Nacionalinis diktantas: Palangoje žinias pasitikrino keturiasdešimt trys dalyviai

Inesa Rinkevičiūtė

Šiandien prieš vidurdienį į Palangos miesto savivaldybės viešąją biblioteką nacionalinio diktanto rašyti susirinkę vietos gyventojai teigė, kad daugiausiai pamąstyti prireikė ne apie rašybą, bet skyrybą.

Anot Savivaldybės kalbos tvarkytojos V.Milončiūtės, šiemet rašančiųjų diktantą buvo net 30 proc.  daugiau nei pernai. „V.P.“ nuotr.

Atvykusi į biblioteką keliolika minučių prieš diktanto pradžią, jau girdžiu šurmuliuojant pasirengusius vėlyvą ryto valandą praleisti klausant nacionalinio lietuvių kalbos diktanto ir be klaidų užrašyti išgirstą tekstą. Pati taip pat imu rašiklį ir mintimis perbėgu per mokykloje išmoktų įsimintinų žodžių sąrašą. Šalia girdžiu, kaip patarimus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, dalija nuolatinė diktanto konkursų dalyvė Regina Makauskienė. Tačiau tiek anot jos, tiek pasak kitų dalyvių, iš anksto specialiai diktantui jie nesirengė.

Radijuje nuskambėjus 11 val. signalui, įdėmiai suklustame visi 43 dalyviai, kurių didžiąją dalį – daugiau negu 80 proc. – sudaro moksleiviai. Pasigirsta Marijaus Žiedo įgarsintas Juliaus Sasnausko tekstas „Vienkartinumas“. Pirmuoju asmeniu pasakojami veikėjo apmąstymai apie Viešpaties apraiškas šv. Mišių metu aukojamo vyno taurėje. Kiek sutrinkame, kai vieną kartą perskaitytas tekstas radijo eteryje nuskamba antrąkart. Klausiamieji žvilgsniai, kada pasigirs diktavimas, greitai nurimsta ir prasideda atidumo lietuvių rašybai pripildytos 45 min.

Diktantas tik trumpam priverčia stabtelėti prie kai kurių sudėtingesnės rašybos žodžių, kur susilieja du priebalsiai ar susimąstai, kurią – nosinę ar ilgąją – raidę rašyti. Pavyzdžiui, „iš įsčių“, „ištįsęs kūnas“. Diktantą rašę dalyviai teigė, kad daugiausiai laiko jie praleido galvodami apie skyrybą: kur reikėtų perkelti naujas mintis į kitą pastraipą,kaip – brūkšniu ar kabutėmis – pažymėti tiesioginę kalbą, kur sudėlioti kai kuriuos kablelius.

„Kasmet laukiu diktanto, neįsivaizduoju metų be šio renginio. Sakyčiau, kad šiemet, palyginti su praėjusiais metais, diktantas buvo lengvesnis: nebuvo specialiai parinktų sudėtingos rašybos žodžių. Abejojau tik dėl kai kurių skyrybos atvejų“, – po diktanto sakė R. Makauskienė, prieš trejus metus patekusi į finalą, vykusį Vilniuje.

Ne pirmąjį kartą konkurse dalyvaujantis Danielius Smilgevičius taip pat tvirtino, kad dėl nosinių raidžių galvos nesuko: rašybos taisyklės atminty išlikusios iš nuolat skaitomų knygų.

Pirmąjį savo nacionalinį diktantą užbaigusi Gitana Radžiūnienė dalijosi įspūdžiais, kad tik pati pradžia buvusi kiek sudėtinga: prireikė laiko įsigyventi į tekstą, kad atskirtum, kur užsibaigia jau pradėta mintis ir prasideda naujas sakinys.

Anot Savivaldybės kalbos tvarkytojos Vaivos Milončiūtės, pastebima, kad pastaraisiais metais rašyti diktanto Palangoje susirenka vis daugiau dalyvių. Šiemet jų buvo net 30 proc.daugiau nei pernai.

Nacionalinio diktanto tekstas su rašybos ir skyrybos paaiškinimais bus paskelbtas pirmadienį interneto svetainėse.

Nacionalinis diktantas Palangoje
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936