Griauti neketina: pagarsėję Palangos tualetai tarnaus ir šią vasarą

Pernai Palangos paplūdimiuose įkurdinti dešimt tualetų ir šį sezoną pasitiks poilsiautojus. Nors dėl tualetų ginčas tebenagrinėjamas teismuose, Palangos meras Šarūnas Vaitkus gina kurorto svečių interesus. Mero manymu, tai gerokai svarbiau už visas biurokratijas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr. / Palangos paplūdimyje palei kopas įrengti tualetai stovės ir šį sezoną.

Pernai Palangos valdžia itin džiaugėsi galinti pristatyti ilgai lauktą naujovę – tualetus visai šalia kopų. Valdininkai jau seniai buvo linksniuojami, jog pajūryje nepasiūlo elementarių paslaugų – kur atlikti gamtinius reikalus ir nusiplauti rankas paplūdimyje, tačiau vos tik įgyvendinę sumanymą sulaukė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) Klaipėdos departamento žinios, jog šie įrenginiai yra nelegali statyba, ir nurodymo tualetus pašalinti. Kad šie statiniai pastatyti nelegaliai, gruodį paskelbė Klaipėdos apygardos teismas.

Valdininkai liko nesupratę, kaip kilnojamas konteineris gali prilygti kokioms nors statyboms, ir tiesos tebeieško Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo koridoriuose. Kol tiesa paaiškės, tualetai ir toliau stovi Palangos bei Šventosios paplūdimiuose.

Aplinkos ministerija buvo pažadėjusi sutvarkyti teisės aktus taip, jog šie statiniai šiemet jau galėtų būti statomi teisėtai, tačiau namų darbų kol kas atlikti nespėjo. Meras Š.Vaitkus dėl situacijos nieko nelinkęs kaltinti ir vadovaujasi požiūriu, jog šįkart svarbu paisyti žmonių interesų. „Viešasis interesas svarbiau už visas biurokratijas, tie tualetai šiais metais stovės. Teismas dar nepasisakė šiuo klausimu. Lietuvoje teisingumą sprendžia teismas, jis ir pasakys, ar savivaldybė teisi, ar kita institucija“, – sakė Š.Vaitkus.

Anot mero, tualetų poreikis yra akivaizdus. Praėjusiais metais jais pasinaudojo apie trys šimtai tūkstančių žmonių.

„Tai prilygsta didmiesčiui. Ir ekologinė būklė kita, ir žmonės turi puikią galimybę prisipilti vandens į buteliuką, atlikti gamtinius reikalus, – sakė meras. – Tai laikini statiniai, esame išleidę lėšų nuomai, išsinuomoję penkeriems metams kaip laikiną statinį. Visoje Lietuvoje, ir Smiltynėje, ir Neringoje tokie tualetai stovi ir niekam netrukdo.“

Stovi kas 200 metrų

Tualetai Palangos savivaldybės kuruojamuose paplūdimiuose stovi kas 150–200 metrų. Smėlio spalvos konteineriniai tualetai pridengti ažūrine medine širma. Iš viso buvo pastatyta dešimt tualetų: aštuoni Palangos ir Kunigiškių paplūdimyje, du – Šventojoje. Tualetuose yra po tris vietas moterims, vyrams ir neįgaliesiems. Du tualetus kurorto savivaldybė nusipirko, o likusius aštuonis išsinuomojo iš vienos latvių įmonės.

Vieno tualeto nuoma mėnesiui kainuoja 419 eurų, tad visi vasaros sezonui išsinuomoti tualetai Palangai atsieina 13,4 tūkst. eurų. Naujas konteinerinis tualeto įsigijimas kainavo apie 15 tūkst. eurų.

Biotualetus paplūdimiuose statyti atsisakyta, mat esant dideliam poilsiautojų srautui šie greit užsipildo, juos tenka uždaryti, nes išvalyti dienos metu neįmanoma.

15min.lt

Palanga pagarsėjęPalangostualetai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933