Zoniniame „Dainų dainelės“ atrankos etape balsais varžysis dešimt palangiškių

Kristina Abromavičiūtė

Visoje Lietuvoje miestų ir miestelių dainorėliai ruošiasi vienam iš unikaliausių šalies vaikų ir moksleivių televizijos konkursui „Dainų dainelė“. Ne išimtis ir Palanga. Po gruodžio mėnesį įvykusio pirmojo etapo savivaldybėje, dešimt geriausių solistų bei asnsamblių pateko į zoninį turą.

Zoniniame „Dainų dainelės“ atrankos etape balsais varžysis dešimt palangiškių, nuotrauka-1

„Dainų dainelėje“ dalyvaujančius palangiškius ne kartą buvo galima išvysti per televizijos ekraną. J. Kerulienės nuotr.

Vertinamas intonavimas ir sceninė kultūra

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirto konkurso pirmajame atrankos etape, jaunieji atlikėjai privalėjo atlikti po tris konkursui paruoštas dainas, iš kurių viena privaloma - lietuvių liaudies.

Palangos Vlado Jurgučio pagrindinėje mokykloje įvykusioje „Dainų dainelės“ atrankoje vertinimo komisijai vadovavo VšĮ „Palangos orkestras“ vadovas Vygantas Rekašius, jam talkino Palangos Stasio Vainiūno meno mokyklos mokytoja metodininkė Loreta Žulkuvienė bei folkloro ansamblio „Mėguva“ instrumentinės grupės vadovė Diana Šeduikienė. Komisija džiaugėsi jaunųjų atlikėjų pasirodymais ir gražiu Palangos miesto muzikos pedagogų darbu. Sudarant koncertinę programą, buvo skatinama atsižvelgti į amžiaus tarpsnio ir balso ypatumus, renktis skirtingų autorių, kontrastingo pobūdžio ir stilistikos kūrinius, dainas atlikti lietuvių kalba. Komisija atrankos dalyvių pasirodymus vertino pagal intonavimo, vokalinių duomenų, ansambliškumo ir akomponavimo, repertuaro interpretacijos, autentiškumo ir sceninės kultūros kriterijus. Vertinant ansamblius buvo atsižvelgiama į jo tipą.

Atrame ture - dešimt palangiškių

Į sezoninį turą Kretingos meno mokykloje keturiose amžiaus grupėse buvo išrinkta dešimt Palangos miesto atstovų: du ansambliai ir aštuoni solistai. Sausio 25 dieną zoniniame ture jie varžysis su Kretingos, Skuodo, Šilutės ir Klaipėdos rajono dainorėliais.

Į šį turą pateko solistai Gabija Gorelytė iš lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ (meninio ugdymo mokytoja metodininkė Nijolė Petrauskienė), Eva Sofija Matulevičiūtė iš lopšelio-darželio „Gintarėlis (meninio ugdymo mokytoja Aurelija Stonkutė), Vlado Jurgučio pagrindinės mokyklos mokiniai Paulė Visockytė, Marija Vieversytė, Justė Dumčiūtė (muzikos mokytoja ekspertė Diana Beržanskienė), Kristupas Kerulis (Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro chormeisteris bei KVMT vaikų choro studijos vadovas Vytautas Valys), Martyna Milašiūtė iš Pradinės mokyklos (muzikos mokytoja Rima Piktuižienė), Gabrielle Betha Mestanza Beitnaraite iš Stasio Vainiūno meno mokyklos (muzikos mokytoja metodininkė Janina Alūzienė).

Taip pat zoniniame ture pasirodys ir du ansambliai: mergaičių kvartetas iš lopšelio-darželio „Žilvinas“ (meninio ugdymo mokytoja metodininkė Valdonė Juozapavičienė), mergaičių duetas iš Stasio Vainiūno meno mokyklos (muzikos mokytoja metodininkė Janina Alūzienė).

Atvedė į muzikos kelią

Lietuvos vaikų ir moksleivių televizijos konkursas „Dainų dainelė“ tai daugiausiai dalyvių pritraukiančių, ilgametes tradicijas turinčių ir tęsiančių šalies muzikinių renginių. Dar nuo 1974 metų rengiamas „Dainų dainelės konkursas į profesionalaus muziko kelią atvedė ne vieną šiandien žinomą Lietuvos dainininką.

Kas dvejus metus ištisus devynis mėnesius trunkančiame projekte dalyvauja 3 - 19 metų vaikai ir mokiniai iš visų šešiasdešimties Lietuvos savivaldybių. Zoninių turų ir televizijos koncertuose pasirodo iki penkis tūkstančių jaunųjų dainininkų, akomponuojančių ansamblių dalyvių, Baigiamojoje konkursu laureatų šventėje, tradiciškai rengiamoje Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, koncertuoja per tris šimtus jaunųjų dainininkų. Per visą „Dainų dainelės“ gyvavimo istoriją joje dalyvavo per du šimtus tūkstančių mokinių.

dainųdainelė zoninisturas palanga talentai vaikai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936