Birutės parko paplūdimys ir vėl įvertintas Mėlynąja vėliava

Palangos Birutės parkas šių metų vasaros sezonui ir vėl apdovanotas Mėlynąja vėliava – taip nusprendė Mėlynosios vėliavos programos Tarptautinė taryba. Mėlynoji vėliava – ženklas, patvirtinantis, kad šis paplūdimys atitinka aukščiausius kokybės reikalavimus.

Birutės parko paplūdimys ir vėl įvertintas Mėlynąja vėliava , nuotrauka-1

„A.Dovsevičiaus.“ nuotr.

Palangos Birutės parko paplūdimiui Mėlynoji vėliava suteikiama kasmet nuo 2004 - ųjų. Šis aukščiausius kokybės reikalavimus atitinkantis paplūdimys ties Birutės kalnu palei jūrą yra nusidriekęs 500 metrų. Jis pritaikytas ir žmonėms su negale.

Apdovanotąjį pajūrio ruožą prižiūri kurorto Botanikos parko darbuotojai. Direktorius Valdas Pakusas atkreipė dėmesį, jog šiai paplūdimio atkarpai keliami didesni reikalavimai nei kitiems kurorto pliažams. „Botanikos parko darbuotojai iš viso prižiūri pusantro kilometro paplūdimio atkarpą, kurios dalis kasmet įvertinama Mėlynąja vėliava. Per daugelį metų jau yra nusistovėjusi priežiūros tvarka, sukurta infrastruktūra, tad didesnių sunkumų nepatiriame“, – sakė V. Pakusas.

Pasak Palangos miesto mero Šarūno Vaitkaus, šis paplūdimio įvertinimas kurortui yra labai svarbus, kadangi Mėlynoji vėliava yra ne tik kokybės ženklas, bet ir puiki kurorto reklama. „Tai yra plačiai pripažintas tarptautinis kokybės ženklas, suteikiamas tik aukščiausius kokybės reikalavimus atitinkantiems paplūdimiams. Turistai, ypač užsieniečiai, Mėlynosios vėliavos paplūdimius labai vertina“, – sakė Š. Vaitkus.

Tam, kad būtų pelnyta Mėlynoji vėliava, Savivaldybė ir paplūdimius prižiūrinčios tarnybos turi įgyvendinti įvairius griežtus vandens kokybės, aplinkosauginio švietimo ir informavimo, aplinkosauginio valdymo, saugumo ir paslaugų tarptautinius reikalavimus. Mėlynosios vėliavos paplūdimys privalo būti ne tik švarus – be kitų reikalavimų, čia turi būtų įrengti sanitariniai mazgai, tiekiamas geriamasis vanduo, prieigose privalu įrengti atliekų rūšiavimo konteinerius. Jei paplūdimys nebeatitinka Mėlynosios vėliavos programos kriterijų, pastaroji yra nuleidžiama laikinai arba visai likusiai sezono daliai.

Mėlynosios vėliavos programą koordinuoja tarptautinė nevyriausybinė organizacija – Aplinkosauginio švietimo fondas (Foundation for Environmental Education – FEE). Kopenhagoje vykusio Aplinkosauginio švietimo fondo posėdyje buvo įvertinti visame pasaulyje esantys paplūdimiai ir prieplaukos, pretendavę gauti Mėlynosios vėliavos apdovanojimą šių metų vasaros sezonui. Mėlynosios vėliavos apdovanojimą nuspręsta suteikti penkiems Lietuvos pajūrio paplūdimiams: Palangos Birutės parko, Neringos savivaldybės Nidos ir Juodkrantės centriniams bei Klaipėdos pirmosios Smiltynės ir antrosios Melnragės paplūdimiams.

„V.P.“ inf.

Birutėsparkas paplūdimys Mėlynąjavėliava
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938