Du kurorto futbolo klubai ne juokais susikirto dėl legendinės komandos istorijos

Kristina Abromavičiūtė

Galima nepasidalinti saldainiu, tačiau ar galima nepasidalinti istorijos? Pasirodo, ir tokių dalykų pasitaiko. Legendinės miesto vyrų futbolo komandos „Gintaras“ atminties atgaivinimas parūpo ne vienam šių laikų kurorto klubui. Tačiau susitarti, kam priklauso daugiau nei trisdešimtmetį gyvavusios sporto organizacijos istorija, pavyksta sunkiai.

Du kurorto futbolo klubai ne juokais susikirto dėl legendinės komandos istorijos, nuotrauka-1

FK „Palanga“ vadovas V. Butkus pažymėjo, jog siekį domėtis istorija paskatino naujo logotipo kūrimas. „ReAl moments“ nuotr.

Šiais metais, ketindamas atnaujinti klubo emblemą, FK „Palanga“ kreipėsi į futbolo istorijos žinovus, istorikus, siekdamas sužinoti tikrąsias šios sporto šakos šaknis mieste. Jos, pasak, VšĮ „Palangos futbolo klubas“ vadovo Valento Butkaus, siekia net 1957 metus.

„Prieš prasidedant sezonui nusprendėme atnaujinti klubo logotipą. Tuo tikslu pradėjome domėtis istorija bei galimybe naudotis futbolo Palangoje įkūrimo metais. Norime, kad tokiu būdu būtų pagerbtos visos komandos, kurios anksčiau yra gyvavusios kurorte“, – paaiškino V. Butkus.

Klubui su Lietuvos futbolo istoriko Gedimino Kalinausko pagalba pavyko sužinoti, jog pirmoji komanda Palangoje susikūrė prieš daugiau nei 60 metų. Tuomet miesto garbę įvairiuose turnyruose gynė Palangos „Nemunas“. Vėliau įvairiais laiko tarpsniais komandos pavadinimas keitėsi, o 1970 metais ji buvo pavadinta „Gintaro“ vardu.

Visgi V. Butkus pažymėjo, jog siekių prisiimti ar pasisavinti ankstesnių klubų istoriją, o juo labiau „Gintaro“ pavadinimą, neturi. „Praktika rodo, jog ir kiti miestai, atsinaujindami savo logotipus, naudoja juose metus, žyminčius miesto futbolo istorijos pradžią. Pavyzdžiui, tai yra padariusi ir Jonava. Savo ruožtu mes parodome pagarbą Palangos futbolui, jo istorijai ir komandoms, garsinusiems miesto vardą. Na, o su naujuoju logotipu FK „Palanga“ ketina toliau tęsti tai, kas buvo pradėta prieš daugiau nei šešiasdešimtmetį “, – atkreipia dėmesį pašnekovas.

Legendinio klubo kūdikis

Tiesa, su tokia klubo iniciatyva nesutinka vaikų futbolo klubo „Gintaras“ vadovas Marselis Balasanovas. Treneris tikina, jog FK „Palanga“ nieko bendro neturinti su ankstesniais mieste veikusiais klubais, o „prisiimti“ jų istoriją yra paprasčiausia negarbinga. Treneris taip pat atkreipia dėmesį, jog 2013 metais įkurdamas vaikus treniruojantį klubą, pavadinimą pasirinko neatsitiktinai. „Pasitaręs su VšĮ „Palangos futbolo klubas“ įkūrėju, ilgamečiu vyrų futbolo klubo „Gintaras“ žaidėju bei treneriu Romu Zuberniu, nusprendžiau įkurti savo vaikų futbolo klubą. Iki tol Palangoje gyvavo vos vienas, to paties R. Zubernio treniruojamas vaikų klubas, – pasakojo M. Balasanovas. – Nusprendžiau, kad savo „naujagimį“ pakrikštysiu „Gintaro“ vardu. Žinoma, tą padariau ne šiaip sau. Viena vertus, tokiu būdu norėjau pagerbti nemažą indėlį į Palangos futbolą ir jo istoriją įnešusį R. Zubernį, kita vertus, turėjau siekį atgaivinti legendinę FK „Gintaras“ komandą.

M. Balasanovas prisipažino esantis patenkintas, jog dabar vaikai, žaisdami futbolą Palangoje, gali toliau garbingai atstovauti, skleisti ir garsinti kadaise buvusio stipraus miesto klubo vardą. Be to, treneris neslepia, kad ganėtinai seniai brandina mintis ir siekius kurorte įkurti ir vyrų komandą tuo pačiu pavadinimu. „Neslėpsiu, jog tie žmonės, kurie kadaise bent dalimi yra prisidėję prie istorinės „Gintaro“ komandos, yra žaidę ar treniravę komandą, mane palaiko, ne kartą esu sulaukęs ir pagiriamų žodžių dėl berniukų pasiekimų. Drąsiai galiu pasakyti, kad esame legendinio klubo „Gintaras“ vaikai“, – teigia M. Balasanovas. Treneris prisipažino, kad jį pasiekusi žinia, jog daugiau nei 30 metų kurorte gyvavusio FK „Gintaras“ pasiekimai gali būti priskirti su tuo nieko bendro neturinčiai komandai, nemaloniai nustebino,

Nusprendė imtis priemonių

Tiesa, internetiniuose šaltiniuose galima aptikti kiek kitokių duomenų. Laisvojoje enciklopedijoje „Vikipedija“ nurodoma, kad FK „Gintaras“ susikūrė tik 1991 metais, o juo pagrindu vėliau buvo įkurtas ir „Palangos“ klubas. Tokių faktų tikrumą paneigė R. Zubernis. Jis „Vakarinei Palangai“ pasakoja, jog „Gintaro“ susikūrimo šaknys siekia daug ankstesnius laikus. „Tuo metu klubas priklausė miesto Sporto komitetui. Kitaip tariant, tai buvo miesto komanda. Pagrindinis klubo vedlys ir vadovas bei nepailstantis variklis buvo dabar jau miręs Romas Klimavičius, kuris tiek žaidė, tiek treniravo bei rūpinosi klubu“, – kalbėjo R. Zubernis.

Pats nuo 1981-ųjų metų apie šešerius metus žaidęs, o vėliau kelerius metus dirbęs komandos treneriu, R. Zubernis sakė, kad tuo metu „Gintaras“ buvo gana stipri komanda, dalyvavusi daugybėje garsių turnyrų bei iškovojusi ne vieną svarią pergalę. Komanda žaidė tiek trečiojoje, tiek ir antrojoje lygose. Ne vienerius metus ekipa rungėsi ir gilias tradicijas turinčiame „Palangos Juzės“ bei kituose svarbiuose turnyruose. „2005 metais, kuomet komanda buvo išformuota, ilgą laiką kurorte futbolo nebebuvo. Grįžęs iš užsienio ir pasidomėjęs esama situacija mieste, supratau, kad reikia imtis kažkokių priemonių“, – pasakojo R. Zubernis.

Du kurorto futbolo klubai ne juokais susikirto dėl legendinės komandos istorijos, nuotrauka-2

M. Balasanovas įsitikinęs, jog jo įkurtas klubas „Gintaras“ yra istorinės komandos kūdikis. FK „Gintaras“ nuotr.

Pokalbininkas prisiminė, jog futbolo egzistavimo klausimą iškėlė aukštesniame lygmenyje, sušaukė susirinkimą, į kurį suvažiavo aktyvūs ir tuo metu gerai žinomi sporto ir valdžios atstovai bei tuometis Lietuvos futbolo federacijos pirmininkas. „Kalbėjome apie futbolo atgaivinimą, vaikų futbolo klubo įsteigimą. Tiesa, tada dar užsiminiau, kad reikalingas ne tik vaikų, bet ir vyrų futbolo klubas, kad vaikai žaisdami turėtų į ką lygiuotis. Mano mintis buvo sutikta skeptiškai, daug kas pasisakė, jog tokia komanda būtų tik nereikalingos išlaidos“, – teigė R. Zubernis.

Skaudu girdėti

Anot jo, tąsyk susirinkimas baigėsi nedavęs jokių vaisių. R. Zuberniui neliko nieko kito kaip tik savo iniciatyva įkurti vaikų futbolo klubą. „Pirmoji komanda buvo sudaryta iš 2001 metais gimusių vaikų. Prie šios ekipos išlaikymo tuometė sporto mokykla praktiškai neprisidėjo, tad klubą teko išlaikyti pačiam iš savo, mažųjų futbolininkų tėvelių bei rėmėjų lėšų. Aktyviai dalyvaudavome turnyruose, pasiekėme aukštų rezultatų“, – prisiminė pokalbininkas.

R. Zubernis prisipažino, jog matydamas, kad situacija nesikeičia, nusprendė ir toliau imtis iniciatyvos vienas. Taip 2010 metais ir gimė VšĮ „Palangos sporto klubas“, kuri, kaip nurodo pats įkūrėjas, buvo sukurta „siekiant atgaivinti futbolą Palangoje. Jos tikslas buvo, kad jaunuoliai emocijas išlietų futbolo aikštėje, o ne gatvėje, kad augtų fiziškai sveiki, lavintų charakterį. Vėliau klubas buvo perduotas kitiems akcininkams.

„Nemėgstu girtis ir prisiimti garbės, tačiau kartais būna skaudu girdėti, jog tik man perdavus komandą ji buvo prikelta iš pelenų. Tai netiesa. Klubas žaidė antrojoje lygoje ir galiausiai pateko į pirmąją. Pramintas sunkus ir ilgas kelias“, – atviravo pokalbininkas.

Galima atgaivinti

Visgi paklaustas, kam turėtų priklausyti „Gintaro“ istorija, R. Zubernis pastebėjo, jog FK „Palanga“ yra privatus, priešingai nei legendinis „Gintaras“, kuris anuomet priklausė miestui. „Viskas suplakama į vieną. Gal taip patogiau? Juk anuomet egzistavo tik viena miesto komanda ir dabar yra tik viena vyrų komanda. Tačiau tarp abiejų komandų egzistuoja ilgas laiko terminas. „Palangos futbolo klubą“ įkūriau kaip visiškai naują darinį, su kitokiu pavadinimu bei mano sukurta emblema. Viskas buvo nauja. Bendrumas tarp šių komandų tik toks, kad jos abi laikomos kurorto komandomis“, – teigė R. Zubernis.

Pašnekovas visgi labiau linkęs laikytis nuomonės, jog daugiau sąsajų su legendine ekipa turi dabartinis vaikų futbolo klubas „Gintaras“. „Juk neveltui M. Balasanovas pasirinko savo klubui „Gintaro“ pavadinimą lyg tęsinį to, kas sėkmingai gyvavo daugelį metų. Tiesa, vargu, ar treneris galėtų besąlygiškai visą istoriją prisiimti sau. Nepamirškime, jog trenerio klubas taip pat yra privatus, su sava rašoma istorija. Legendinis „Gintaras“ savo gyvavimą, kaip žinome, baigė. Dabar galima tik bandyti atgaivinti tai, kas anksčiau buvo pasiekta“, – svarstė R. Zubernis.

futbolas sportas istorija fkgintaras fkpalanga
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937