Pernai kurorte gaisrų buvo pusantro karto daugiau nei ankstesniais metais

Pernai kurorte gaisrų buvo pusantro karto daugiau nei ankstesniais metais, nuotrauka-1

AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.

Palangos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) specialistai paskaičiavo – praėjusių metų statistika gerokai liūdnesnė nei fiksuota metais anksčiau: tiek Palangoje, tiek Šventojoje kilo kur kas daugiau gaisrų, liepsnose žuvo ir vienas žmogus. Net aštuonias nelaimes prišaukė gyventojų nevalyvumas – kaminuose užsidegė neišvalyti suodžiai.

Turimais duomenimis, per 2017 metus Palangoje iš viso kilo 74 gaisrai (2016 metais – 48). Šventojoje ir Būtingėje ugnis siautė 21 kartą (metais anksčiau – 10). Nustatyta, kad pernai net 22 gaisrai kilo gyvenamuosiuose pastatuose, 6 – automobiliuose, 3 – pagalbiniuose pastatuose, 18 – atviroje teritorijoje (degė pievos, miško paklotė), 4 – visuomeniniuose pastatuose, 8 – šiukšlių konteineriuose, dar 13 – kituose objektuose (apleistuose pastatuose, laikinuose sodo nameliuose ir t.t.).

Dažniausia gaisrų priežastis – pašalinis ugnies šaltinis. Tokių incidentų pernai būta net 32. Dėl neatsargaus žmonių elgesio su ugnimi kilo 3 gaisrai, dėl elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų – 6. Keturias nelaimes prišaukė neteisingai įrengta ar neteisingai eksploatuojami krosnis ar dūmtraukis. Asmenys neatsargiai rūkydami sukėlė 2 gaisrus.

Dėl transporto priemonių elektros instaliacijos gedimų kilo 5 gaisrai, dėl transporto priemonių kuro tiekimo sistemos gedimo – 2 gaisrai, dėl transporto priemonių dujų įrangos gedimo – 1 gaisras. Dėl tyčinės žmonių veikos – 2 gaisrai, dėl pažeidimų atliekant suvirinimo darbus – 2, dėl šiukšlių deginimo – 1 gaisras, dėl dujų, žibalinių, benzininių įrenginių, prietaisų gedimų –1 gaisras, dėl vaikų išdykavimo taip pat 1 gaisras, dėl pirotechnikos gaminių naudojimo reikalavimų pažeidimų dar 1 gaisras, dėl savaiminio medžiagų užsidegimo (suodžių kamine) kilo 8 gaisrai, dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių gedimų dar 3 gaisrai.

Bendradarbiaujant su Palangos miesto savivaldybe nupirkta 20 autonominių detektorių, kuriuos ugniagesiai gelbėtojai įrengė socialinės rizikos šeimų būstuose, taip pat ten, kur įrengtos kietojo kuro krosnys, gyvena neįgalūs ar vyresniojo amžiaus gyventojai ir daugiavaikės šeimos. Palangos PGT pareigūnai praėjusiais metais taip pat vykdė akciją „Kūrenkime saugiai“, jos metu aplankyti 95 gyvenamieji būstai.

2017 m. Lietuvoje kilo 9394 gaisrai. Palyginti su 2016 m., jų sumažėjo 6,4 proc. Pernai gaisruose žuvo 103 žmonės (2016 m. – 101), iš jų 3 vaikai (5), o 181 gyventojas (204) patyrė traumų.

Gaisrų metu ugniagesiai išgelbėjo 152 žmones, iš jų 15 vaikų gyvybes, 721 pastatą, 117 transporto priemonių, 499 gyvūnus.

 „V.P.“ inf.

Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936