Kurorto muziejuje – dokumentinis filmas "Prezidentinis karo laivas"

Tie, kas nespėjo prieš keletą dienų per LRT pažiūrėti dokumentio filmo "Prezidentinis karo laivas", tai gali padaryti Palangoje, Kurorto muziejuje, kovo 11 d. Dalyvaus ir filmo kūrybinė grupė.

Laivą „Prezidentas Smetona“ tuometė Lietuvos vyriausybė 1927 metais nupirko Vokietijoje. Tai buvo pagal Versalio taikos sutartį nuginkluotas vokiečių kovos su minomis laivas. 1935 metų spalį ant jo stiebo pirmąjį kartą šalies istorijoje buvo iškelta Lietuvos karinio laivyno vėliava ir su įgula išplaukta į jūrą.

Prieš keletą metų buvo pranešta, jog Klaipėdos universiteto tyrinėtojai, pasitelkę šiuolaikius prietaisus, galimai aptiko per Antrąjį pasaulinį karą prie Estijos krantų, Suomijos įlankoje, nuskendusį pirmąjį Lietuvos karo laivyno laivą „Prezidentas A.Smetona“.Jį tuometė Lietuvos vyriausybė 1927 metais nupirko Vokietijoje. Tai buvo pagal Versalio taikos sutartį nuginkluotas vokiečių kovos su minomis laivas. 1935 metų spalį ant jo stiebo pirmąjį kartą šalies istorijoje buvo iškelta Lietuvos karinio laivyno vėliava ir su įgula išplaukta į jūrą. Mokslininkai pranešė, jog tam, kad būtų patvirtinta, kad tai tikrai „Prezidentas A.Smetona“, reikalingi išsamesni povandeniniai tyrimai, tačiau narai laivo pasiekti negali, nes jis yra 83 metrų gylyje.

Po to, kai pernai vasarą surengtos ekspedicijo metu Baltijos jūros dugne buvo ištyrinėtos laivo liekanos, mokslininkai pareiškė beveik neabejoą, jog tai "Prezidentas Smetona".

"Atrasti neįtikėtini archyviniai kadrai. Ar tai kadrai to laivo, kurio ieškome?
Filmo komanda ieško prieškario Nepriklausomos Lietuvos vienintelio karo laivo "Prezidentas Smetona". Jo jau seniai ieško ir jūrų archeologai, vadovaujami akademiko Vlado Žulkaus. Burlaiviu "Brabander" leidžiamės į jūrinę ekspediciją šalia Estijos krantų, tikėdamiesi rasti nuskendusio Prezidentinio karo laivo liekanas", - taip filmą anonsuoja kūrybinė grupė.

Dokumentiniame filme, be kitų ekspedicijos dalyvių, pamatysime ir pernai netikėtai amžinybėn išėjusį Palangos kurorto muziejaus direktorių Jūratį Liachovičių.

Renginio pradžia 16 val., įėjimas nemokamas.

"V.P." inf.

Laivas Prezidentas Smetona
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,939