Solidžiais atlyginimais viliojanti profesija: mokytis programuoti gali kiekvienas

Informacinių technologijų sritimi besidomintys, tačiau žinių stokojantys asmenys nuo šiol turi galimybę pasimatuoti informacinių technologijų specialistų marškinius. Kas dvi savaites vykstančiuose mokymuose dalyvauja persikvalifikuoti siekiantys, darbo ieškantys asmenys ir studentai, neturintys nieko bendro su technologijų sritimi.

Informacinių ir ryšių technologijų specialistų poreikis kasmet auga: remiantis „INFOBALT“ ir MOSTA duomenimis, rinkoje šiuo metu trūksta apie 3 tūkst. specialistų, o trejų metų laikotarpyje jų reikės dar kone trigubai daugiau – 8 tūkst. Tuo tarpu į teritorines darbo biržas vien per lapkričio mėnesį kreipėsi 22,8 tūkst. darbo ieškančių asmenų.

Šio pastebėjimo vedini „Alna Software“ atstovai pradėjo bendradarbiauti su Lietuvos darbo birža, organizuodami IT mokymus. Į pagalbą pasitelktas Jaunimo darbo centras; informacija pasiekė ir universitetų studentus. „Pasimatuok IT“ vadinamų mokymų tikslas – suteikti žinių informacinėmis technologijomis besidomintiems asmenims bei tiems, kurie norėtų persikvalifikuoti, tačiau nėra gerai susipažinę su šios srities specialybėmis.

Būsimi IT specialistai – nuo kriminologų iki gaisrininkų

„Mokėti programuoti buvo sena vaikystės svajonė. Mokykloje mokiausi programavimo pagrindų, tačiau universitete susidurti su kompiuteriais, deja, neteko“, – pasakojo gaisrinės saugos specialistas Vaidas Vaznys.

Pasak jo, IT mokymus lanko labai skirtingi žmonės; kai kurie jų – humanitarinės pakraipos. Gaisrinės saugos specialistas siekia įgyti programavimo, duomenų analizės arba projektų valdymo gebėjimų.

Kita mokymų dalyvė, pirmojo kurso kriminologijos studentė Agnė Kežutytė, patvirtino kolegos žodžius: ją į mokymus atvedė noras daugiau sužinoti apie IT.

„Mane labiausiai domina analitika. Kadangi studijuoju universitete, pirmiausiai norėčiau pabaigti studijas, tačiau mokymų dėka jau žinosiu, kur galiu kreiptis, ieškoti pagalbos – tai padės judėti link aukštesnių tikslų“, – įsitikinusi mergina.

„Pasimatuok IT“ mokymai prasidėjo rugsėjo viduryje. Kas antrą šeštadienį vykstančiuose kelių valandų trukmės seminaruose dalyvauja iki 20 įvairaus amžiaus asmenų.

„Norime parodyti, jog IT sritis yra įdomi, supažindinti visuomenę su šių specialybių poreikiu ir galimybėmis, ugdyti talentus. Šią iniciatyvą ketiname tęsti toliau ir tikimės papildomai įtraukti praktinius mokymus“, – sakė Kristina Kikalienė, „Alna Software“ projektų vadovė.

Pasiteisinusi praktika

Pradedančiųjų programuotojų mokykla „Vilnius Coding School“ jau keletą metų darbo ieškančius asmenis pažindina su populiariausiomis programavimo kalbomis, padeda persikvalifikuoti ir rasti darbą įmonėse-partnerėse. Visgi „Alna Software“ iniciatyva – labiau pažintinė, o „Coding School“ – susijusi su praktiniais mokymais, dirbtuvėmis.

„Prieš patekdami į kursus darbo ieškantieji turi atlikti testą, pagal kurį atrenkame stipriausius žmones. Dažniausiai tai – labai motyvuoti, darbštūs asmenys, pasirengę įrodyti darbdaviui, kad yra tikrai verti jo dėmesio“, – dėmesį atkreipė Živilė Auruškevičienė, „Vilnius Coding School“ atstovė.

Šios dvi iniciatyvos skirtos tam, jog visuomenė pamatytų, kad programavimas nėra raketų mokslas ir programavimo pagrindų galima išmokti vos per porą mėnesių. Anot Ž. Auruškevičienės, Lietuvoje yra daug talentingų programuotojų, o šalis turi potencialo tapti pasauliniu informacinių technologijų centru, todėl šios srities specialistų poreikis ilgainiui tik didės.

ITspeialistai pradedančiųprogramuotojųmokykla Lietuvosdarbobirža
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937