Vaiko pinigų palangiškiams ilgai laukti nereikia – patenkinti beveik visi prašymai

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje įsigaliojo naujos redakcijos Išmokų vaikams įstatymas. Anksčiau parama būdavo skiriama tik mažas pajamas gaunančių tėvų atžaloms, dabar vadinamieji vaiko pinigai yra skiriami kiekvienam vaikui, nepriklausomai nuo šeimos gyvenimo lygio. Tiesa, dabar mažas pajamas gaunantieji dar gauna ir papildomų išmokų.

D.Baranauskienė priminė, kad prašymą „vaiko pinigams“ gauti reikia pateikti tik vieną kartą – pinigai jūsų atžalai bus skiriami tol, kol jai sukaks 18 metų. „V.P.“ nuotr.

Per tris tūkstančius gavėjų

Pastaruoju metu „vaiko pinigų“ tema aktuali visoje šalyje, nemažai atvejų, kai išmokos vėluoja ir nėra aišku, kada pasieks gyventojų sąskaitas. O štai Palangoje šis klausimas sprendžiamas sklandžiai. „Apie tai, kad keičiasi Išmokų vaikams įstatymas, žinojome iš anksto. Tad ir darbus pradėjome planuoti, gausiam prašymų teikimo periodui rengėmės iš anksto“, – sakė Savivaldybės administracijos Socialinės rūpybos skyriaus socialinių išmokų specialistė Dalia Baranauskienė.

2017 m. gruodžio mėnesį išmokas gavo 414 Palangos miesto vaikų, o 2018 m. sausio mėnesį gavėjų skaičius padidėjo daugiau kaip tris kartus ir siekė 1282. Per pirmuosius du šių metų mėnesius Socialinės rūpybos skyrius gavo per 1200 prašymų (vasarį – 597) skirti išmoką vaikui. Visi jie išnagrinėti, iš jų patenkinta – 1098, kiti dėl įvairių priežasčių nepatenkinti, atmesti.

D. Baranauskienė atkreipė dėmesį, kad vadinamieji vaiko pinigai skiriami vaikams nuo gimimo iki 18 metų ir vyresniems, jeigu jie mokosi pagal bendrojo ugdymo programą (įskaitant ir profesinio mokymo besimokančius pagal bendrojo ugdymo programą ir pagal bendrojo ugdymo programą kartu su profesinio mokymo programa), bet ne ilgiau, iki jiems sukaks 21 metai. Palangos miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus duomenimis, šiuo metu mieste gyvena apie 2700 vaikų iki 18 metų amžiaus, dar maždaug 500 (nors ir vyresnio amžiaus) gali mokytis kitų miestų mokyklose pagal bendrojo ugdymo programą.

„Vaiko pinigai“ – visiems

„Visiems vaikams, nepriklausomai nuo gaunamų šeimos pajamų, skiriama universali 30 eurų per mėnesį išmoka. Iki įstatymo pakeitimo „vaiko pinigai“ priklausė daugiavaikėms šeimoms ir mažas pajamas gaunančių šeimų atžaloms bei sudarė 15,2 euro kiekvienam vaikui. Reikia akcentuoti, kad nuo šių metų pradžios mažas pajamas gaunantieji neliko nuskriausti – jų vaikams anksčiau skirta išmoka taip pat yra mokama prie įvardintos visiems vaikams skiriamos 30 eurų kasmėnesinės išmokos“, – kalbėjo Socialinės rūpybos skyriaus specialistė ir priminė, kad naujos redakcijos įstatymu ir buvo siekiama remti vaikus auginančias šeimas bei mažinti vaikų skurdą ir pajamų nelygybę.

Papildoma išmoka vaikui (nuo gimimo iki 2 metų – 28,5 euro, nuo 2 iki 18 metų ir vyresniems, jei mokosi pagal bendrojo ugdymo programą (įskaitant ir profesinio mokymo įstaigose besimokančius pagal bendrojo ugdymo programą ir pagal bendrojo ugdymo programą kartu su profesinio mokymo programa), bet ne ilgiau, iki jiems sukaks 21 metai – 15,2 euro) skiriama šeimoms, auginančioms ir (ar) globojančioms vieną ar du vaikus, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 183 eurai. Šeimos ar bendrai gyvenančių asmenų pajamos apskaičiuojamos imant praėjusių kalendorinių metų arba 12 mėnesių iki teisės gauti išmoką atsiradimo dienos pajamas. Šeimoms, auginančioms ir (ar) globojančioms tris ar daugiau vaikų išmokos skiriamos nevertinant šeimos gaunamų pajamų.

  Stengiasi dėl gyventojų

Palangos savivaldybėje gyvena daugiau nei trys tūkstančiai vaikų. Į Savivaldybės administraciją šiuo klausimu besikreipiančius gyventojus aptarnauja dvi specialistės. Nepaisant metų pradžioje išaugusio darbo krūvio, situacija Palangoje gera – yra priimti sprendimai dėl visų gautų prašymų.

D. Baranauskienės teigimu, besikreipusieji į Savivaldybę per sausio mėnesį, išmokas vaikams jau gavo vasarį, o vasarį besikreipusiųjų sąskaitos pasipildys artimiausiomis dienomis (tarp kovo 10-25 dienų).

 Kreiptis – tik kartą

Pašnekovė priminė, kad tiek dėl universalios išmokos vaikui (30 eurų), tiek dėl papildomų (15,2 ar 28,5 euro) galima kreiptis elektroniniu būdu arba pateikti prašymą raštu Savivaldybėje. „Žinoma, visada raginame tėvus arba globėjus dėl išmokų vaikams kreiptis elektroniniu būdu. Tokiu atveju interesantams nereikės eiti į Savivaldybę, o ir jų aptarnavimas – paprastesnis, – kalbėjo D. Baranauskienė. – Pateikti prašymą išmokai gauti galima elektroniniu būdu per socialinės paramos informacinę sistemą www.spis.lt. Prisijungimas galimas trimis būdais: per el. bankininkystės sistemą, su mobiliu elektroniniu parašu arba su elektroniniu parašu. Kreipiantis dėl išmokos vaikui, papildomų dokumentų teikti nereikia. Savivaldybės darbuotojai patys patikrina viešuose registruose esančią informaciją“.

Taip pat specialistė priminė, kad prašymą „vaiko pinigams“ gauti reikia pateikti tik vieną kartą – pinigai jūsų atžalai bus skiriami tol, kol sukaks 18 metų. Jeigu pilnametis vaikas ir toliau mokysis pagal bendrojo ugdymo programą, dėl tolesnio išmokos vaikui skyrimo iki baigs mokyklą, bet ne ilgiau, iki jam sukaks 21 metai, turės kreiptis ir pateikti prašymą iš naujo.

Išmoka – ir atgaline data

Į gyventojų klausimą, ar nepavėluos pateikti prašymo ir dėl vėlavimo nepraras teisės į išmokas, Socialinės rūpybos skyriaus darbuotoja atsako, kad skubėti nėra būtinybės – „vaiko pinigai“ bus išmokami ir atgaline data. „Išmokų vaikams įstatyme nurodoma, jog tėvai ar globėjai prašymus gali teikti nuo sausio 1 dienos. Bet išmoka vaikui, kaip ir kitos socialinės išmokos, bus mokama už praėjusį mėnesį ir grąžinama (jeigu nebuvo išmokėta) už dvylika praėjusių mėnesių. Tai reiškia, kad net ir tuo atveju, jeigu tėvai dėl vaiko išmokos kreiptųsi šių metų gruodžio mėnesį, „vaiko pinigai“ būtų išmokėti nuo sausio 1 d., jei tuo metu jau buvo įgyta teisė ją gauti (vaikas buvo jau gimęs)“, – sakė socialinių išmokų skyriaus specialistė.

Ką daryti tais atvejais, jeigu šeima jau dabar gauna vaiko išmoką, kuri buvo paskirta praėjusiais metais? „Jeigu paskirtos vaiko išmokos laikotarpis dar nepasibaigęs, mokėjimas, galiojant naujajai tvarkai, yra tęsiamas be atskiro tėvų (globėjų) kreipimosi. Tokiais atvejais išmokos dydis yra perskaičiuojamas, o išmoka mokama iki nustatyto laikotarpio pabaigos, – sakė D. Baranauskienė. – Tarkime, išmoka buvo paskirta nuo 2017 metų lapkričio iki šių metų lapkričio. Vadinasi, šiuo metu mes perskaičiuosime išmokos dydį, pridėsime kiekvienam vaikui po 30 eurų, ir mokėsime „vaiko pinigus“ iki 2018 metų lapkričio mėnesio. Tokiais atvejais, tėvai (globėjai) dėl išmokos pagal naują tvarką į Savivaldybę turi kreiptis įvardintam terminui pasibaigus“.

Derina su ES institucijomis

D. Baranauskienė priminė, kad „vaiko pinigai“ yra skiriami ne vien tik Lietuvos Respublikos piliečiams. Išmoka gali būti paskirta ir užsieniečiams, kurie turi ilgalaikį leidimą gyventi Europos Sąjungoje (ES). „Atkreiptinas dėmesys, kad išmoka vaikui skiriama Lietuvos Respublikoje gyvenantiems asmenims, tačiau vadovaujantis Europos Sąjungos socialinės apsaugos sistemų koordinavimo reglamentais, – priminė Savivaldybės darbuotoja. – Išmoka vaikui gali būti skiriama ir tuo atveju, jei nors vienas iš vaiko tėvų ir vaikas gyvena Europos Sąjungos ar Europos ekonominės erdvės šalyje ar Šveicarijos Konfederacijoje. Tokių atvejų, kai bent vienas iš vaiko tėvų uždarbiauja užsienyje, Palangoje taip pat pasitaiko. Tuomet, nustatant teisę į išmoką vaikui, savivaldybės administracijos darbuotojai kreipiasi į kitos šalies kompetentingą įstaigą dėl papildomos informacijos gavimo ir kompetentingos valstybės nustatymo (t. y. kuri valstybė turės pirmenybę mokėti išmoką)“, – sakė D. Baranauskienė.

Šiuo atveju gavus prašymą dėl išmokos skyrimo, sprendimas priimamas tikgavus atsakymą iš kitos ES valstybės narės kompetentingos įstaigos. Pagal reglamentus, pirmumo teisę mokėti išmoką turi ta valstybė, kurioje vienas iš tėvų užsiima darbine veikla, nepriklausomai nuo vaiko gyvenamosios vietos. Jeigu abu tėvai dirba skirtingose valstybėse, išmoką turėtų mokėti ta valstybė, kurioje gyvena vaikas.

Kai vaikas gyvena ne Europos Sąjungos šalyje, o, pavyzdžiui, Rusijoje ar Ukrainoje, išmokos šeimai mokamos pagal tos šalies, kurios teritorijoje gyvena vaikas, teisės aktus.

Palangos m. savivaldybės inf.

Palanga vaiko pinigai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937