Ekskursijos po katalikų bažnyčios bokštą – jau netrukus – nuo Šv.Velykų

Nuo balandžio 1-osios žmonės galės pakilti į Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios bokštą ir iš 21,4 metro aukščio grožėtis kurorto panorama bei jūra.

Ekskursijos po katalikų bažnyčios bokštą – jau netrukus – nuo Šv.Velykų, nuotrauka-1

Pirmąkart visuomenei į Palangos bažnyčios bokštą buvo leista patekti pernai rudenį – prieš pat Vėlines

Anot Palangos parapijos klebono Mariaus Venskaus, vasaros sezonui bus parengta ir ekspozicija apie parapijos, bažnyčios ir miesto vystymosi istoriją. „Visuose Europos miestuose bažnyčios yra labai svarbūs objektai, todėl džiugu, kad ir mūsų šventovė atliks ne tik sakralinę, bet ir turistinę funkciją. Bažnyčios bokštas atsivers lankytojams Šv.Velykų dieną, po mišių. Žmonės galės užlipti į viršų ir pasidairyti į Palangą iš paukščio skrydžio. Tik perspėju, kad lyginėmis valandomis teks užsikimšti ausis, nes gaus varpas“, – pasakojo jis.

Įrengs ekspoziciją

Apie 76 metrus siekianti ir aukščiausiu statiniu Palangoje laikoma neogotikinė bažnyčia statyta 1907 metais.

Bažnyčios bokšto tvarkybos ir pritaikymo turizmui darbai pradėti 2017-ųjų pavasarį, o pernai rudenį baigta įrengti apžvalgos aikštelė, joje sumontuoti du monokliai-teleskopai. Taip pat suremontuoti laiptai į bokštą, pakeistos jame esančių arkinių langų žaliuzės, restauruoti vitražai.

Viso projekto vertė – per 157 tūkst. eurų. Kurorto savivaldybė skyrė 55 581 eurą, o 101 961 euras gautas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. „Apžvalgos aikštelė įrengta po varpais, joje tilps iki 50 žmonių. Tačiau į viršų reikės lipti siaurais laiptais, tad žmonių srautai bus ribojami – įleidžiama po 10 ar keliolika lankytojų, jie palydimi“, – pasakojo UAB „Pamario restauratorius“ direktoriaus pavaduotojas Algimantas Zokaitis.

Klebonas M. Venskus tikino, kad patekti į bokštą bus galima kasdien, tačiau nustatytomis valandomis. „Paprastomis dienomis – mažiausiai po 3 val., savaitgaliais – po 5. Tik ne mišių metu. Dirbs savanoriai, jie reguliuos srautus, dalys informacinius lankstinukus apie lankytinas Palangos vietas. Bokštas nėra šildomas, todėl nuo balandžio 1-osios dar negalėsime lankytojams pasiūlyti parodos, ją įrengsime vasarą. Lipdami į bokštą žmonės galės apžiūrėti vargonus, senovinį laikrodžio mechanizmą. Esame parengę medžiagą ekspozicijoms“, – aiškino jis.

Ekskursijos po katalikų bažnyčios bokštą – jau netrukus – nuo Šv.Velykų, nuotrauka-2

Į bažnyčios bokštą veda siauri, statūs ir, oi, kaip galvos svaigulį keliantys, laiptai

Lipdami į viršų lankytojai turės progą išvysti senovinių nuotraukų, susijusių su kurorto ir bažnyčios, parapijos istorija.

„Taip pat bus rodomi seni liturginiai reikmenys: senos maldaknygės, rūbai. Pavyzdžiui, įdomu išvysti rankomis siuvinėtą tarpukario arnotą, kuris skiriasi nuo dabar naudojamų. Parengėme ir savotišką maršrutą po pačią bažnyčią, bus dalijami lankstinukai. Jais naudojantis bus galima apeiti šventovę ir susipažinti su ja detaliau, gauti informacijos apie altorių ir kitus elementus. Tad bažnyčia bus atvira ir kaip turizmo objektas“, – pažymėjo klebonas.

Ekskursijos po katalikų bažnyčios bokštą – jau netrukus – nuo Šv.Velykų, nuotrauka-3

Klebonas įspėja, kad bažnyčios varpai muša garsiai, tad skambėjimo metu varpinėje prireiks užsikimšti ausis

Naujas perliukas

Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė sakė, kad galimybė aplankyti bažnyčios bokštą jau reklamuojama įvairiose tarptautinėse parodose. „Žinote, turistai tampa vis reiklesni, tad atvykę į kurortą ieško naujų pramogų, lankytinų objektų. Bažnyčios bokšto su istorinėmis, liturginėmis ekspozicijomis atvėrimas bus dar vienas stimulas aplankyti Palangą. Žmonės ne tik galės iš aukštai per monoklius pasižvalgyti po apylinkes, bet ir apžiūrėti sakralinį, architektūrinį paveldą“, – dėstė ji. Turizmo specialistų teigimu, jau seniai daug žmonių teiraudavosi, ar galima, kaip kituose miestuose, užlipti į bažnyčios bokštą. „Dėl buvusių netinkamų sąlygų, avarinės būklės laiptų tokios galimybės nebuvo. Todėl galėjome nebent pasiūlyti susitarus miestelį apžvelgti nuo kokio nors viešbučio stogo. Dabar turėsime romantišką atrakciją. Pasiūlysime progą papildyti savo žinias apie Palangos istoriją, susipažinti su bažnyčia. Šis objektas – pačiame miesto centre, todėl yra labai svarbus“, – aiškino R. Kmitienė.

 „Lietuvos žinios“

Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933