Advento kalendoriaus atsiradimo istorija

Kiekviena šeima turi tam tikras Kalėdų tradicijas. Tačiau nesuklysime teigdami, jog visi esame varstę ar vis dar tebevarstome popierines skaičiukais pažymėtais dureles ir džiaugiamės ten atradę paslėptą smulkmenėlę. Ir kiekvienais metais skęstame įvairiausių stilių bei formų Advento kalendorių pasiūloje, o atradę tinkamą su nekantrumu laukiame pirmos gruodžio dienos ir lupame vienetu pažymėtas duris. O ar žinote, kada ir kaip gimė ši graži idėja?

Advento kalendorių kilmė

Advento kalendoriai prasideda gruodžio 1 d. ir skaičiuoja lygiai 24 dienas. Šiuo laikotarpiu patys populiariausi prekybininkų siūlomi Advento kalendoriai yra popierinėmis durelėmis, kurias atvėrus randame šventinį paveiksliuką, keletą eilučių iš Biblijos ir šokolado gabalėlį. Taip pat per pastaruosius keletą metų tarp moterų pastebima kosmetinių priemonių Advento kalendorių tendencija. Pati dienų skaičiavimo tradicija prasidėjo dar XIX a. viduryje, kai vokiečių protestantai ant durų palikdavo kreidos žymes arba degindavo žvakes laukdami Kalėdų.

Pirmieji spausdinti Advento kalendoriai

Pirmojo spausdinto Advento kalendoriaus, pasirodžiusio 1900-ųjų pradžioje, „tėvu“ yra laikomas vokiečių botanikas Gerhardas Langas. Maždaug tuo metu vienas vokiečių laikraštis Advento kalendorių įtraukė kaip leidinio priedą ir dovaną skaitytojams.

Gerhardo Lango kalendoriaus idėja gimė, kai jo mama padovanojo sūnui rankų darbo kalendorių, kuris iš tiesų buvo tiesiog 24 spalvoti paveikslėliai pritvirtinti prie kartono gabalo. Sugalvojęs pridėti mažas popierines dureles, kurios dabar naudojamos ko gero visuose Advento kalendoriuose, kūrėjas sulaukė milžiniškos sėkmės Vokietijoje. Tiesa, Antrojo pasaulinio karo metu kalendorių gamyba buvo sustojusi dėl kartono trūkumo, tačiau netrukus po to darbai buvo tęsiami vadovaujant Richardui Sellmeriui. Šiuo metu būtent Sellmeris yra vienas populiariausių ir tradiciniais tapusių Advento kalendorių gamintojų.

Kalėdos Adventas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938