Gruodžio 3 d. Palangos kurorto muziejuje - Juditos Leitaitės ir Marianos Slobodeniouk koncertas „Advento šviesoje“

Gruodžio 3 d. 14 val. Palangos kurorto muziejaus salėje - Juditos Leitaitės (mecosopranas) ir Marianos Slobodeniouk koncertas „Advento Šviesoje“. Koncertas nemokamas.

„... Ir tai buvo prieš dvidešimt aštuonerius metus...“, – sako Judita Leitaitė apie ilgos ir nuoširdžios draugystės pradžią su Suomijos pianiste Mariana Slobodeniouk. Jų bendradarbiavimas užsimezgė čia, Palangoje, ir nenutrūkstamai tęsiasi iki šiol.

Juditą Leitaitę klausytojai ir gerbėjai pažįsta kaip aktyviai koncertuojančią žavingą kamerinės muzikos atlikėją, tarptautinių konkursų laureatę,  LTMA docentę. Tačiau atlikėjos muzikinė veikla įvertinta ne tik žiūrovų. Ji yra apdovanota Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžiumi už nuopelnus Lietuvos kultūrai, 2005 m. jai paskirta Vyriausybės kultūros ir meno premija, 2007 m. tapo „Auksinio disko“ laureate,  taip pat apdovanota medaliu „Už nuopelnus Vilniui ir tautai“ ir Lietuvos kultūros ministerijos apdovanojimu “Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Džiugu, kad Judita Leitaitė yra dažna viešnia Palangoje, ir ypatingai džiugu, jog jau antrą kartą Palangos kurorto muziejaus salėję užlies jos atliekama muzika.

Pianistė Mariana Slobodeniouk gimė Maskvos muzikantų šeimoje. Tai, kad muzika yra kažkas daugiau nei garsai, Mariana suprato jau 10-ies metų. Vėliau buvo daug ieškojimų ir studijų tačiau domėjimasis garso prigimtimi liko nepakitęs iki šiol. Mariana šiuo metu gyvena Suomijoje, kur tęsia nesibaigiančius muzikinius ieškojimus garsų pasaulyje.

1989 m. Mariana su sūnumi Dmitrijumi ruošėsi  Palangą poilsiauti. „Nekantravome – viduje viskas laukė kažko nepaprasto. Ir štai – Palanga. Po poros viešnagės dienų aš susitikau draugę iš Maskvos, kuri, pamačiusi mane tuoj pat pasakė: „Čia poilsiauja viena dainininkė – tau reikia su ja dirbti!“ Ir nespėjau aš mirktelėti, kaip jau buvau kambaryje, kuriame gyveno Judita su šeima.

Jau po mėnesio atvyko ji pas mane į Maskvą, vėliau susitikome Donecke, kur gastroliavau, - ten mes ir atlikome savo pirmąjį koncertą, be repeticijų, spontaniškai ir be klaidų!!!

1991 m. balandį mes tapome Suomijos pianistų-vokalistų tarptautinio konkurso laureatėmis.

Gyvendamos skirtingose šalyse Judita – Lietuvoje, o aš –  Suomijoje, mes nuolat susitikdavome gastrolėse ir bendravome. Per tą laiką daug kas įvyko, bet mes iki šiol kartu. O garso ieškojimai tęsėsi nuolat – Suomijoje aplink mane susidarė dainininkų ratas. Judita daugelį kartų vedė jiems meistriškumo kursus, kurių paskutinis vyko prieš pusmetį. Dabar prieš akis nauji susitikimai Lietuvoje – kalėdiniai koncertai. Galbūt tai ir yra tąsa to kvietimo per garsą, kuris tęsiasi stebuklingo meilės pasireiškimo ir susiliejimo link“ – pasakojo Mariana.

kitos naujienos

PALANGOS MIESTO SAVIVALDYBĖ
Gruodžio3d.Palangoskurortomuziejuje-JuditosLeitaitėsirMarianosSlobodenioukkoncertas„Adventošviesoje“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,929