Į Birštoną suvažiavę kurortų merai savo problemas pristatė premjerui S. Skverneliui

Penktadienį Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus dalyvavo susitikime su premjeru Sauliumi Skverneliu, kuris lankėsi Birštone ir domėjosi šalies kurortų aktualijomis. Aptarti opiausių problemų atvyko didžiausių Lietuvos kurortų – Palangos, Birštono, Druskininkų ir Neringos – vadovai. Tikimasi, kad valstybės lygmeniu bus sprendžiamos ir mūsų miestui aktualūs reikalai.

Susitikime su premjeru Palangos meras Šarūnas Vaitkus akcentavo, kad vietiniams gyventojams tenka aptarnauti milijoninius poilsiautojų srautus, todėl kurortams yra svarbus papildomas finansavimo lėšų poreikis. Savo miestų problemas premjerui S.Skverneliui taip pat išsakė ir Neringos (kairėje) bei Birštono (viduryje) merai. „V.P.“ nuotr.

Milijono žmonių traukos centrai

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis lankėsi Birštone ir domėjosi šiam miestui bei visiems šalies kurortams aktualiomis temomis.

Susitikime su Birštono savivaldybės mere Nijole Dirginčiene premjerui  buvo pristatyta miesto situacija,  aptartos kurorto plėtros galimybės.

Vizito metu Vyriausybės vadovas aplankė Pirminės sveikatos priežiūros centrą, naująjį Mokyklos gatvės kvartalą, daugiafunkcinį  sporto centrą. Šiems objektams yra svarbus papildomas finansavimo lėšų poreikis, nes Birštono savivaldybė neteikė investicijų projektų, siūlomų įtraukti į Valstybės investicijų 2019–2021 metų programą.

Susitikime su premjerui buvo pristatyta aptartos kurortų plėtros galimybės. Kiekvienas kurortas vasarą pritraukia didžiulius poilsiautojų srautus. Vos kelis ar keliolika tūkstančių gyventojų turintys miestai vasarą tampa didžiuliais žmonių traukos centrais. Vietiniams gyventojams tenka aptarnauti milijoninius poilsiautojų srautus, todėl kurortams yra svarbus papildomas finansavimo lėšų poreikis.

Vizito metu Vyriausybės vadovas aplankė Pirminės sveikatos priežiūros centrą, naująjį Mokyklos gatvės kvartalą, daugiafunkcinį  sporto centrą. Šiems objektams yra svarbus papildomas finansavimo lėšų poreikis. Vyriausybės Ryšių su visuomene skyriaus nuotr.

Susitikime su kurortų – Druskininkų, Neringos, Palangos, Birštono – merais diskutuota apie problemas, kurios paliečia visas Lietuvos kurortines teritorijas: aptarti kurortų ar kurortinės teritorijos statuso suteikimo reikalavimai, pasiūlyta skiriant Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšas, peržiūrėti kelių (gatvių) projektų atrankos kriterijus, įvertinant atvykstančių turistų srauto įtaką kurortų savivaldybių infrastruktūrai.

Biurokratinis aparatas stabdo plėtrą

Didelis dėmesys skirtas vienai didžiausių šalies turizmo sektoriaus problemų – sezoniškumui, kuris lemia netolygų turistų srautų pasiskirstymą įvairiais metų laikais, ypač spalio – mėnesiais. Kurortų merai svarstė, kaip didintiLietuvos pasiekiamumą oro transportu. Jų teigimu, tikslinga ir ateityje išlaikyti tris oro uostus, o naujiems oro vežėjams pritraukti ir naujų krypčių skrydžiams atidaryti į Maršrutų skatinimo fondą pritraukti savivaldybių ir privačių juridinių asmenų lėšas, parengiant šio fondo veikimo schemą bei spręsti Neringos aerodromo atkūrimo galimybę.

„Iš merų išgirdome būtinybę mažinti biurokratiją iš priežiūros institucijų, tokių kaip Nacionalinė žemės tarnyba, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos ir kitų. Matome, kad biurokratija vis dar stabdo labai daug projektų bei tampa rimta kliūtimi, užtęsiančia ir stabdančia projektus ilgam laikotarpiui“, - sakė S. Skvernelis.

Ministras Pirmininkas pažadėjo ieškoti sprendimų sprendžiant papildomą finansavimą tiksliniams kelių projektams kurortuose, tačiau šiuo atveju efektyviauveikti turėtų prie Vyriausybės įsikūrusios ir tuo užsiimančios institucijos.

Dėkojo už operatyvų problemų sprendimą

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus premjerui padėkojo už Vyriausybės skiriamą dėmesį regionams ir ypač Palangai, už operatyvų krantotvarkos problemų sprendimą, už Vyriausybės supratimą ir paramą baseino statybai, o taip pat skirstant ES paramą, tiek apskritai už šios Vyriausybės požiūrį į regionus.

Pasak miesto mero Š. Vaitkaus, džiugu, kad premjeras puikiai supranta, jog į kurorto infrastruktūrą investuotas vienas euras atneša trijų eurų grąžą ne tik pačiam kurortui, bet ir visai Lietuvai. „Vasaromis palangiškiams tenka aptarnauti gausybę svečių, per vasarą 17 tūkstančių gyventojų tenka aptarnauti beveik milijoną svečių, Palanga tampa didžiulis miestas. Todėl labai svarbu skirti itin didelįdėmesį miestui tvarkyti, infrastruktūrai, kuria naudojasi čia atvykstantys svečiai, plėtoti. Visam tam mums reikalingas didžiulis biudžetas, o mes gauname paramos tik tokio dydžio, koks priklauso 17 tūkstančių gyventojų“, – sakė meras, pabrėždamas, jog esant tam tikroms spręstinoms aktualioms problemoms pavyksta įtikinti Vyriausybę padėti kurortui.

Susitikime Birštone būtent ir buvo aptartos kurortų biudžeto formavimo problemos.

Kurortai – regioninės politikos dalis

Apmaudu, kad iki šiol kurortai buvo eliminuoti iš ES paramos įsisavinimo tikslinių teritorijų, mat dėmesys regionams aplenkė visus Lietuvos kurortus, kadangi jie į problemines teritorijas nepatenka, tad vystant regioninę politiką labai svarbu išskirti ir kurorto sąvoką.

Susitikime su kurortų – Druskininkų, Neringos, Palangos, Birštono – merais diskutuota apie problemas, kurios paliečia visas Lietuvos kurortines teritorijas. Vyriausybės Ryšių su visuomene skyriaus nuotr.

Meras akcentavo, kad visi Lietuvos kurortai turi laikytis vieningos pozicijos ir siekti išskirtinio dėmesio finansuojant infrastruktūrinius projektus.

„Prie jūros koncentruojasi didžiausi poilsiautojų srautai, tad būtinas dėmesys ir 25 kilometrus besidriekiančiai pakrantei, kad nereiktų stichiškai tvarkyti paplautus krantus, skelbti ekstremalią situaciją, gesinti jau vykstančius „gaisrus“. Reagavimas į gamtinius procesus turi būtu planingas, reikalingas strategiškai suplanuotas valstybės dėmesys krantotvarkos problemoms spręsti, numatyta ilgalaikė perspektyva“, – po susitikimo „Vakarinės Palangos“ žurnalistei telefonu kalbėjo miesto vadovas.

Š. Vaitkus džiaugėsi, kad Vyriausybė dėmesingai klausosi kurorto problemų, priima operatyvius ir palankius Palangai sprendimus, atsižvelgia į turizmo sektoriaus sezoniškumą, regioninę decentralizaciją.

Birštone susitikęs su vietos verslininkais premjeras pažadėjo, kad regionams ir toliau bus skiriama daugiau dėmesio, ir akcentavo lietuviško verslo svarbą, kurio indėlis ypač reikšmingas kuriant bei išlaikant darbo vietas.

„V.P.“

Kurortas Palanga Meras Premjeras S.Skvernelis Birštonas Problemos
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936