Į Palangą atvykęs gyventi treneris E.Cchovrebovas savo vaikystės svajonę pavertė realybe

Dana Lukauskienė

Palangoje vyko dziudo varžybos „Už savo šalį, už savo miestą“, kuriose jėgas išmėgino 165 jaunieji sportininkai iš Latvijos, Šilutės, Elektrėnų, Skuodo, Klaipėdos, Jurbarko, Alytaus, Kretingos, Panevėžio, Gargždų, Vilniaus, Kaišiadorių, Kėdainių, Kauno, Palangos, Plungės. Palangiškiams šypsojosi yšskirtnė sėkmė – iškovota 11 prizinių vietų. Mūsų miesto jaunuosius sportininkus varžyboms rengė ilgametis Lietuvos dziudo čempionas, buvęs Nacionalinės rinktinės narys, pasaulio ir Europos čempionatų dalyvis Erikas Cchovrebovas. Prieš kurį laiką jis į Palangą atvyko tam, kad įgyvendintų dvi savo svajones.

Komanda. Iš kairės stovi Pijus Stuopelis, apačioje: Kajus Steponkus, Rokas Kraniauskas, Edgar Poliščiuk, Leonardas Farah, virš jų su taure Patricijus Stuopelis, Jauniausioji dalyvė Viktorija Petkevičiūtė, Auksė Martišiūtė, Ignas Martišius. Treneris Erikas Cchovrebovas

Turnyras – trenerio debiutas

Šios varžybos – tai jauno, perspektyvaus trenerio Eriko Cchovrebovo, atvykusio į Palangą iš Elektrėnų dėl meilės – net tik savo darbui, o ir gražiajai girkališkei Redai, su kuria susituokė pernai gegužę, debiutas. Palanga, kur sportininkas surado savo gyvenimo meilę, taip pat jam suteikė šansą įgyvendinti vaikystės svajonę – tapti dziudo treneriu.

Pirmąjį kartą suorganizuoti dziudo turnyrą „Už savo šalį, už savo miestą“, kuriame rungėsi net 165 jaunieji sportininkai, treneriui buvo tikras iššūkis. Turnyras buvo skirtas Palangos krašto prijungimui prie Lietuvos paminėti, populiarinti dziudo sporto šaką, kelti jaunųjų sportininkų meistriškumą, plėtoti draugiškus ryšius su kitais Lietuvos ir užsienio sporto klubais, sporto centrais ir mokyklomis.

E.Cchovrebovas džiaugėsi, kad vaikai nuoširdžiai kovojo, stengėsi. Varžybose dalyvavo 21 „Palangos dziudo klubo“ ugdytinis. „Labai džiaugiuosi visais savo mokiniais, šitoje kovoje jie jautėsi gerokai laisviau, demonstravo visa, ką išmoko. Savaitę iki turnyro Palangoje vaikai varžėsi Klaipėdoje, kai kuriems tai buvo pirmosios varžybos. O Palangoje mažieji sportininkai išlaisvėjo, įgijo pasitikėjimo savo jėgomis. Ypač didžiuojuosi šešiamete Viktorija Petkevičiūte, kuri svorio kategorijoje iki 22 kilogramų pelnė pirmąją vietą. Pasididžiavimo verti ir vaikinai – Ignas Martišius, jis svorio kategorijoje iki 30 kg iškovojo auksą, ir Patricijus Stuopelis, kuris rungėsi svorio kategorijoje iki 42 kilogramų ir pelnytai tapo lyderis. Sidabrą ir antrąją prizinę vietą iškovojo net du ugdytiniai – Pijus Stuopelis (svorio kategorija per 66 kg) ir Kajus Steponkus (svorio kategorija iki 30 kg). Ant bronzinės pakylos kopė: Ritas Nenartėnas ( 66 kg), Benediktas Bumbulis, Elijus Nomgaudis, Rokas Kraniauskas (visi 30 kg), Auksė Martičiūtė ( 44 kg), Edgaras Poličšiukas (22 kg). Džiaugiuosi ir tais, kurie medalių neiškovojo, jie taip pat stengėsi“, – sakė E. Cchovrebovas.

Darbas su vaikais – iššūkis

Profesionalaus dziudo sportininko karjerą iškeitęs į trenerio darbą, ilgametis Lietuvos dziudo čempionas minėjo, kad treniruoja jaunuosius talentus Kretingoje ir Palangoje. Per du miestus dziudo mokosi apie 70 vaikų, šiuo metu planuojama rinkti naują grupę.

Prieš varžybas – trenerio instruktažas. Klubo nuotr.

Treneris labai norėtų, kad į sportininkų gretas įsilietų 5-8 metų vaikai. „Čempionai ugdomi ir skurdžiomis sąlygomis, tačiau svarbiausia, kad sportuoti norėtų pats vaikas, ir tai jis darytų ne dėl to, kad tėvai liepia. Labai jaučiasi treniruotėse skirtumas tarp tų, kurie sportuoja savo noru, ir kuriuos verčia tėvai“, – kalbėjo treneris.

Jis tikino, kad darbas su vaikais esantis jo vaikystės svajonės išsipildymas. Dar būdamas septynerių metų, galvodamas apie savo ateitį, jis svarstęs tapti dziudo treneriu. O atvykus į Palangą ši jauno trenerio vaikystės svajonė tapo realybė. „Čia įgyvendinau savo vaikystės svajonę – siekti trenerio karjeros ir susipažinau su išskirtine mergina, kuri prieš metus tapo mano žmona“, – sakė jis.

Pašnekovas pasakojo, kad dziudo – kovinė sporto šaka, tad traumų tikimybė išlieka, tačiau vaikus prižiūri medikai, labai padeda tėveliai. Pirmiausia vaikai yra mokomi taisyklingai nukristi, o tuomet jau imamasi mokytis ir mesti priešininką. Treneris dėkojo visiems, jį supantiems žmonėms, o ypač jaunųjų dziudo sportininkų tėveliams, kurie labai padeda, palaiko, perka vaikams reikiamą aprangą, remia varžybose. Kimono perdavimas kiekvienam vaikui – šventė. Šis rūbas labai įpareigoja, tampa tarytum dar vienas stimulas siekti pergalių.

Treneris atviravo, kad kiekvienos varžybos yra filmuojamos, įrašai žiūrimi, analizuojami kartu su vaikais. Akcentuojami geriausieji kovos momentai, vaikas pats ieško atsakymo, ką galėjo padaryti dar geriau. Visi ugdytiniai prieš kovą instruktuojami, mat reikalingas apšilimas, kuris kartu ir padeda nuimti stresą, pašalinti blogas mintis. Nuo mažumės jaunimas mokomas rodyti išskirtinę pagarbą tatamiui ( tai specialus kilimas kovoms). Ant jo griežtai draudžiama lipti su batais, prieš kiekvieną kovą reikia jam nusilenkti.

Padėjo ir rėmėjai, ir tėvai

Treneris akcentavo, kad šis dziudo turnyras nebūtų įvykęs be vaikų tėvelių geranoriškumo, pagalbos, palaikymo ir Palangos miesto savivaldybės pastangų. Varžybas vertino 12 licencijuotų Dziudo teisėjų asociacijos narių. Be savivaldybės paramos, savo jėgomis, palangiškiai nebūtų išgalėjęs jų atsivežti.

Entuziastingai varžėsi ir patys jauniausieji. Kairėje – palangiškis Herkus Kiauda

Treneris pasakojo, kad 11 prizinių vietų palangiškiams pelniusios varžybos pradėtos liaudiškos muzikos garsais. Atidarymo metu ant tatamio šoko bei grojo Girkalių kaimo vaikų folkloro ansamblis „Cyrulioks“, jaunuosius sportininkus sveikino Palangos sporto centro direktorius Arūnas Macius bei bendruomenės „Palangos santarvė“ pirmininkė Daina Eimanavičienė, ji skyrė bendruomenės suvenyrus didžiausią pažangą padariusiam jaunajam sportininkui bei treneriui. Treneriai taip pat buvo apdovanoti išskirtiniu „Kartenos naminės duonos“ kepiniu. Renginiui abejingas neliko ir Palangos vasaros pramogų parkas, kuris pakvietė visus – 21 sportininką palangiškį – dvi valandas papramogauti ant batutų. Tad prasmingas varžybas „Už savo šalį, už savo miestą“ vainikavo jaunųjų sportininkų linksmybės.

Dziudo Palngos komanda
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938