„Palangos dienų“ atidaryme pakeltos trys vėliavos (šventinės savaitės renginių programa)

Dana Lukauskienė

Vakar iškilmingu vėliavų pakėlimu pradėtas išskirtinis renginys – „Palangos dienos“, kuris šiemet skirtas kelioms reikšmingoms datoms paminėti: Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmečiui ir Palangos krašto prijungimui prie Lietuvos 1921 m. kovo 30 d., taip pat sutampa su miesto vardo gimtadieniu, kuomet 1253 m. balandžio 5 d. Palanga paminėta Kuršo dalybų tarp Livonijos ordino ir Rygos vyskupo akte. „Palangos dienų“ proga kurorte vyks įvairūs šventiniai renginiai – sporto varžybos, spektakliai, parodos, koncertai ir kiti renginiai.

„Palangos dienų“ atidaryme pakeltos Palangos, Šventosios ir Lietuvos vėliavos. „V.P.“ nuotr.

Akcentavo kaimyniškų santykių svarbą

Penktadienį palangiškiai rinkosi į Nepriklausomybės aikštę. Neabejingų savo kraštui miestelėnų neišgąsdino ir žvarbokas oras. Visiems susirinkusiesiems buvo užklijuoti simboliniai renginių ciklo lipdukai. Jie turėjo priminti esmines Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio idėjas.

Mūsų valstybės praeitis atkūrimo šimtmečio akivaizdoje suvokiama kaip paskata susimąstyti apie istorijos svarbą dabarčiai, o tuo pačiu ir dabarties keliamus klausimus praeičiai. Lietuvos valstybė tapo Europos ir pasaulio istorijos subjektu, susiformavo moderni piliečių visuomenė, suvokianti laisvės ir su laisve susijusios atsakomybės svarbą. Tad šimtmetis Lietuvos valstybei ir visuomenei atveria naujos veiklos erdvės. Palanga – taip pat yra dalelė istorinės visumos, valstybės, kurią mes drąsiai vadiname Nepriklausoma Lietuva. Apie tai kalbėjo renginio vedėjas Tautvydas Lubys, primindamas visiems susirinkusiesiems „Palangos dienų“ reikšmę miesto istoriniame, kultūriniame kontekste.

Sveikinimo žodžiu kreipėsi Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus: „Malonu matyti visus susirinkusius ne pačiu pavasariškiausiu oru, tuos, kurie vertina savo istoriją, didžiuojasi savo nuolat gražėjančiu miestu, sutarimu su kaimynais“, – sakė Š. Vaitkus. Artėjančių Šventų Velykų proga miesto meras linkėjo palangiškiams susitelkimo, ramybės, meilės. Akcentuodamas bendruomeniškumo ir kaimyniškų santykių svarbą jis kvietė gyventi darnoje su kaimynais, tapti telkiančia bendruomene, ragino savo širdyse nešioti pasididžiavimo savo kraštu jausmą.

Palangos, Šventosios ir Lietuvos vėliavų pakėlimo ceremonija pradėta tautiška giesme. T. Lubys, padėkojo visiems miesto kultūrininkams, visuomenininkams, prisidėjusiems prie to, kad šis renginių ciklas pavyktų. Jis ragino nepamiršti ir tų, kurių nebėra tarp mūsų. Tylos minute pagerbtas Palangos kultūrinio gyvenimo šviesuolis a.a. Jūratis Viktoras Liachovičius.

Nepriklausomybės nebūtų be šviesuolių

Kertinius akmenis Lietuvos laisvei ir nepriklausomybei dėjo mūsų šviesuoliai. Tautiškumo, dvasinio tobulėjimo, kūno ir sielos sveikatos, tautos gyvatos paieškų ragino ieškoti ir filosofas, rašytojas, publicistas, kultūros veikėjas Vydūnas ( Vilhelmas Storosta). Šiemet minimos 150-osios jo gimimo metinės. Tad neatsitiktinai visi šventės dalyviai buvo pakvieti žiūrėti Palangos Grubiojo teatro spektaklio „Laikykis, Vydūne“ (režisierius ir scenarijaus autorius – V. Milinis). Renginys dėl nesutinkančios dar trauktis žiemos buvo perkeltas iš Nepriklausomybės aikštės į Kurhauzo salę. Čia publikai Vydūnas atsiskleidė retro stiliumi. Šio iškilaus filosofo, rašytojo, žymiausio Mažosios Lietuvos kultūros veikėjo citatos spektaklyje skambėjo improvizacijos, žaidimo forma. Aktoriai priminė dvasinių vertybių dominavimo svarbą žmogaus būtyje. Juk be darnos, kūno ir sielos harmonijos, be gebėjimo būti „sau žmogumi“ neįmanomos tautiškumo paieškos.

Šventinės savaitės renginiai

Šventinę savaitę vyksta bei numatoma ir daugiau „Palangos dienoms“ skirtų renginių: šiandien iki 18 val. Sporto arenoje vyks vaikų dziudo varžybos „Už savo šalį, už savo miestą“, į Palangos šventinę sueigą bei koncertą pakvietė Kurhauzas. Iškilmingo renginio metu pristatyta 765-erius metus nuo pirmojo Palangos vardo paminėjimo skaičiuojančio miesto istorinė apžvalga, nusipelniusiems palangiškiams įteiktos Palangos miesto vėliavos. Susirinkusiesiems koncertavo Ramunė Bučniūtė (vokalas, smuikas, gitara) ir Dailė Docienė (arfa). Renginį vedė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistas Šarūnas Juškevičius.

Sekmadienį, Velykų dieną, šv. Mišios už Palangą ir palangiškius bus aukojamos miesto bažnyčiose (Šventojoje – 11 val., Palangoje – 12 val.), o antrąją Velykų dieną, pirmadienį, 11 val. pakvies jau tradiciniu tapęs žygis „Gintaro kelias“ ir akcija „Riedam“ – dalyviai pėsčiomis ar važiuoti pajūriu įveiks atstumą nuo Palangos iki Šventosios. Čia sutikti žygeiviai bus vaišinami pasieniečių virta kareiviška koše, vyks orientacinės varžybos bei margučių ridenimo čempionatas (12.30 - 14.30 val.). Norintieji išbandyti jėgas ridendami margučius, tai galės padaryti ir Palangoje, ties jūros tiltu (pradžia 13 val.).

„Palangos dienos“ šventinę nuotaiką skleis ir miesto Savivaldybės administracijos pastate – čia antradienį, balandžio 3 d., bus surengta miesto gyventojų rankdarbių paroda „Palanga – mano miestas“ (16 val.). Jau tapo tradicija, kad savo kūrybą parodoje pristatyti kviečiami ne profesionalūs menininkai, o mėgėjai. Parodos atidarymo renginį dainomis praturtins Trečiojo amžiaus universiteto moterų kolektyvas.

Trečiadienį, balandžio 4 d., palangiškius ir kurorto svečius pakvies miesto viešoji biblioteka – čia vyks fotografijų parodos „Dingusi Palanga“ atidarymas (17.30 val.).

„Palangos dienų“ renginių savaitę užbaigs ketvirtadienį, balandžio 5 d., Kurorto muziejuje vyksiantis „Suneštinis muziejus“ (17 val.), į kurį eksponatus suneš miesto gyventojai. Suneštiniame muziejuje bus renkamas ir įdomiausias eksponatas.

Jau tapo tradicija, kad šventinius „Palangos dienų“ renginius inicijuoja bei kuruoja aktyvūs miesto bendruomenės nariai, o jiems padeda Savivaldybės administracijos kultūros skyriaus bei Kultūros ir jaunimo centro specialistai.

„Palangos dienų“ sumanytojas ir vienas iš organizatorių – Palangos miesto garbės pilietis Vitalius Bernardas Litvaitis.

Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938