Palangos sanatorinėje mokykloje - knygos šventė

Balandžio 23-iąją – Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną – Palangos sanatorinėje mokykloje vyko knygos šventė.

Mokytoja Rita Milinienė (stovi pirma iš dešinės) ir skaitovės

Trečiosios pamokos metu mokytojų kambarys tapo mokyklos radijo studija. Lietuvių kalbos mokytojas Virginijus Milinis papasakojo apie tai, kad Pasaulinė knygos ir autorių teisių diena susijusi su dviem žymiais pasaulio rašytojais – 1616 m. balandžio 23 d. mirė Migelis de Servantesas Savedra (Miguel de Cervantes Saavedra), o Viljamas Šekspyras (William Shakespeare) (1564-04-23 – 1616-04-23) ir gimė, ir mirė tą pačią dieną balandžio 23 dieną. Šventės idėja gimė Katalonijoje, kur yra tradicija šią dieną dovanoti rožę už kiekvieną nupirktą knygą. Kasmet UNESCO šią dieną vieną miestą paskelbia Pasaulio knygų sostine, šiemet tai – Atėnai. Ne mažiau svarbu, jog balandžio 23-ąją žmonės yra kviečiami dovanoti knygas tiems, kurie turi sudėtingesnes galimybes įsigyti ir turėti savo knygą – vaikų bei senelių globos namų, kalėjimų, socializacijos centrų gyventojams.

Mokytojas Virginijus Milinis

Mokytojas V. Milinis pakvietė mokinius paskaityti istorijas iš Vytauto V. Landsbergio knygos “Angelų pasakos”. Kornelija Lukošiūtė (3 kl.), Roberta Bliujūtė (3 kl.), Ernesta Klumbytė (5 kl.), Meilita Selivončikaitė (6 kl.), Melita Rimkutė, (III gimnazijos klasė), Ugnė Januševičiūtė (III gimnazijos kl.) paskaitė “Kaip atsiranda pasakos”, “Pasaka apie jaunąjį Nevidoną”, “Pasaka apie nelaimes” bei “Pasaka apie obelį Marytę”.

Tuo metu 1 – 8 klasių bei I – IV gimnazijos klasių mokiniai klasėse kartu su mokytojais klausėsi mokyklos radijo garsiakalbiu skambančių tekstų, kuriuos emocingai, išraiškingai skaitė mergaitės, kurias paruošė anglų kalbos mokytoja Rita Milinienė. Mokinės turėjo unikalią galimybę pabūti mokyklos radijo studijoje, įgijo ne tik garsinio skaitymo, bet ir radijo laidų vedėjo patirties. Netrūko ir jaudulio, susikaupti padėjo mokytojos R. Milinienės patarimai, padrąsinimai. Mergaitės keitėsi viena po kitos prie mokyklos radijo mikrofono, jausdamos ir skaitymo džiaugsmą, ir didelę atsakomybę. Mokytojai Rita ir Virginijus Miliniai taip pat yra Palangos „Grubiojo“ teatro įkūrėjai bei aktoriai, todėl jie dosniai dalijo moksleiviams aktorinio meistriškumo žinias.

Direktorius Alvydas Milinis ir trečiokė Roberta

Pasibaigus pasakų skaitymui, mokyklos koridoriais nugriaudėjo, nuvilnijo garsūs aplodismentai – visų klasių mokiniai bei mokytojai nuoširdžiai padėkojo už šventę. Galbūt daugeliui jų garsiniai skaitymai mokykloje buvo naujiena, o gal tai paskatins pasirinkti pedagogo, aktoriaus ar žurnalisto profesiją.

Skaitovė Meilita

Ketvirtosios pamokos metu III gimnazijos klasės mokiniams mokytojas V. Milinis paskaitė apsakymą „Filomena važiuoja į Londoną“ iš Kristinos Sabaliauskaitės apsakymų rinkinio „Danielius Dalba & kitos istorijos“.

Mokyklos direktorius Alvydas Milinis visoms mokinėms įteikė padėkas, pasidžiaugė moksleivių talentu.

Skaitovės (iš kairės): Roberta, Kornelija, Erneta, Meilita, Melita, Ugnė

Knygos skaitymas savo malonumui dažnai pamirštamas, nes knyga tampa mokymuisi, tobulėjimui, pažinimui reikalingu šaltiniu. Palangos sanatorinės mokyklos bendruomenė kviečia tiesiog skaityti! Skaityti tai, kas kiekvienam patinka.

„V.P.“ inf.

Palangossanatorinėmokykla Knygosdiena Skaitovai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936