre yra nuostabi katedra, ji tarytum moja visiems piligrimams, o jos viršų puošia karūna. O svarbiausias lankytina vieta – Lurdo grota, kurioje įvyko paslaptingas mergelės apsireiškimas.

Pirmąjį gegužės savaitgalį į Lurdą suvažiuoja maltiečiai iš viso pasaulio ir tie, kurie padeda sunkiai sergantiems piligrimams pasiekti Lurdą. Čia gausu buvo ligonių, pamaldose dalyvavo skirtingos delegacijos, mišios prasidėdavo anksti, prieš šešias valandas ryto, tad darbotvarkė buvo labai sudėtinga. Keliautojai meldėsi Lurdo grotoje, kurioje apsireiškė Dievo motina. Kiekvienai delegacijai buvo skirta per savaitgalį laikas mišioms tam tikrą valandą, mišios lietuvių kalba aukotos 6 val. ryto. Su lietuviais tikinčiaisiais meldėsi vyskupas Darius Trijonis. O visuotines mišias požeminėje Bazilikoje, kuritalpina 25 tūkstančius žmonių, aukojo per 200 kunigų, jos vyko italų, ispanų ir anglų kalbomis.

Ligonių mišios

Mažoji Ema meldėsi kartu su visais tikinčiaisiais ligonių mišiose, kur buvo prašoma sveikatos ir Dievo palaimos viso pasaulio ligoniams. Maldoje dalyvavo ne tik lietuviai, o viso pasaulio sergantieji, nuo ligų pavargę žmonės ir jų artimieji. Pačius silpniausiuosius Maltos ordino savanoriai vežė specialiais ratukais ar net su specialia lova, mat tarp piligrimų buvo ir prie guolio prikaustytų, nebegalinčių atsikelti žmonių. Stiprybės ir sveikatos buvo meldžiama viso pasaulio žmonėms. Ligoniukai priėmė švenčiausiąjį sakramentą – ligonių patepimą. Specialiais aliejais buvo pateptos ir mažosios Emos rankos. Sunkiai sergančiam žmogui būtina Dievo pagalba ir malonė, kad ligos prislėgtas žmogus nepasiduotų nevilčiai, neužgesintų tikėjimo.

Iš viso pasaulio suvažiavę ligoniai dalyvavo specialiose jėgų suteikiančiose maudynėse. Mergaitės mama atviravo, kad labai bijojusi Emutę išleisti maudytis, nes vandens temperatūra tesiekė vos 12 laipsnių šilumos. O mažosios ligoniukės sveikata ir taip prastoka, ją nuolat krečia šaltis, kelionėje šlubavo sveikata. Tačiau ji ramiai atlaikė visą šaltų maudynių procedūrą. Maudynės labai paveikė ne tik ligonius, bet ir palangiškes moteris, suteikė neapsakomos stiprybės, jos galėjo pasijusti tarytum patyrusios Dieviškojo stebuklo galią. Maudynių šaltame vandenyje metu Ema net nekrūptelėjo. O po jų pasijuto stipri, daug stipresnė nei atvykstant į Lurdą.

Maldininkų intencijos prie Marijos kojų

Daugelis, kurie stengėsi ir savo lėšomis prisidėjo, kad ši graži Maltiečių idėja piligrimams būtų įgyvendinta ir jie pasiektų Prancūziją, pirko ne tik Lurdo žvakes, bet ir aukodami rašė intencijas, kuriose atsispindėjo jų maldos, prašymai, linkėjimai, palangiškių godos. Tad delegacijos narės turėjo labai svarbią misiją – nuvežti intencijas, jos po pamaldų buvo iškilmingai sudegintos. Juk šventa, daugybę piligrimų talpinanti vieta turi nepaprastą stebuklingą galią, o maža nuolat kenčiantimergaitė – Ema tapo svarbios misijos dalyvė, tarytum gerosios vilties pasiuntinė.

„Mišios, eucharistija Šventoje vietoje turėjo išskirtinę reikšmę, aš pati besimelsdama negalėjau sulaikyti ašarų. Viso pasaulio bendruomenė, nepaprastas kunigų ir piligrimų artumas, daugiatūkstantinė žmonių malda suteikė mūsų visai šeimai labai didelės stiprybės. Sekmadienio rytą per ankstyvąsias mišias čiulbėjo paukščiai, o po mišių įsivyravo tyla. Stebuklą pajutome tuomet, kai kurie ligoniai tiesiog atsigavo, pradėjo bendrauti, šypsotis, sukioti galvą, nors kelionėje, ypač lėktuve, jie jautėsi blogai. Ypač daug sveikatos suteikė maudynės, mes meldėmės ir už už mažosios Karolinos sveikatą“, – kalbėjo Emos mama.

Nenupasakojama patirtis

„Šios patirties keliais žodžiais nenusakysi. Kiekvienas apsilankymas šventose vietose labai paveikia žmones. Čia sutikome begales piligrimų, ligonių, pamatėme Maltiečių ordino visą vyresnybę, apie kurią žinojome tik iš spaudos. Ligoniai į Lurdą buvo suvežti kone iš viso pasaulio, daugiau nei 48 šalių. Dalijomės tradicinėmis vaišėmis. Delegacijos narė iš Lietuvos vežė savo močiutės (kuri pati prieš 10 metų lankėsi Lurde) specialiai piligrimams iškeptą juodos duonos didžiulį kepalą, jį anūkė nuoširdžiai visiems dalijo. Lurde labai pritaikyta ligoniams atmosfera, nevaikštantiems skiriamos specialios karietos, o sušalusiesiems parūpinami specialūs pledai.

Moterys pasakojo, kad vienas delegacijos narys dalijosi savo istorija. Vaikinas, buvęs parkūrininkas, po stuburo traumos atsidūręs invalido vežimėlyje, vienoje Lurdo kavinukių paliko savo akinius nuo saulės. Po pusdienio grįžęs akinius atrado toje pačioje vietoje. „Tokie ir panašūs nutikimai priverčia atsigręžti į dvasinį pasaulį, leidžia įsitikinti, kad mes žemėja ne vieniši, mus globoja aukštesnės jėgos“, – pasakojo mokytoja A. Liustrovienė. Ema džiaugėsi, kad piligriminiai pietūs buvo užgeriami Lurdo vandeniu iš šaltinio, kuris taip pat turi išskirtinę dvasinę reikšmę.

Mergaitė atviravo, kad kelionės – pats mėgstamiausias jos užsiėmimas.

Prancūzija Lurdas mažojipalangiškė viltis Ema stiprybė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,929