Netekome D.Butkaus – atsidavusio tyrinėtojo ir žinomo archeologo

Vėlų trečiadienio vakarą netikėtai mirė palangiškis, viena ryškiausių asmenybių Lietuvos archeologijoje Donatas Butkus (1952-2018 m.). Kretingos muziejaus muziejininkas ir vienas geriausių Vakarų baltų, kuršių kapinynų, laidosenos tradicijų, artefaktų subtilybių žinovų Lietuvoje.

Dar prieš pat Naujuosius metus „Vakarinė Palanga“ pakvietė Donatą bei kelis kitus skaitytojus į Maskvos baleto spektaklį „Spragtukas“ Palangos koncertų salėje. Nuotraukoje – su žmona Zita (kairėje) ir Palangos gintaro muziejaus darbuotoja Regina Makauskiene. „V.P.“ nuotr.

Donatas Butkus Kretingos muziejuje ilgą laiką dirbo vyr. muziejininku, o nuo 2007 m. – Archeologijos skyriaus vedėju.

„Tai žmogus, kuris mintinai žinojo visų muziejaus fondų medžiagą, per kelias minutes rasdavo seniausias ataskaitas. Ir buvo paniręs į protėvių pasaulio tyrinėjimus taip, kaip niekas kitas. Galėdavo valandų valandas valyti įkapes, jas braižyti, dėlioti subtilybes, gilintis. Jo dėka buvo suformuotos nuostabios Kretingos muziejaus archeologinės ekspozicijos. Donatas Butkus tyrinėjo Lazdininkų, Ėgliškių, Kretingos kapinynus. Savo profesinei veiklai buvo atsidavęs visa širdimi ir siela“, –  apie bičiulio ir savo Mokytojo netektį sako su juo artimai bendravęs Denisas Nikitenka.

„Milžiniška netektis. Man asmeniškai – viena skaudžiausių, nes buvome artimi ir dar neteko sutikti tokio gero Mokytojo. Tik Jo dėka pavyko bent kiek priartėti prie slėpiningojo protėvių pasaulio. Ir daug daug išmokti. Dėl to ir lankiausi kiek įmanoma dažniau. Valandų valandas su Donatu praleisdavome fonduose, nagrinėdami įkapes. Leisdavomės kartu į archeologines ekspedicijas. Iš mažyčio fragmento jis galėjo pasakyti, kokio čia papuošalo ar ginklo, daikto būta. Ir jis vis pasakojo pasakojo, pasakojo… Taip profesionaliai ir tokias gilias įžvalgas, kokių net knygose nėra. Didžiuojuos, galėjęs kartu dirbti ir bendrauti su archeologu Donatu Butkumi. Ilsėkis ramybėje, Mokytojau… Tokie žmonės gimsta kartą per šimtmetį. Gili užuojauta artimiesiems“, – artimai skaudžios netekties paliestas mintimis dalijasi Donato Butkaus bendražygis D. Nikitenka.

Vakar D.Butkus atgulė senosiose Palangos kapinėse. Jo palydėti atvyko šimtai visos Lietuvos muziejininkų, archeologų, istorijos mylėtojų. Istorijos ir archeologijos profesionalas mirė staiga netikėtai sustojus širdžiai. Atvykusiems dviems ekipažams Donato atgaivinti nepavyko.

Prieš pusantrų metų D.Butkus jau buvo patyręs panašią situaciją, tačiau tuomet viskas baigėsi laimingai.

Apie Donatą Butkų

Gimė 1952 m. vasario 17 d. Alsėdžiuose (Plungės r.). Nuo septinto dešimtmečio pradžios pastoviai gyveno Palangoje.

Kartu su kitais archeologais tirti: 1988, 2002 m. – Ėgliškių kapinynas, 1988 m. – Kretingos kapinynas, 2004 m. – Kretingos senkapiai, 2004, 2006 m. – Kretingos dvarvietė. Nuo 1991 m. tiriamas vienas įdomiausių Vakarų Žemaitijos paminklų – Lazdininkų kapinynas.

„Pirmuosius archeologinius tyrinėjimus pamačiau dar besimokydamas Palangos vidurinės mokyklos pradinėse klasėse. Berods 1961 ar 1962 metais mums, grupei moksleivių, buvo surengta pažintinė ekskursija į kasinėjimų vietą tuometinėje Komjaunimo (dabar – Plytų) gatvėje. Visam gyvenimui įstrigo atidengto kario kapo vaizdas. Vėliau teko perskaityti nemažai literatūros, kur buvo aprašyti svarbiausi pasauliniai archeologiniai atradimai.“ – Lietuvos archeologų draugijos internetiniame puslapyje apie save pasakoja Donatas Butkus.

Vilniaus universitetą baigė 1976 metais. Ir tais pačiais, 1976 m. pradėjo dirbti Kretingos kraštotyros muziejuje.  D. Butkus daug pastangų įdėjo rengdamas muziejaus ekspoziciją. Atnaujinta ekspozicija buvo atidaryta 1985 metų liepos 12 d. „Ekspozicijos kūrimo metu paaiškėjo, kad yra chronologinių spragų, kurias gali užpildyti tik pastovūs archeologiniai tyrinėjimai. Pirmoji Kretingos kraštotyros muziejaus archeologinė ekspedicija buvo surengta 1988 m.“ – apie tyrinėjimų pradžią pasakojo archeologas.

D.Butkus yra begalės publikacijų archeologijos tema autorius ir bendraautorius.

Tyrinėti objektai

Andulių, Ėgliškių kapinynas, Kretingos r., 1988 m. (su J. Kanarsku, I. Jablonskiu).

Lazdininkų, Kalnalaukio kapinynas, Kretingos r., 1991 m. (su J. Kanarsku), 1992 m. (su J. Kanarsku, R. Sidriu), 1993, 1996 m. (su J. Kanarsku), 1997 m., 1998 m. (su A. Bliujiene), 2000 m. (su J. Kanarsku, A. Merkevičiumi), 2003 m. (su J. Kanarsku), 2006 (su J. Kanarsku), 2007 m.

Kretingos senojo miesto vieta (Rotušės aikštė), Kretinga, Kretingos r., 2003 m.

Kretingos senkapiai (Basanavičiaus g.), Kretinga, Kretingos r., 2004 m. (su J. Kanarsku).

Kretingos dvaro sodyba, Kretinga, Kretingos r., 2004 m. (su J. Kanarsku).

Alkas.lt ir „V.P.“ inf.

RyškiausiaasmenybėLietuvosarcheologijoje DonatasButkus
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,902