Gruodžio 12 d. Palangos viešojoje bibliotekoje - Eglės Čėjauskaitės-Gintalės ir Viktorijos Daujotytės knygos „Žemaitijos balsai ir daiktai“ pristatymas

Kviečiame į Eglės Čėjauskaitės-Gintalės ir Viktorijos Daujotytės knygos „Žemaitijos balsai ir daiktai“ pristatymą, kuris vyks Palangos miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje gruodžio 12 d. 17.30 val.

Valstybės dienos išvakarėse pasirodžiusią Eglės Čėjauskaitės-Gintalės ir Viktorijos Daujotytės knygą „Žemaitijos balsai ir daiktai“, kurioje gimtąja kalba šneka dvi žemaitės, grafikas Petras Repšys vadina paminklu savo namams. Leidinyje sudėta E. Čėjauskaitės-Gintalės juvelyrika ir ją įkvėpusių žemaitiškų prof. V. Daujotytės eilių CD. 2015 m. sukurta E. Čėjauskaitės-Gintalės paroda „Balsai ir daiktai“ (žemaitiškai „Balsā i daiktā“) sulaukė didelio susidomėjimo. Sukūrus naujų kūrinių ir pasirodžius naujai V. Daujotytės žemaitiškų eilių knygai, kilo noras tai įamžinti. Suartinus senųjų tradicijų įkvėptą juvelyriką su poezija, praplečiamos ir vienos, ir kitos suvokimo ribos.

Knyga išryškina ir skirtingų kartų kūrėjų meninės raiškos sąskambius, atskleidžia daiktų bei poezijos bendrystę. Leidinyje įamžinti objektai – škaplieriai, senovine pynimo technika sukurtos buities detalės, audimo staklių šaudyklės, ližės duonai pašauti į krosnį, sviestmušio dalys – šiuolaikiniam žmogui primena primirštus religinius, tautinius, folklorinius Lietuvos tapatumo akcentus ir taip padeda juos išsaugoti ateičiai. 112 puslapių albume-kataloge spausdinama V. Daujotytės pratarmė, juvelyrės E. Čėjauskaitės-Gintalės žodis, menotyrininkės Jurgitos Ludavičienės recenzija, prof. Alfredo Bumblausko, Petro Repšio ir Romualdo Inčirausko tekstai. Menotyrininkės J. Ludavičienės nuomone, žemaitiškos V. Daujotytės eilėraščiai „nepuošnūs, pilni pauzių, sustojimų, lėti, dažniausiai liūdni ir visuomet kupini savo vertės pojūčio. [...]Kartais žodžiai eina paraleliai daiktams, kartais iš jų lieka tik kelios sietu sugautos raidės, sudarančios žemaitišką dialogą“.

Žemaitiškas eiles, įrašytas į CD, skaito mėgėjų teatro aktorė iš Telšių rajono Vida Čėjauskienė. Visi tekstai parašyti žemaičių, lietuvių ir anglų kalbomis. Leidinyje, kuriame atsiskleidžia žemaitiškų eilių ir jos įkvėptų juvelyrikos bei mažosios plastikos darbų sintezė, atskleidžia etninės kultūros paveldą bei aktualizuoja Žemaitijos regiono unikalumą. Sutelktos trijų moterų – poetės, juvelyrės ir neprofesionalios aktorės – pajėgos populiarina Žemaitijos regiono kultūrą ir padeda puoselėti regiono savitumą, svarbų Lietuvai, švenčiančiai atkūrimo 100-metį. Tad kviečiame dalyvauti knygos pristatyme, bei iš naujo susipažinti su Žemaitijos balsais ir daiktais.

kitos naujienos

PALANGOS MIESTO SAVIVALDYBĖ
Gruodžio12d.Palangosviešojojebibliotekoje-EglėsČėjauskaitės-GintalėsirViktorijosDaujotytėsknygos„Žemaitijosbalsaiirdaiktai“pristatymas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933