Medžius genėti gali ne kiekvienas

Medžius genėti gali ne kiekvienas, nuotrauka-1

Gyventojai gan dažnai klausia, ar reikalingas leidimas medžiams kirsti, kas juos išduoda, kokius dokumentus reikia pateikti leidimui gauti. Gyventojai išgirdę, kad medžių genėjimui reikalingas savivaldybės išduotas leidimas - nustemba.

Medžių genėjimą gali vykdyti ne bet kas ir ne bet kaip. Saugotinų medžių ir krūmų ne miško žemėje kirtimui ir genėjimui Aprašo tvarka patvirtinta Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu „Dėl saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo atvejų, šių darbų vykdymo ir leidimų šiems darbams išdavimo, medžių ir krūmų vertės atlyginimo tvarkos aprašo patvirtinimo". Labai svarbu žinoti medžių genėjimo būdus, išmanyti genėjimo techniką, turėti specialius genėjimo įrankius, turėti genėjimo tikslus ir uždavinius, todėl saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo, genėjimo darbai turi būti vykdomi turint savivaldybės išduotą leidimą. Medžių ir krūmų genėjimo darbus, gali vykdyti asmenys, kurių darbui vadovauja tam turintis teisę specialistas.

Vienas iš svarbiausių ir sudėtingiausių medžių ir krūmų priežiūros darbų yra genėjimas, nes kiekvienai medžių rūšiai ir želdyno paskirčiai turi būti taikomi skirtingi genėjimo būdai ir jie turi būti atlikti tinkamiausiu metu. Genėti bet kaip ir pavėluotai reiškia neatitaisomai suluošinti ir nusilpninti medžius, o save pasmerkti dar didesniems papildomiems genėjimo darbams. Svarbiausi genėjimo tikslai yra šie:

1. Pašalinti sausus, džiūstančius ir dėl ligų, kenkėjų, šalčio, šalnų, oro taršos ar kitų priežasčių nusilpusius medžius.

2. Pašalinti vėjo ir sniego laužtus, pasvirusius ir pavojų praeiviams bei pastatams keliančius stiebus ir šakas.

3. Reguliuoti, tiksliau – pagausinti žydėjimą ir derėjimą ir pagerinti žiedų bei vaisių kokybę.

4. Palaikyti pusiausvyrą tarp antžeminės dalies ir šaknų sistemos, kuomet antžeminei daliai ekstremaliomis sąlygomis pradeda nepakakti maisto medžiagų. Vešli laja svarbi visiems medžiams, o ypač turintiems ryškių spalvų lapiją.

5. Padidinti vyresnio amžiaus medžių ir ypač krūmų gyvybingumą, lajų vešlumą ir išraiškingumą, juos atjauninant.

6. Išlaikyti lajų įgimtą formą, kai prarasta viršūnė arba gretimos šakos su ja konkuruoja, o taip pat kai medis vystosi nenormaliai (kai tampa vienpusis, išsikreivina ar lajose susidaro tuštumos).

7. Išretinti pernelyg sutankėjusias lajas, kuriose vienos šakos stelbia kitas, o medis arba krūmas tamsina langus ar meta šešėlį ant kitų naudingų augalų.

8. Sumažinti medžių gabaritus, kai medžiai šakomis pernelyg priartėja prie pastatų ir statinių arba remiasi į juos, trukdo pėsčiųjų ir transporto eismui.

Genint medžius klaidų daryti negalima ne dėl numatytų sankcijų, o dėl to, kad medis be pagrindinių šakų, be dalies stiebo ar pažeisto kamieno gali būti pasmerktas žūti. Neteisingai nugenėti medžiai lieka sužaloti.

Už sužalotus medžius arba vykdant genėjimo darbus neturint tam teisės, numatyta atsakomybė ir bauda gali siekti iki 90 eurų. Asmenys, sužaloję medžius, privalo atlyginti gamtai padarytą žalą

Aplinkos apsaugos departamentas
medžiųgenėjimas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936