VSD vadovas D. Jauniškis: „Šalies vadovybė nesikiša, to nebus, kol aš būsiu direktoriumi“

Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis antradienį Seime atsakinėjo į parlamentarų klausimus. Dalies „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narių, bei socialdemokrato Artūro Skardžiaus ir lenkų Zbignev Jedinskij pasirašyti klausimai yra apie praėjusią savaitę paviešintą VSD ataskaitą dėl verslo koncerno „MG Baltic“ daromos įtakos valstybei ir politikams.

T.Bauro nuotr. 

„Dėkoju Seimui už šią suteiktą galimybę akcentuoti keletą svarbių dalykų. Demokratinė politinė sistema remiasi laisvais rinkimais, laisvosios rinkos sąlygomis veikiančiais verslo subjektais ir žiniasklaida“, – savo kalbą pradėjo D.Jauniškis.

„Kodėl tyrimo duomenis pateikti tik dabar“, atsakysiu klausimu, o kodėl ne dabar? Dabar yra geriau, nei niekada. Bet tik dabar ilgai rinkta informacija yra susisteminta. Ir taip išaiškėjo visas paveikslas“, – į klausimą, kodėl informacija buvo paviešinta tik dabar sakė D.Jauniškis.

„Noriu išsklaidyti abejones, kad informacija ši atsirado po žiniasklaidoje paviešinto susirašinėjimo“, – sakė VSD vadovas, komentuodamas D.Grybauskaitės ir E.Masiulio susirašinėjimą. Jis paneigė kalbas, kad informacija nėra surinkta neteisėtais būdais.

„Nėra gerai, kad dalis informacijos buvo paviešinta“, – sakė VSD vadovas, kalbėdamas apie Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui atiduodą informaciją.

Niekas spaudimo nedaro

Atsakydamas į pirmąjį klausimą „Ar VSD pažymose pateikta informacija nėra politiškai dozuojama, siekiant apsaugoti konservatorius ir prezidentę Dalią Grybauskaitę?“ jis teigė, kad „ne, ir dar kartą ne“. „Informacija buvo teikiama NSGK, sprendimų priėmėjams pagal taisykles ir suformuluotus poreikius“, – teigė jis.

Atsakydamas į antrąjį klausimą „VSD informaciją rinko nuo 2002 metų, stebėjo kaip vyksta valstybės užvaldymas ir nesiėmė jokių veiksmų sustabdyti šį procesą. Kodėl? Ar yra tikimybė, kad VSD pareigūnų veiksmams įtaką darė MG Baltic?“ , jis sakė, kad „matyt akivaizdu, kad pagal paskleistą informaciją, matyt, kad ne“, – teigė jis. Primindamas, kad VSD nuolat teikia informaciją kitoms teisėsaugos institucijoms. „Paskutinaisi metais buvo nustatytas baigtinis paveikslas, todėl informacija ir atsirado“, – Seimo nariams sakė D.Jauniškis.

Į klausimą „Kokios, Jūsų manymu, teisėsaugos institucijos kaltos, kad 10 metų dėl šios situacijos nebuvo imtasi jokių veiksmų?“, D.Jauniškis atsakė, kad „gi yra imtasi dabar“. „VSD pagal kompetenciją nevertina kitų institucijų darbo, tai nėra mūsų prievolė“, – tikino jis.

VSD vadovas Darius Jauniškis atsakinėjo į Seimo narių klausimus.   T.Bauro nuotr. 

Komentuodamas klausima „Kas, remiantis Jūsų turima informacija, bylose prieš politines partijas darė spaudimą ikiteisminio tyrimo institucijoms?“ , VSD vadovas teigė, kad visa informacija yra pateikta NSGK. „Jie vertina ir daro išvadas“, – nuo tikslaus atsakymo ir vertinimo išsisuko jis.

Į klausimą „Kokios jėgos, pagal Jūsų turimą informaciją, siekė suskaldyti tiek buvusią Algirdo Butkevičiaus, tiek dabartinę Sauliaus Skvernelio ir Ramūno Karbauskio valdančiąją daugumą?“, D.Jauniškis nenorėjo atsakyti, kol dar nėra tyrimo išvadų.

Paklaustas „Kaip vertinate situaciją, jog verslo grupuočių Lietuvos užvaldymas susiformavo prezidentės Dalios Grybauskaitės, kaip kovotojos su korupcija, valdymo metais?“, D.Jauniškis priminė, kad VSD griežtai dirba įstatymo rėmuose. „Šalies vadovybė nesikiša, nereguliuoja ir neįtakoja departamento veiklos. Ir to nedarys, kol aš būsiu direktoriumi“, – kategoriškai teigė jis.

Komentuodamas „Kaip sustabdyti šį verslo grupių valstybės užvaldymą ir ką siūlytumėte daryti, kad ateityje tokie procesai nepasikartotų?“, VSD vadovas priminė, kad departamentas nuolat teikia rekomendacijas. „Aš šitą situaciją vertinčiau kaip šansą, ne kaip problemą. Kad galėtume padaryti tam tikras išvadas ir sprendimus. Ir kad ateityje mūsų piliečiai klestėtų“, – teigė jis.

Nežino, kaip informacija pasklido

D.Jauniškis po to, kai atsakė į parlamentarų klausimus, galėjo patvirtinti, kad pažymą, praėjusį pirmadienį pasiekė žiniasklaidą, išplatino ne VSD.

„Kaip nutekėjo, aš galiu tik atsakyti, kad VSD šitos informacijos neišviešino“, – sakė jis. Perklaustas, ar tai padarė kažkas iš NSGK narių, jis tik atsakė „Nežinau“.

„Išslaptinta informacija yra dabar, nes ji nėra aktuali. Tyrimas yra pabaigtas. Ir bendras vaizdas susidarytas. Ir išsiųsta komitetui“, – teigė jis.

„Žinote, man stebint viešąją erdvę, susidaro įspūdis, kad mes ieškome, kaip ginčytis ir kaip kažką kaltinti vieni kitus. Mes turėtume žiūrėti į tai, kaip į šansą. Manau, kad pateikta informacija suteikė didelį rezonansą. Mums tiesiog reikėtų galvoti, ką daryti toliau. O ne muštis tarpusavyje“, – žurnalistams sakė D.Jauniškis.

Jis nekomentavo, nei G.Steponavičiaus ir E.Masiulio paskyrimo ministrais, nei informacijos, kuri buvo, ar nebuvo teikiama, sprendimų priėmėjams, nes tuo metu departamentui vadovavo ne jis. 

Kaltino spaudimu

Praėjusį pirmadienį paviešintame VSD rašte Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui teigiama, kad koncernas „MG Baltic“, tenkindamas savo interesus, buvo sukūręs ilgalaikę veikimo strategiją, kurią, departamento vertinimu, galima vertinti kaip destruktyvią veiklą, galinčią destabilizuoti valstybės sąrangą ir demokratinę politinę sistemą ir todėl keliančią grėsmę nacionaliniam saugumui.

26 nuotr.  VSD vadovas Darius Jauniškis atsakinėjo į Seimo narių klausimus. 

„Strategijai įgyvendinti pasitelkiami politikai, valstybės tarnautojai ir pareigūnai, kurie įtraukiami įvairiais neteisėtais būdais – renkant konfidencialią ar kompromituojančią informaciją, paperkant, šantažuojant, manipuliuojant informacija. Daugeliu atvejų panaudojamos MG (arba susijusių bendrovių) valdomos žiniasklaidos priemonės, per kurias daromas „spaudimas“ ar siūlomos viešinimo, įskaitant ir politinę reklamą, paslaugos“, – rašoma VSD išvadoje.

Koncernas „MG Baltic“ anksčiau teigė, kad žvalgybos informacijos apie koncerno įtaką politiniams procesams paviešinimas yra tiesioginis spaudimas baudžiamąją bylą dėl politinės korupcijos nagrinėsiantiems teisėjams. Koncernui šioje byloje pateikti kaltinimai papirkimu ir prekyba poveikiu.

Koncerno prezidentas Darius Mockus teigė, kad VSD dokumentas Seimo nariams yra „nuomonių ir prielaidų kratinys“.

Lrytas.lt

VALSTYBĖSSAUGUMODEPARTAMENTAS(VSD) DARIUSJAUNIŠKIS SEIMAS KLAUSIMAS MGBALTIC
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938