Palangiškių desantas Ukrainoje: vežta parodyti visa, kas geriausio

Dana Lukauskienė

Praėjusią savaitę miesto Savivaldybės, kurorto Viešbučių ir restoranų asociacijos, Turizmo informacijos centro atstovų delegacija klojo pagrindus gražiai Palangos ir Ukrainos partnerystei. Labai didelio dėmesio sulaukė jaunojo talento, akordeono virtuozo Stasio Vainiūno meno mokyklos ugdytinio Algirdo Benečio muzikinė programa. Susitikime dalyvavo stambiausios Ukrainos turizmo agentūros, per 70 žiniasklaidos atstovų, ambasados darbuotojai. Vizito metu derėtasi su Tarptautinėmis Ukrainos oro linijomis dėl skrydžių iš Palangos į Kijevą atnaujinimo.

Palangiškių desantas Ukrainoje: vežta parodyti visa, kas geriausio, nuotrauka-1

Svarbaus susitikimo dalyviai. Iš kairės: D. Želvys, M. Gelžinis, Ukrainos tarptautinių oro linijų Plėtros departamento direktorius D.Ivanovas, meras Š. Vaitkus, S. Fomenka, Ukrainos tarptautinio oro uosto Pardavimų departamento Europoje ir Šiaurės Amerikoje vadovas A.Pavlenka, A. Stikliūnas bei R. Trautmanas. „V.P.“ nuotr.

Atsiveria nauja, patraukli turizmo paslaugų rinka

Praėjusiais metais, dar spalio mėnesį, Palangoje lankėsi Lietuvos ambasadorius, reziduojantis Ukrainoje, Marius Janukonis, jam buvo pristatyta visa kurorto turizmo ir paslaugų infrastruktūra, surengta ekskursija po gražėjantį pajūrį. Dalykinio pokalbio su miesto meru Šarūnu Vaitkumi metu gimė mintis – surengti Palangos pristatymą Lietuvos ambasadoje Kijeve, patraukliai atskleisti mūsų miesto veidą šios šalies stambiausioms turizmo agentūroms, žiniasklaidos grandams ir aktualizuoti įdomiausius Palangos turistinius objektus, patrauklius ukrainiečiams keliautojams. Nuo šių metų liepos pirmos dienos planuojamas bevizis režimas, tad savalaikės verslo, savivaldos, kultūros bei turizmo informacijos centro darbuotojų pastangos gali atverti naują, 45 mln. gyventojų apimančią potencialią turizmo rinką, kuri galėtų pasitarnauti visai Palangos miesto paslaugų ir poilsio infrastruktūrai.

Palangos meras Š. Vaitkus susitikime su LR ambasadoriumi Ukrainoje M.Janukoniu

Bendras darbas – pirmasis žingsnis į sėkmę

Ukrainos ekonomika nestovi vietoje, ji vystosi, žmonės kuria verslus, darbo vietas, generuoja nemažus pajamų srautus, jie noriai keliauja. Vieni vyksta atostogauti, domisi patraukliais turistiniais maršrutais, kiti – ieško galimybių realizuoti savo profesinį potencialą. Pasiturintys Ukrainos piliečiai noriai vyksta pailsėti, gauti kokybiškų SPA, sveikatinimosi procedūrų, jie renkasi geras maitinimo paslaugas, lanko populiarius turistinius, kultūros objektus.

„Ukrainoje gyvena apie 45 mln. gyventojų. Lietuvos ir Ukrainos valstybių santykiai yra labai šilti, valstybės išgyveno panašius istorinius momentus, tai šalys – strateginės partnerės, žmonės palaiko vieni kitus, tad surasti abipusiai patrauklius sprendimus, pristatyti mūsų šalį tarptautiniame kontekste labai svarbu. Norinčių atvykti į Lietuvą pailsėti ir dirbti ukrainiečių tikrai yra. Bendradarbiavimas, naujų potencialių turizmo objektų kūrimas, viešinimas ir pristatymas tarptautiniame kontekste yra pirmasis žingsnis į sėkmingą turizmo paslaugų plėtrą ir tuo pačiu visos Lietuvos vardo garsinimą tarptautiniu mastu“, – minėjo vienas iš delegacijos narių Palangos miesto tarybos narys Dainius Želvys.

Šiltas priėmimas oro linijų biure

Per vienerius metus naujus turizmo produktus įvesti į rinką, išplėtoti ir išpopuliarinti yra labai sunku, todėl meras Šarūnas Vaitkus džiaugėsi, kad į delegaciją, negailėdamas savo pastangų ir laiko, įsiliejo ir Lietuvos oro uostų vadovas Marius Gelžinis bei Aviacinių paslaugų skyriaus vadovas Aurimas Stikliūnas.

„Labai užimtas žmogus, prieš pat vizitą telefonu paprašytas vykti kartu, net nedvejodamas sutiko. Išgirdęs vizito idėją – vykti reprezentuoti Palangą į Ukrainą ir pabandyti vesti derybas su Tarptautinėmis Ukrainos oro linijomis dėl skrydžių iš Palangos į Kijevą atnaujinimo, sėkmingai papildė delegacijos gretas“, – apie M.Gelžinį kalbėjo Š. Vaitkus.

Noriai delegacijos narių gretas papildė Lietuvos oro uostų vadovas M.Gelžinis  (centre) bei Aviacinių paslaugų skyriaus vadovas A.Stikliūnas

Lietuvos oro uostų vadovas labai palaikė tiesioginio skrydžio Palanga – Kijevas atnaujinimo idėją, meras dėkojo jam už profesionalų dalyvavimą derybose ir šiltame priėmime Tarptautinių Ukrainos oro linijų biure, kur buvo bendraujama su šios bendrovės viceprezidentu Sergejumi Fomenka bei kitais atsakingais pareigūnais. Paaiškėjo, kad Tarptautinių Ukrainos oro linijų viceprezidentas su šeima ne kartą atostogavo Palangoje, jis liko sužavėtas nuolat gražėjančiu kurortu, čia teikiamų paslaugų kokybe ir garantuotu geru poilsiu visai šeimai. Tam, kad idėja – atnaujinti skrydžius Palanga – Kijevas, virstų kūnu, beliko tik rasti palankiausią sprendimą su skrydžių bendrove.

Palangiškių desantas Ukrainoje: vežta parodyti visa, kas geriausio, nuotrauka-2

Palangos merui Š. Vaitkui ranką spaudžia Tarptautinių Ukrainos oro linijų viceprezidentas S. Fomenka

Palangiškių desantas Ukrainoje: vežta parodyti visa, kas geriausio, nuotrauka-3

Ukrainos tarptautinio oro uosto atstovai (kairėje – viceprezidentas S. Fomenka) su savo komanda svarsto galimybę atnaujinti skrydį Palanga – Kijevas

Rekordiniai darbo vizų skaičiai

Lietuvos ambasados Ukrainoje atstovai akcentavo, kad lietuviai taip pat yra pamėgę Ukrainos slidinėjimo kurortus. Štai garsusis Bukovelis – naujas, smarkiai besivystantis, pirmasis Ukrainoje europinės klasės kalnų slidinėjimo kurortas, yra gausiai lankomas ir Lietuvos turistų. Kasmet savaitgaliais jame slidinėja apie 1000 mūsų šalies atstovų.

Tarp Ukrainos ir Lietuvos pastebimas abipusis judėjimas. Ambasados darbuotojai akcentavo, kad labai didžiulio ukrainiečių susidomėjimo sulaukia galimybės dirbti ir kurti verslus Lietuvoje. Lietuvos ambasada Ukrainoje kasdien sulaukia apie 130 prašymų išduoti darbo vizas, ukrainiečiai yra mėgiami Lietuvos darbdavių. Ukrainos piliečiai ypač paklausūs Lietuvos paslaugų, aptarnavimo sektoriuje, kur labai trūksta darbuotojų. Tad atsiradusios patogaus ir greito susisiekimo galimybės atneštų abipusę naudą tiek Lietuvos, tiek Ukrainos piliečiams. O patogus tiesioginis skrydis būtų patrauklus ne vien turistams, jis pritrauktų ir komerciniais ar darbo reikalais nemažus vykstančiųjų keliautojų srautus.

Lietuvos grožis per mažai viešinamas

Mūsų šalis tikrai turi nemažai patrauklių kampelių tiek savo kraštovaizdžiu, tiek išplėtotu ir kokybišku paslaugų sektoriumi, kuris gali būti aktualus ir užsienio svečiams, tarp jų ir ukrainiečiams. Pasak mero, pagrindinė mūsų šalies problema – tarptautinės reklamos, tiek Palangos, tiek Lietuvos, trūkumas.

„Be abejo, Lietuva Ukrainoje žinoma, tačiau mes turime labai stipriai padirbėti, kad Palangos, o kartu ir visos mūsų šalies vardas suskambėtų ne tik vietos, o gerokai platesniame  – tarptautiniame kontekste. Tikimasi, kad po šio vizito didžiausios televizijos, žinių portalai sužinos apie Lietuvą. Mat vizito metu įvyko gausybė susitikimų su turizmo agentūromis, duota daug interviu žiniasklaidai. Liepos pradžioje ketinama priimti apie 10–12 Ukrainos spaudos, įtakingiausių portalų bei televizijos žurnalistų, kurie rengs reportažus apie Palangą, jos infrastruktūrą. Jiems bus sudarytos sąlygos patiems pabūti, pagyventi, paragauti, pajausti geriausias Palangos kurorto savybes. Rinkodaros priemonės yra būtinos, nes pasaulio piliečiai nežino, koks puikus čia Palangoje yra mūsų sukurtas rojaus kampelis. Pušys, jūra, idealiausios sąlygos atvykti su šeima, renginių gausa pasaulio mastu vis dar lieka nežinoma. Tad didinti miesto žinomumą yra visų mūsų pareiga“, – kalbėjo Š. Vaitkus. Anot jo, Savivaldybė viena neišspręs kurorto sezoniškumo problemų, čia turi dirbti kultūros darbuotojai, turizmo informacijos specialistai ir, be abejo, būtina verslo partnerystė.

Apsikeista gerąja patirtimi

Palangos miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Robertas Trautmanas džiaugėsi, kad ir jam teko garbė sudalyvauti delegacijoje bei pristatyti Palangą, pasakoti apie kultūrinį gyvenimą, dalintis sukaupta patirtimi apie mus garsinančius kolektyvus bei sužinoti daugiau apie miesto partnerio – Ukrainos miesto – Bučos kolektyvus, juos pakviesti į tradicines Palangos miesto šventes. Jis džiaugėsi, kad gerieji Palangos pavyzdžiai užkrečia ir ukrainiečius. Štai pabuvoję kasmetėje stintų šventėje, Bučos miesto kultūrininkai perėmė gražias mūsų tradicijas ir surengė Ukrainoje didžiulį pasisekimą pelniusią Karoso dieną.

R.Trautmanas taip pat akcentavo, kad labai svarbu šiais laikais, jog žmonės greitai ir patogiai galėtų pasiekti bet kokį pasaulio kampelį, o ypač kurortą, kuriame yra visko – platus kultūrinis gyvenimas, gausu sveikatinimosi procedūrų, unikalūs 40 km ruožu besidriekiantys dviračių takai bei išplėtotas prabangių ir vidutinės klasės viešbučių tinklas. Veikla ir privatus apgyvendinimo sektorius, kuriame žmonės gali apsistoti, patys gaminti maistą, jis yra prieinamas ir vidutines pajamas gaunantiems keliautojams. O pagrindinis patrauklus dalykas – garantuotas visiškas saugumas.

Turistus vilioja ir 99 hektarų idealiai sutvarkytas Palangos Birutės parkas, o besidomintiems šalimi galima siūlyti ekskursijas į visą Vakarų regioną – Klaipėdą, jos Jūrų muziejų, delfinariumą, Žemaitijos nacionalinį parką, pramoginę žvejybą Šilalės regione.

Aplankė miestą partnerį

Meras džiaugėsi, kad Palangos turizmo informacijos centro parengtas miesto pristatymas sulaukė didžiulio susidomėjimo Ukrainoje, buvo duodama gausybė interviu, didžiulio dėmesio sulaukta iš stambiausių žiniasklaidos priemonių – gausybė interviu, televizijų laidos padėjo populiarinti ne tik Palangos, bet ir visos Lietuvos vardą. Viešbučių ir restoranų asociacijos nariai pristatė mūsų paslaugų sektoriaus tradicijas, sveikatinimo paslaugų spektrą, ambasadoje Kijeve surengė nacionalinių patiekalų degustaciją.

Lietuvos delegaciją pasitiko ilgamečio Palangos miesto partnerio Bučos miesto meras Anatolijus Fedorukas ir Savivaldybės tarybos pirmininkas Vasilis Oleksiukas. Jų iniciatyva buvo užtikrintos transporto paslaugos, nakvynė Savivaldybės atstovams jų vadovaujamame Ukrainos mieste, nuoširdžiai rūpintasi ir verslininkais, kuriems buvo pasiūlyta apsistoti Ukrainos megapolyje – Kijeve.

Papuoš Ukrainos kolektyvai

Miesto partnerio atstovai aprodė Savivaldybės delegacijai Bučos miestą, pristatė kultūrinį gyvenimą, žadėjo paįvairinti Palangos miesto švenčių koloritą į tradicines miesto šventes atvyksiančiais Ukrainos folkloro ansambliais ir kitais kolektyvais. Gėrintis ukrainiečių svetingumu ir dalyvaujant įvairiuose Palangos miesto pristatymuose tiek ambasadoje, tiek oro linijose, tiek susitikimuose su Bučos miesto savivalda, nepamirštas vizito prioritetas – Palangos vardo garsinimas tarptautiniu mastu, turizmo infrastruktūros plėtra.

Delegacijos nariai džiaugėsi, galėdami Ukrainoje pristatyti palangiškį akordeonistą A.Benetį, kurio muzikinis pasirodymas tiesiog sužavėjo visus klausytojus, jauno palangiškio muzikanto klausėsi garbūs Ukrainos miestų vadovai, LR ambasados Ukrainoje darbuotojai.

Jaunojo akordeonisto A. Benečio muzika virpino ir Ukrainos miestų vadovų, ir ambasados darbuotojų širdis

Palangosmeras š.Vaitkus Palangosturizmocentras Ukraina Skrydžiai skrydis Palanga Kijevas tiesioginisskrydis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,939