Iniciatyvų skatinimo konkursas: kad jauni žmonės pamiltų savo miestą

Per pastaruosius metus pastebimas augantis jaunimo iniciatyvumas, o kartu su juo auga ir paraiškų pildymo kokybė. Jau įvyko Palangos miesto savivaldybės Jaunimo iniciatyvų skatinimo projektų atrankos konkursas. Šiemet jame pastebėtas didesnis nei įprastai aktyvumas, gauta 13 gražių iniciatyvų pasiūlymų, kuriomis jauni žmonės siekia paįvairinti Palangos laisvalaikį savo bendraamžiams. Deja, konkursai kartais gali būti ir ne tokie sėkmingi, nes lėšų jiems numatyta yra minimaliai, o jaunų žmonių potencialas, projektinės veiklos poreikis kasmet auga.

Iniciatyvų skatinimo konkursas: kad jauni žmonės pamiltų savo miestą, nuotrauka-1

Savivaldybė finansuos devynias jaunų žmonių iniciatyvas.Šokių, mokymų ir ekstremalaus sporto renginių jaunimui netrūks. Palangos šokių studijos „Ant bangos“ archyvo nuotr.

Koją kišo vienintelė klaidelė

Palangos miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus jaunimo reikalų koordinatorė Laura Grendienė pasakojo: „Jaunimo iniciatyvų skatinimo projektus galėjo teikti jaunimo ar su jaunimu dirbančios nevyriausybinės organizacijos, kurios registruotos Palangos miesto savivaldybėje, neformalios jaunimo grupės, turinčios bendradarbiavimo sutartį su nevyriausybine organizacija arba juridiniais asmeninis (registruotais Palangos miesto savivaldybėje), Savivaldybėje neregistruoti, tačiau jos teritorijoje veiklą vykdantys respublikinių organizacijų padaliniai ar skyriai“.

Specialistės teigimu, šiais metais buvo gauta 13 projektų paraiškų. Iš savivaldybės buvo prašoma 29 039 eurų. Iš viso Palangos miesto savivaldybės 2018 m. biudžete jaunimo iniciatyvoms skatinti skirta 8700 eurų, todėl paskirstyti šią sumą nuolat augančiam idėjų skaičiui buvo labai sudėtinga.

Pokalbininkė apgailestavo, kad ne visos paraiškos buvo finansuotos. Anot specialistės, per pastaruosius metus pastebimas augantis jaunimo iniciatyvumas, o kartu su juo auga ir paraiškų pildymo kokybė. Todėl vertintojai stengėsi atrinkti geriausias paraiškas, griežtas dėmesys buvo skiriamas ir pateiktos dokumentacijos vertinimui. Buvo atvejų, kai paraiškų rengėjams koją kišo vienintelė klaidelė – preliminarių sutarčių su galimais rėmėjais nepateikimas ar pamiršta jas prisegti prie projekto paraiškos.

Specialistė džiaugėsi, kad Palangoje jaunimas yra aktyvus, ateina, konsultuojasi, rodo iniciatyvas ir aktyviai rašo projektus.

Siekiama sudominti jaunimą

Palanga – išskirtinis miestas. Jo ekonomika priklauso nuo to, ar kurortiniame mieste poilsiautojas jaučiasi saugus, ar kultūringai jis aptarnaujamas. Palangos demografiniai rodikliai rodo gyventojų bendruomenės senėjimą. Tai procesas, galintis ateityje turėti neigiamų pasekmių. Todėl Savivaldybė supranta, kokia svarbi jaunimo politika ir kaip aktualu sukurti jauniems žmonėms tokias sąlygas, kad jie galėtų rasti darbo pagal gebėjimus ir kad infrastruktūra būtų palanki saviugdai, poilsiui, tobulėjimui. Miestas vasarą tampa mažąja sostine. Čia atvyksta mokslo, meno, kultūros žymūs veikėjai iš visos Lietuvos, populiarinamos aktualios idėjos, renginiai supažindina su naujausiomis meno srovėmis. Pati gamta – jūra, pušynai, parkas – skatina domėjimąsi gamtosauga, tausoti ir puoselėti trapų pajūrio grožį. Jaunimas gali dalyvauti kultūros renginiuose, parodose, tačiau ne visos jos ir kultūrinėje sferoje besidarbuojančių Palangos miesto entuziastų siūlomos veiklos gali sudominti jauną, besiformuojančią, o kartais ir labai maištingą asmenybę. Šio konkurso esmė – sudaryti sąlygas jauniems žmonėms savarankiškai susikurti sau įdomią veiklą, įtraukti į ją bendraminčius, generuoti ne suaugusiųjų „iš viršaus“ nuleistas idėjas, o patiems atsiskleisti projektinėje veikloje.

Ugdo šeimininkišką požiūrį į miestą

Tokie konkursai ugdo jaunimo šeimininkiškumą, teigiamą požiūrį į gimtąjį miestą. Per projektinę veiklą jaunimo organizacijos įtraukiamos į infrastruktūros tobulinimą, kūrimą. Jaunimo socialiniai projektai, kuriuose aiškiai nusakomi veiklos tikslai, uždaviniai, laukiami rezultatai, remiami prioritetine tvarka. Mieste siekiama, kad jaunimas būtų iniciatyvus, nelauktų malonių iš pašalinių, o savo problemas spręstų patys. Organizuojant tokius konkursus, siekiama, kad jauni žmonės pamiltų savo miestą, rastų jame savo vietą, galėtų realizuoti poreikius ir gebėjimus.

Konkursas –puiki proga pačiam jaunimui keisti ir tobulinti miesto infrastruktūrą. Pasak L. Grendienės, buvo išsikelti labai aiškūs ir be galo svarbūs miestui prioritetai, į kuriuos visi paraiškų autoriai turėjo atkreipti dėmesį. Pirmenybė teikta projektams, kurie skatina jaunimo įtraukimą į savanorišką bei visuomeninę veiklą, vaizduoja Palangą sportiško jaunimo miestu nacionaliniu ir regioniniu lygmeniu; skatina ekologinio sąmoningumo ugdymą ir aplinkai draugiško gyvenimo būdą; pristato Palangą kaip draugišką jaunimui ir inovatyvų miestą, minint Lietuvos valstybingumo 100-metį.  

Jaunimo iniciatyvoms – lėšų per mažai

Neseniai įvykęs 2018 m. Jaunimo iniciatyvų skatinimo atrankos konkursas parodė jaunimo organizacijų sumanumą, kūrybingumą. Kaip minėta, iš Savivaldybės buvo prašoma tikrai didelė suma – beveik 30 tūkstančių eurų. Deja, Palangos miesto savivaldybės biudžete šioms reikmėms numatyta keturis kartus mažiau lėšų, todėl buvo vykdoma labai griežta projektų atranka, stengiamasi, kad paraiškų autoriai turėtų ir kitų finansavimo šaltinių, gebėtų pritraukti rėmėjų lėšų. Vertinant paraiškas buvo atsižvelgiama į tai, ar iniciatyva laikosi Savivaldybės nurodytų prioritetų, ar tvarkingai užpildyta dokumentacija, pateiktos visos reikiamos sutartys, ar paraiškos rengėjai laiku pateikė visus dokumentus.

Pasak Jaunimo reikalų koordinatorės, iš Savivaldybėje gautų 13 projektinių paraiškų buvo finansuotos net 9 jaunų žmonių iniciatyvos.

Palangą įamžins iš paukščio skrydžio

Vienas įdomesnių projektų – VšĮ „Užtaisas“ pristatyta iniciatyva, skatinanti suburti Lietuvos jaunimą Palangoje, kad jie galėtų mokytis dronais fotografuoti, įamžintų kurorto grožį iš paukščio skrydžio, gebėtų iš viršaus pažvelgti į savo miestą. Planuojama, kad projektinėje veikloje dalyvaus partneriai iš Skuodo, Kretingos, gal net Druskininkų.

Iniciatyvų skatinimo konkursas: kad jauni žmonės pamiltų savo miestą, nuotrauka-2

VšĮ „Užtaisas“ ketina fotografuoti Palangą dronais. VšĮ „Užtaisas“ archyvo nuotr.

Pasak idėjos generatorės Agnės Samulytės, Savivaldybės organizuojamame konkurse šiemet organizacija dalyvavo pirmąjį kartą, tačiau viliasi, kad visa, kas numatyta, pavyks. Projektinės veiklos jau pradėtos viešinti VšĮ „Užtaisas“ socialinėje erdvėje, čia pasirodė pirmieji vaizdo įrašai, kviečiantys jaunimą prisijungti.

Veiklos planuojamos birželio 1-3 dienomis, organizatoriai stengsis užtikrinti nakvynę, maitinimą dalyviams iš kitų savivaldybių, ten veikiančių jaunimo centrų ar jaunimo erdvių atstovams. O kelionės išlaidų padengimas, atvykimas į Palangą bus partnerių indėlis.

Visos projekto metu padarytos nuotraukos apkeliaus keletą skirtingų savivaldybių, bus pristatomos ne tik Palangoje, bet ir visoje Lietuvoje. Projekto metu apie Palangą, jos grožį, sužinos ir kitų savivaldybių jaunimas.

Netrūks ir sportinių veiklų

Nepamiršti liks ir Palangos ekstremalaus sporto mėgėjai, mat tokias pramogas siūlys asociacija „Jūros kopa“, kuri rengs ekstremalaus sporto varžybas „Karramba jam pležas“ Palangos riedutininkų parke. Jaunimas galės demonstruoti savo sportinį meistriškumą. Šis projektas nėra naujas, o jo vadovas Marius Kiesas akcentavo, kad ekstremalus sportas jį traukia visą gyvenimą. Šiomis veiklomis susidomėjo dar būdamas moksleivis, vėliau pats augo kartu su projektu – nuo moksleivių, studentų iki jaunimo. Jis tikino, kad sėkmingai daug metų vykdoma veikla Palangoje buvo nutrūkusi dėl organizatorių užimtumo, tačiau šiemet planuojama ją atgaivinti.

„Populiarumą įgijęs visoje Lietuvoje ekstremalaus sporto renginys vėl atgims Palangojeׅ“, – kalbėjo M. Kiesas.

Besidomintiems skautų judėjimu ir skautystės idėjomis, taip pat bus galima įsilieti įprasmingą veiklą – stovyklą „Skautų slėnis“. Ją organizuos Jūrų skautija „Didvytis“.

Sportines veiklas organizuos ir neformali jaunimo grupė „Jaunimas bunda“, į projektinę veiklą įsiliejusi šiemet pirmuosius metus ir debiutavusi su projektu „Palanga – sportui“. Jaunimas stengsis surengti grandiozines, skirtingas sporto šakas propaguojančių Palangos miesto sporto klubų varžybas. „Paraiškos forma tikrai nenugąsdino, tiesiog reikia atidžiai peržiūrėti visus punktus ir į juos atsakyti. Įdėjus daug darbo, pastangos pasiteisina“, – kalbėjo neformalios jaunimo grupės „Jaunimas bunda“ vadovas Tautvydas Lubys.


Dėmesys savanorystei

Verslo ir lyderystės akademija „In corpore“ ketina atrakinti jaunimo širdis į savanorystę. Informacijos apie savanoriškas veiklas, savanoriavimo galimybes Lietuvoje ir už jos ribų jauni žmonės daug girdi, tačiau ne visada išdrįsta įsilieti į prasmingą savanorystės veiklą. Jiems labai trūksta žinių, kur savanoriauti, nuo ko pradėti, kaip įsilieti į savanorių gretas. Lyderystės įgūdžiai, etiketo pagrindai, pirmoji pagalba, bendravimo menas, konfliktų valdymas – visa tai labai svarbu savanoriui ar savanorišką veiklą organizuojančiam jaunam žmogui. Todėl atsižvelgiant į jaunų žmonių išsakytą poreikį, buvo sukurta iniciatyva „Visraktis“.

Iniciatyvų skatinimo konkursas: kad jauni žmonės pamiltų savo miestą, nuotrauka-3

Dėmesį savanorystei rodys Verslo ir lyderystės akademija „In corpore“. Asmeninio archyvo nuotr. 

Pasiteiravus, kas ir kur gali registruotis, iniciatyvos vadovė Inesa Bundulienė tikino, kad sutartis su Savivaldybe pasirašyta visai neseniai, todėl dabar tik dėliojamos ir planuojamos veiklos, kuriami tikslūs tvarkaraščiai.

Publikacijų ciklą apie mūsų miestą ketina rengti neformali jaunimo grupė „Seni – nauji“. Ji kurs Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui skirtus filmus, rubrikas ir straipsnius.

Drebins šokių ir muzikos festivaliai

Miestą drebins jaunų žmonių šokių ir muzikos festivaliai. Studija „Ant bangos“ rengs jaunimo šokių konkursą. Jauni šokėjai varžysis įvairiausiuose šokių stiliuose ir žanruose, išskirtos net 5 stilistikos grupės – nuo pop, šiuolaikinio iki taip jaunimo pamėgtų gatvės šokių.

Iniciatyvų skatinimo konkursas: kad jauni žmonės pamiltų savo miestą, nuotrauka-4

Miestą drebins šokių ir muzikos festivaliai. Palangos šokių studijos „Ant bangos“ archyvo nuotr.

VšĮ „Pajūrio broliai“ rengs jaunimo grupių muzikos festivalį „Papūgos“, o Šventojoje startuos sveikatingumo ir meno festivalis „1000 saulių“. Čia bus derinami sportas ir menas. Joga, aktyvios sportinės veiklos derės su menine, kūrybine veikla, bus mokomasi ruošti sveiką maistą, rengiami savęs pažinimo užsiėmimai ir, be abejo, grandiozinė muzikinė programa.

„Labai kviečiame jaunimą ir norime, kad veiklose jo dalyvautų kuo daugiau. Mes orientuojamės į truputėlį vyresnio amžiaus jaunus žmones – studentus, 20-30 metų žmones, šeimas. Paraiškas teikiame trečius metus. Praėjusiais metais visus iniciatyvos dalyvius kiek sukrėtė vėjuotas oras, todėl šiemet jau esame pasimokę iš klaidų, ieškosime būdų ir erdvių, kaip nuo to apsisaugoti“, – kalbėjo festivalio vadovė Monika Jarulytė. Ji akcentavo, kad Savivaldybės darbuotojai labai padedarengiant paraiškas, nuoširdžiai atsako į klausimus. Merginai nauja buvo tai, kad šių metų taisyklėse buvo numatyta turėti partnerius. Šis reikalavimas užmezgė neformalios jaunimo grupės ir Palangos kultūros centro gražią draugystę.

Jaunuoliai formuoja gražias tradicijas

Teigiamai įvertintų projektų tematika rodo, kad Palangos jaunimas nėra abejingas Lietuvos aktualijoms, sugeba įvertinti palankias gamtines sąlygas stovyklavimui, domisi savo kraštu, jo istorija, bando jį įamžinti. Projektinės veiklos ir jaunų, aktyvių žmonių inciatyvos dėka kuriamos jaunimo muzikos, šokio, sportinių renginių tradicijos. Aktyvioje veikloje dalyvaujantys jauni žmonės, jų idėjos – mūsų valstybės ateitis. Džiugu, kad jie geba ir imasi konstruktyvių veiksmų, vykdo projektinę veiklą, kuri gali atnešti teigiamų pokyčių ne tik Palangai, bet kartu gražina ir visos Lietuvos veidą. Neretai spaudoje teigiama, kad jaunimas visuomeniniame gyvenime nepastebimas, pasyvus, netinkamai pasirenka laisvalaikio praleidimo būdus. Tačiau Palangoje – viskas kitaip. Pasak specialistės, L. Grendienės, šiame konkurse gautas nemažas projektinių paraiškų skaičius parodė, kad miesto jaunimas – ypač iniciatyvus, rūpinasi miesto reikalais, gamtosauga, dalyvauja kultūrinėje ir projektinėje veikloje.

Palangos savivaldybės inf.

Exchange Rates
USD 0,938