Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą

Jau kitą savaitgalį, gegužės 25-27 dienomis, Palangoje vyks tradicinė Kurorto šventė. Pajūryje šurmuliuos per 100 renginių, kurie prasidės gerai visiems žinomu, visų labai laukiamu „Palangos Juzės“ kermošiumi. Vien dalyvių Kurorto šventėje laukiama per 5 tūkstančius.

Kurorto šventė tradiciškai sulaukia ne vieną dešimtį tūkstančių žiūrovų. Taip J.Basanavičiaus gatvė atrodė per praėjusios vasaros pradžios šventę. „V.P.“ nuotr.

Palangiškius ir miesto svečius stebins sporto, kultūros renginiai, spektakliai, unikalios parodos, įvairūs koncertai – nuo folkloro iki populiariosios muzikos. Pagrindinis šventės akcentas – „Lietuvos balso“ VI-ojo sezono atidarymas su unikalia „Lietuvos balso“ mokytojų šou programa, kurią pamatyti svajoja kiekvienas.

Šurmuliuos kermošius

„Šventinį savaitgalį kurorte laukiama daug svečių, o tam, kad Palangoje praleistas laikas paliktų puikių įspūdžių, parengta turininga Kurorto šventės programa. Be kitų pramogų, šeštadienio vakarą, kaip jau tapo įprasta, dangų ties jūros tiltu nušvies įspūdingi fejerverkai“, – akcentavo Palangos mero patarėja Jurgita Vanagė.

Šventiniai renginiai prasidės gerai visiems žinomu, visų labai laukiamu „Palangos Juzės“ kermošiumi. „V.P.“ nuotr.

Kiekvienas miestas laikosi, kuria ir puoselėja savitas tradicijas. Kurorte ypač svarbi pramogų kultūra, todėl kiekvienas palangiškis bei miesto svečiai su nekantrumu laukia svarbios, jau ne vieną dešimtmetį skaičiuojančios tradicinės kurorto šventės „Myliu Palangą 2018“. Daugybės metų patirtis jau išgrynino renginių repertuarą, tačiau ją visada pagyvina patrauklus „Palangos Juzės“ kermošius, vykstantis Vytauto ir J. Basanavičiaus gatvėse. Šiemet jis suburs geriausius šalies liaudies meistrus, tautodailininkus, kulinarinio paveldo gamintojus.

Unikali 100 miniatiūrų galerija

Šventė penktadienį, gegužės 25 d., prasidės Pagalvių diena, Žemaitijos regiono bokso turnyru ir Pasakų giraite vaikams, kurie poilsiautojus kvies į Gedimino gatvę.

Vėliau visi bus kviečiami į vienintelės šalyje miniatiūrų galerijos atidarymą Vytauto gatvėje. Parodos autorius dailininkas Vytautas Kusas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui paminėti pristatys unikalią mini galeriją, kurioje eksponuos net 100 savo rankomis sukurtų miniatiūrų. Žiūrovų akims atsivers unikali kolekcija, kurią autorius kūrė spalvotais pieštukais, aliejiniais dažais. Jo kūrinius puoš ir plastiko dirbiniai, kurie dar nebuvo pristatyti plačiajai visuomenei.

Dailininkas viliasi, kad ši unikali miniatiūrų galerija paįvairins ne tik kurorto šventės akimirkas – ji džiugins palangiškius bei svečius nuolat. Tai, anot menininko, ne vienos akimirkos renginys. Ekspoziciją bus galima apžiūrėti iš visų pusių, o vėliau ji bus keičiama, atnaujinama. „Kviesiu į Palangą visus miniatiūras kuriančius žmones – lietuvių autorius, užsienio pripažintus miniatiūristus. Manau, kad tai bus puiki dovana Palangai, o tuo pačiu ir visai Lietuvai. Gražinau ir gražinsiu savo miestą, norėčiau tuo virusu užkrėsti ir kitus. Meilė savo miestui, patriotiškumas, kūryba turėtų būti mūsų gyvenimo esmė“, – kalbėjo menininkas, pasakodamas apie Kurorto šventės metu pristatomą dvejų metų savo kūrybinį darbą.

V. Kuso darbų yra įsigiję Lietuvos muziejai ir privatūs kolekcionieriai iš daugiau nei 25 pasaulio šalių. Menininkas yra devynių Lietuvos rekordų autorius: ilgiausio miniatiūrinio paveikslo (ilgis 7,1 metro, aukštis 2 centimetrai), gausiausios vieno autoriaus parodos (1000 paveikslų), mažiausios lietuviškos knygos (8x9 mm dydžio, 3 mm storio, 56 puslapių), daugiausia tuo pačiu laiku skirtinguose miestuose atidarytų vieno autoriaus parodų (9 parodos) rengėjas, mažiausio stalo (8,98 mm aukščio), mažiausios taburetės (6,23 mm aukščio). Na, o paskutinieji rekordo diplomai pelnyti už mažiausią smuiką bei mažiausią gitarą.

Kvies klausytis šimtmečio jūros

Penktadienį publikos dėmesio Kurhauze lauks ir Vilniaus miesto teatro „Atviras ratas“ spektaklis – biografinės improvizacijos „Lietaus žemė“. Vilniečiai aktoriai šiuo spektakliu sveikins Palangos Grubųjį teatrą su 35-uoju gimtadieniu.

Tą pačią dieną liaudies muzikos, tradicijų gerbėjus į masinius liaudiškos muzikos ir šokio koncertus pakvies palangiškių pamėgtas „Mėguvos“ ansamblis, kuris šiemet mini trisdešimtmečio veiklos sukaktį. Tradicijas puoselėjantis kolektyvas ketina suskambėti naujai. Čia derės folkloro ir modernios muzikos garsai, į Palangą atvyks gausybė Kauno, Šilalės, Priekulės, Kretingos, Klaipėdos liaudiškosios muzikos ansamblių, gros kolektyvai iš Palangos.

„Kūrybinėse dirbtuvėse „Išgirsk šimtmečių jūrą“ tikimės sulaukti jaunosios kartos susidomėjimo, išbandyti mūsų etninės muzikos modernų ir šiuolaikį skambėjimą“, – kalbėjo ansamblio „Mėguva“ vadovė Zita Baniulaitytė.

Tautinių melodijų gurmanus ir jaunuosius klausytojus džiugins ekspresyvios folkloro muzikos grupės „Žalvarinis“ koncertas. Jos atliekamos lietuvių liaudies dainų interpretacijos skamba patraukliai, nors neįprastai. Derinami įvairūs muzikos stiliai: nuo lengvo iki sunkaus roko, naudojami bliuzo, džiazo elementai. Vienas svarbiausių grupės tikslų – atgaivinti jau nykstančias lietuvių liaudies dainas, pateikti jas klausytojui moderniai ir patraukliai.

Festivalis „Sportas visiems“

Sveikatingumą, sveiką gyvenseną bei sportą pamėgusiųjų gyvenimą paįvairins sportinių renginių gausa. Kartu su Kurorto švente Palangoje vyksiantis festivalis „Sportas visiems“ primins kiekvienam, kad į pajūrį atvykstama ne tik pramogauti, bet ir pagerinti sveikatą, pasimėgauti SPA ir kitomis grožio sveikatinimo procedūromis.

Festivalis „Sportas visiems“ parodys, jog sportuoti bei būti aktyviu galima bet kokiame amžiuje

Judrioji kurorto šventės dalis prasidės iškilminga visų sporto šakų atstovų eisena, sportininkai demonstruos parodomąsias programas, varžysis ir profesionalai, ir mėgėjai. Festivalio „Sportas visiems“ programa pritaikyta kiekvienam pagal pomėgius ir fizinį pajėgumą: nuo mankštos paplūdimyje, gimnastikos pasirodymų, rankos lenkimo varžybų iki gatvės krepšinio, paplūdimio tinklinio ir kitų rungčių.

Šio festivalio tikslas – paskatinti sportuoti bei sveikai gyventi kuo daugiau įvairaus amžiaus gyventojų. Į tris dienas truksiančią sporto ir laisvalaikio šventę tikimasi suburti ne tik pajūrio, tačiau ir visos Lietuvos gyventojus bei užsienio svečius. Renginio organizatoriai šiemet festivalio dalyvius pasitiks su kaip niekad gausia sporto renginių ir fizinio aktyvumo priemonių programa, kur kiekvienas galės išsirinkti sau mielą aktyvią veiklą iš daugiau nei 70 festivalio programos renginių.

Penktadienio vakarą vainikuos zumbos naktis.

Šeštadienio rytą ­– orkestrų garsai

Ankstyvą šeštadienio rytą palangiškius bei svečius žadins Palangos orkestras. Muzikantai paskelbs antrąją Kurorto šventės dieną, tęsis ir festivalio „Sportas visiems“ renginiai: Jūratės ir Kastyčio skvere vyks rytinė mankšta, linijinių šokių, masinė „Insanity“ treniruotė, 500 metrų moterų bėgimo pajūriu varžybos. Žiūrovai galės stebėti linijinių, rytietiškų ir sportinių šokių kolektyvų pasirodymus. Sportinę dvasią ir gerą nuotaiką palaikys konkursas „Džiaugsmo gimnastika“.

Miestą drebins ir jaunų žmonių šokių bei muzikos pasirodymai. Palangos šokių studija „Ant bangos“ rengs jaunimo šokių konkursą. Jauni šokėjai varžysis įvairiausiuose stiliuose ir žanruose, išskirtos net penkios stilistikos grupės – nuo populiariojo, šiuolaikinio iki jaunimo pamėgtų gatvės šokių.

Vakare, 18 val., vyks iškilmingas Kurorto šventės atidarymas, kurio metu skambės sveikinimo žodžiai, vyks iškilminga Mėlynosios vėliavos įteikimo Palangai ceremonija.

Garbės piliečio dovana

Išskirtinę dovaną Palangai įteikė mūsų miesto garbės pilietis Larsas Tomas Larsonas – Palangos miesto partnerio Simrishamno (Švedija) gyventojas, buvęs pedagogas, dabar užsiimantis labdaringa veikla.

Simrishamnas partnerystės su Palanga sutartį pasirašė 1991 m. gegužės 10 d. Nuo tada L. T. Larsonas aktyviai dalyvauja labdaringoje veikloje. Jo pastangomis kurorte gyvenantiems fizinę negalę turintiems vaikams ir suaugusiems padovanota daug įrangos. Savo gimtajame mieste Simrishamne T. Larsonas vadinamas „Tomas Palanga“. Šiemet švedas dovanoja miestui Simrishamno orkestro 40-mečio jubiliejinį koncertą.

Įspūdingus Švedijos orkestro garsus pakeis Palangos jaunųjų talentų koncertas, išskirtinę vokalinę bei muzikinę programą parengė ir gabiausieji palangiškiai –„ Lietuvos balso 2012“ dalyvė Elvina Milkauskaitė bei 2017-ųjų finalininkė Paulina Skrabytė.

Jubiliejiniu savo koncertu lepins ir Lietuvos popmuzikos žvaigždė, mininti 45-ąjį savo sceninės veiklos sezoną, – Edmundas Kučinskas.

O kas gi ketvirtasis?

Na, ir viso renginio akcentas – išskirtinis „Lietuvos Balso“ VI-ojo sezono mokytojų šou. Inga Jankauskaitė, Leonas Somovas ir Donatas Montvydas – trys šeštojo „Lietuvos balso“ projekto sezono mokytojai jau paskelbti, tačiau visų susirinkusiųjų laukia didžiulė paslaptis. Gegužės 26 dieną 23 val. pagrindinėje Kurorto šventės scenoje (Jūratės ir Kastyčio skvere), kartu su naujojo sezono senbuviais įvyks įspūdingas mokytojų pristatymo šou, kuriame bus atskleistas ir dar vienas muzikos pasaulio grandas, pirmąjį kartą atsisėsiantis į projekto mokytojo kėdę. Nepamirštamame gyvo garso Lietuvos muzikos žvaigždžių pasirodyme žinomiausi hitai skambės kitaip, akomponuojant gyvo garso grupei. Įspūdingą reginį palydės ir jo kulminacija taps efektingas fejerverkų šou. Jau antrus metus iš eilės „Lietuvos balso“ aklųjų perklausų įrašai vyks Palangoje, sporto arenoje, į kurią nuo birželio 22 d. bus kviečiami palangiškiai ir poilsiautojai.

Sekmadienis tradiciškai bus skirtas sportui, tačiau šventinius renginius šią dieną praturtins ir kultūrinė programa.

Rekordinis tautodailininkų skaičius

Tai, kad Kurorto šventė yra mėgiama ir žinoma visoje Lietuvoje, rodo rekordinis norinčiųjų dalyvauti „Palangos Juzės“ kermošiuje tautodailininkų skaičius. Ji neabejotinai sutrauks geriausius viso Žemaitijos regiono ir Lietuvos tautodailininkus, liaudies meistrus. Poilsiautojų akį trauks kokybiški tikrų meistrų, amatininkų dirbiniai.

„Kaip ir kasmet turėsim gražų kermošių. Daugelį metų Kurorto šventėje „Myliu Palangą“ dominuoja siekiamybė, kad mus įsimylėtų ne tik mūsų miesto patriotai, entuziastai, bet ir visa Lietuva. Šventės programa labai įvairi – ją papuoš ir vietos patyrę, ir jauni atlikėjai, čia koncertuos ir žvaigždės. Iškilmingas šventės akcentas – Mėlynosios vėliavos įteikimas, paliudysiantis, kad Palangos paplūdimiai atitinka aukščiausius kokybės standartus, o pats miestas visus Lietuvos gyventojus kviečia vasarą sutikti aktyviai ir linksmai“, – sakė „Palangos renginių“ kultūrinės veiklos vadybininkas, vienas iš kurorto šventės organizatorių Nerijus Stasiulis.

Maksimaliai išlaikomos tradicijos

Pasiteiravus pašnekovo, o kokios gi naujienos, kas bus šventėje netikėta, kitaip nei praėjusiais metais, N. Stasiulis atsakė: „Nėra nieko geriau už išpuoselėtas nusistovėjusias tradicijas, pastovumą, stabilumą. Ši šventė daugybę metų traukia didžiulius žiūrovų srautus, ji yra laukiama, žinoma, tampa savotiška mūsų kultūros dalis. Kurorto šventė skaičiuoja ne vieną dešimtmetį, o per šį laiką stengėmės sukaupti geriausią patirtį, propaguoti populiariausius renginius. Džiugina tai, kad, kaip ir kasmet, šventėje bus renginių įvairiausiam skoniui – sportas, sveika gyvensena, šokiai, folkloras, grandiozinė šou programa, didžiulis fejerverkas. Renginių užteks ir suaugusiesiems, ir vaikams. Į Palangą sugužės gausybė kolektyvų, sportininkų, miesto svečių iš Lietuvos ir užsienio. Laikantis savo krašto tradicijų, puoselėjant meilę savo miestui kiekviena šventė savaip nauja, tad organizatoriams svarbiausias uždavinys buvo išlaikytas, išpuoselėtas tradicijas pateikti naujai ir maksimaliai kokybiškai. Nes žmonės laukia to, kas nuspėjama, patirta, išgyventa“.

Palangoje – garbingi svečiai

Pasak Palangos miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjo Roberto Trautmano, svarbiausia šventės scena bus Jūratės ir Kastyčio skvere, tačiau veiksmo, renginių ir parodų netrūks visose pagrindinėse miesto erdvėse. „Tad Kurorto šventės svečiai galės mėgautis įvairiomis pramogomis: kūrybinėmis dirbtuvėmis, sportinių, muzikinių renginių gausa. Kultūrininkai, renginių organizatoriai bei visuomeninių organizacijų atstovai dėjo didžiules pastangas, kad surengtų puikią Kurorto šventę, kurioje žiūrovai, poilsiautojai ar šventės dalyviai neabejotinai ir drąsiai galėtų ištarti: „Myliu Palangą!“, – sakė R. Trautmanas.

Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-1 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-2 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-3 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-4 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-5 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-6 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-7 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-8 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-9 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-10 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-11 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-12 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-13 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-14 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-15 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-16 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-17 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-18 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-19 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-20 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-21 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-22 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-23 Kurorto šventės rengėjai darys viską, kad Lietuva darsyk įsimylėtų Palangą, nuotrauka-24

Palangos m. savivaldybės inf.

PalangosJuzėskermošius Festivalis Sportasvisiems MyliuPalangą2018
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936