Palanga visą mėnesį gyvens Kalėdų džiaugsmu

Lietuvos kurorte šiemet įgyvendinamas unikalus projektas „Spindinčios Kalėdos Palangoje“ - pirmą kartą šv. Kalėdų simbolis prakartėlė bus įrengta netradicinėje erdvėje, mažiesiems atsivers paslaptingos spintos durys, o miesto eglė bus puošiama tautiškais elementais. Šventiniai renginiai vyks visą Advento laikotarpį iki pat Trijų karalių, sausio 7 d.

Visas gausus miesto mėnesio renginių ciklas prasidės gruodžio 2 d. 17 val. tradicine eglės įžiebimo ceremonija centrinėje miesto aikštėje. Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras palangiškiams ir miesto svečiams šokio kalba paseks gražią pasaką.

Šeštadienį 18.30 val. prasidės džiaugsminga naujų erdvių „Kupetoje“ (S. Dariaus ir S. Girėno g. 13) atidarymo šventė. Iki tol ji skendės tamsoje, švies tik vienas kitas žiburėlis, o įžiebta suspindės daugybe spalvų, joje bus pašventinta ir prakartėlė. Sklinda kalbos, kad pats Kalėdų Senelis skuba į Palangą to „Kupetos“ stebuklo pasižiūrėti.

„Kupeta“ turės 6 kultūrines erdves, kuriose kiekvieną savaitgalį tam tikromis valandomis vyks renginiai. Darbo dienomis čia taip pat bus galima ateiti, pasižvalgyti, aplankyti parodas. Čia kvepės meduoliais ir karšta arbata. Savaitgaliais vyks kalėdinių giesmių vakarai su Palangos kameriniu choru.

„Palangoje gyvena ir dirba daug labai kūrybingų žmonių, kurie įdėjo daug širdies į „Spindinčių Kalėdų“ projektą. Kai įsižiebs „Kupeta“, kiekvienoje jos lemputėje švies jų širdies dalelė. Įdėta labai daug darbo, - sako Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė. - „Kupeta“ unikali erdvė - didžiulis kvadrato formos kiemas, kuris yra po milžiniško dydžio skėčiu ir kurį juosia erdvūs įstiklinti mediniai paviljonai. Viskas bus apšviesta, lauke ant medžių bus instaliacijos, lauko erdvėse degs žvakės, žibintai, lemputės. Kadangi paviljonas iš medžio ir stiklo, jis visas labai gražiai švytės. Tiesiog reikia ateiti, pamatyti ir pabūti kartu.“

Tikslas - skatinti bendruomeniškumą

„Tai išskirtinis projektas. Pirmą kartą žiemos laikotarpiu tokia didelė šventė vyks „Kupetoje“, vasaros rezidencijoje. Palangos kultūros ir jaunimo centro komandai, organizuojančiai „Spindinčias Kalėdas“, svarbiausia yra pozityvi energija ir šiluma. Svarbiausias tikslas - kad visą tą mėnesį ir palangiškiams, ir kurorto svečiams „Kupeta“ taptų bendruomenės namais.

Mums labai svarbu, kad Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus sutiko būti projekto globėju ir kad mumis patikėjo. Mūsų komanda prisiėmė beprotišką iššūkį. „Kupetoje“ pradėjome darbuotis jau nuo lapkričio pradžios. Visi dirbame neskaičiuodami valandų, talkina ir studentės, atliekančios praktiką, ir savanoriai. Norėjome skatinti bendruomeniškumą ne žodžiais, o darbais. Ir mums pavyko - ateina pagalbininkai, pataria, konsultuoja, ir mes labai smagiai viską darome kartu. Džiaugiamės, kad visu tuo galėsime pasidalinti su kitais“, - pasakojo V. Petrauskienė.

Šildys močiučių skaros

„Kupetoje“ veiks ir Teatro erdvė. Joje Palangos „Grubusis“ teatras parodys J. Bergmano novelės „Paskutinis kavalierius“ teatrinę versiją. Spektakliai bus rodomi savaitgaliais. Kita erdvė - edukacinė, pavadinta „Kalėdos pas bobutę„. Ši edukacinė programa skirta visai šeimai. Prisiminimų erdvėje bus galima pamatyti palangiškių atneštas senas nuotraukas, susijusias su Kalėdomis. Vyks paroda „Mano vaikystės Kalėdos“. Apsilankiusiems tikrai bus įdomu jaunystės fotografijose pamatyti save, pažįstamus ir kaimynus.

Dar vienoje erdvėje vyks mezginių paroda "padovanok šilumą". Bendruomenės nariai sunešė tai, ką gražaus žiemos laikotarpiu nunėrė, numezgė. Jų kojinės, pirštinės, skaros, šalikai bus ne tik parodos eksponatai, bet ir pravers žmonėms, kurie norės šilčiau įsitaisyti žiūrėdami spektaklį ar kitą renginį. Stovės didžiulė skrynia, kurioje bus sudėti mezginiai. Visi atėję žmonės galės jais naudotis, apsigobti pečius Palangos močiutės rankomis megzta skara ir sušilti.

„Yra daug mezgančių vyresnio amžiaus žmonių. Norime, kad jie laukdami Kalėdų nesijaustų esą tik dovanų ėmėjai, kad suprastų ir jaustųsi gerai žinodami, jog ir jie turi kuo dalintis, dovanoti savo rankų šiluma sušildytą dirbinį„, - mano V. Petrauskienė.

„Kupetoje“ atrasime ir paslaptingą spintą, kurios stebuklingas duris pravėrę pateksime... Deja, kas laukia už tų durų, organizatoriai, kad ir labai prašomi, neprasitarė. Atrodo, kad už jų kažkas gyvens.

Naujas žvilgsnis į Kalėdų laukimą

Veiks ir Kalėdų Senelio arbatinė, kurioje vaikai drauge su juo virs arbatą, kalbėsis apie šių metų pasiekimus, o gal ir apie liūdnus dalykus. Nebus apsieita ir be žaidimų. Programa savaitgaliais truks apie valandą. Darbo dienomis Kalėdų Senelio arbatinė lauks darželių auklėtinių, mažųjų moksleivių.

Svarbiausias projekto „Spindinčios Kalėdos Palangoje“ akcentas - prakartėlė, kuri šiemet pirmą kartą iš Palangos bažnyčios persikels į netradicinę vietą, įsikurs vienoje iš „Kupetos“ erdvių ir labai gražiai bus apšviesta. Per atidarymą ją pašventins klebonas Marius Venskus. „Tai naujas žvilgsnis į Kalėdų laukimą, susikaupimą ne tik bažnyčioje, bet ir kitose bendruomenės erdvėse. Džiaugiamės, kad šis gražus bendruomenės ir bažnyčios draugystės bei bendrystės momentas įprasmintas būtent Palangoje“, - sako V. Petrauskienė.

Sausio 7 d. į „Kupetą“ atkeliaus Trys karaliai, nešini karališkų dovanų - gal aukso, smilkalų ar miros. Būtent jie ir paskelbs apie projekto pabaigą. Bus padėkota visiems, prisidėjusiems prie šventės organizavimo, įteiktos dovanos ir visiems, pasitinkant Lietuvos šimtmetį, palinkėta gražių, prasmingų ir sėkmingų ateinančių Naujųjų metų.

Eglutė puošis tautiniais elementais

UAB „Palangos renginiai“ vadovas Nerijus Stasiulis sako, kad kasmet Palangos kalėdinė eglutė yra vis kitokia. Mat vyksta jos puošėjų konkursai. Tematika negali kartotis. Šiemet Lietuvos valstybingumo šimtmečio minėjimo išvakarėse ji pasipuoš tautiniais elementais, t. y. tam tikrus spalvinius niuansus turėsiančiomis šviesos instaliacijomis. Beje, Palangos eglė puošiama ne žaisliukais, o šviesos elementais, ir kasmet jie yra kuriami iš naujo. Miestui pasiūlomi keli variantai. Pasak Nerijaus, jų kartojasi gal tik 10 proc., o tema, variacijos, išdėstymas, apšvietimo principas būna kiti. Šiemet eglė žibės pagal muziką.

Jau daug metų Palangoje statoma dirbtinė kūgio formos eglutė. Prieš tai, žinoma, vyko nemažai diskusijų. Pasak N. Stasiulio, tokia pasirinkta todėl, kad ją kur kas patogiau puošti gražiai, simetriškai panaudojant įvairiausius puošybos elementus. Anksčiau buvo atvežamos gyvos eglutės iš miškų, šakos nebūdavo vienodos, sunku buvo puošti. Be to, nemaža problema - pajūrio vėjai. Ne kartą pačiame švenčių įkarštyje nulūždavo jų viršūnės.

N. Stasiulis atkreipia dėmesį, kad, be minėto renginių ciklo, Palangoje kalėdiniu laikotarpiu bus daug kitokių ir tradicinių, ir naujų renginių. Naujųjų metų fejerverkas pasitinkant šimtmečio metus taip pat bus įspūdingas.

„Vakarų ekspresas“

kitos naujienos

PALANGOS MIESTO SAVIVALDYBĖ
PalangavisąmėnesįgyvensKalėdųdžiaugsmu
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936