Pavasario gėris – ridikėliai: skaistesnė oda, numesti kilogramai, stipresnis imunitetas

Pavasaris jau džiugina pirmosiomis savo gėrybėmis. Ridikėliai, kurie lengvai auginami ir prižiūrimi, puikuojasi ant daugelio stalo. Ir ne veltui. Kodėl juos reikėtų skanauti dažniau?

Ridikėlių salotos. „V.P.“ nuotr.

Ridikėliuose gausu vitaminų ir mineralų, bei medžiagų, padedančių įveikti peršalimą. Kadangi orai mūsų šalyje permainingi, kosulio sunkumą tikrai palengvins patiekalai su ridikėliais.

Juose gausu vitaminų B1, B2, PP, C (pastarasis itin naudingas odai), kalio (nepamainomo mineralo, saugančio širdies ir kraujagyslių sistemą), fosforo, kalcio, magnio, geležies. Ridikėliai netgi prilygsta tokioms daržovėms ir uogoms kaip pomidorai, avietės, žirneliai; jie taip pat stiprina imunitetą ir reguliuoja kraujo spaudimą.

Eteriniai aliejai, kurie ridikėliams suteikia to įsimintino kartumo ir pikantiškumo, pasižymi antiseptinėmis savybėmis, padeda išsiskirti skrandžio sultimis ir gerina virškinimo procesą. Tačiau persistengti nereikia: ridikėlių vartoti saikingai patariama turintiems kasos, kepenų, tulžies pūslės, inkstų problemų. Tinka diabetikams.

Lieknėjantiems ši daržovė tinka kone idealiai (100 g turi 50 kilokalorijų). Verta paminėti, kad ridikėliai dėl savo ypatingųjų savybių padeda sumažinti ir cholesterolio kiekį.

Štai dar kokiomis ypatingomis savybėmis pasižymi ši pavasarinė daržovė, kurią galite skanauti tiek vieną, tiek kartu su kitais patiekalais, ruošti salotas, sumuštinius.

  • Valo organizmą, kepenis, detoksikuoja, gerina virškinimą.
  • Ridikėliuose gausu skaidulų, o skaidulos padeda lieknėti, teigiamai veikia virškinimo sistemą, skatina medžiagų apykaitą.
  • Ši daržovė puikiai tinka norintiems išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, joje gausu vitamino C, folio rūgšties.
  • Kontroliuoja kraujo spaudimą. Ridikėliai padeda sumažinti kraujo spaudimą, be to, juose gausu kalio, kuris naudingas širdies veiklai.
  • Stiprina imunitetą. šiose daržovėse gausu vitamino C, kuris padeda įveikti peršalimą, kosulį, kovoja su uždegimais, laisvaisiais radikalais ir priešlaikiniu senėjimu.
  • Greitina medžiagų apykaitą. Ridikėliuose esančios medžiagos padeda lieknėti, išvengti nutukimo, skrandžio problemų, gelbsti nuo pykinimo.
  • Skaistina odą. Vitaminas C, cinkas ir fosforas turi įtakos odos grožiui, saugo nuo spuogų, bėrimų, odos sausumo, padeda išlaikyti drėgmę.
  • Gydo inkstus. Ridikėliai – tai natūralus diuretikas, dezinfekantas, organizmo valytojas, todėl teigiamai veikia inkstų veiklą, padeda įveikti įvairias jų ligas. Ridikėliai pašalina toksinus iš inkstų ir kraujo, saugo nuo įvairių infekcijų.
  • Gydo įgėlimus. Jeigu jus sugėlė uodai, pabandykite patrinti sugeltas vietas ridikėlių sultimis. Patinimas turėtų greitai atslūgti.
Daržovės Maistas Mityba Ridikai Sveikamityba Sveikasmaistas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937