Trečiojo amžiaus universiteto senjorai pradėjo mokslo metus

Ketvirtadienį į šventė Senojoje gimnazijoje rinkosi Palangos trečiojo amžiaus universiteto (TAU) auklėtiniai – senjorai pradėjo naujus mokslo metus.

Šventiškai nusiteikusius senjorus pasveikino miesto meras, TAU garbės rektorius Šarūnas Vaitkus, Palangos klebonas Marius Venskus ir, be abejonės, TAU kuratoriai bei atstovai: Palangos švietimo pagalbos centro direktorė Vilma Želvienė, metodininkė, kuruojanti TAU veiklą, Inga Vaitkienė bei TAU Tarybos pirmininkė Nijolė Steponavičiūtė.

Į Senosios gimnazijos salę rinkosi jau trečioji laida, mokslus pradedanti Palangos TAU. Šiais metais mokslus pradeda 398 vyresnio amžiaus palangiškiai, ir, palyginti su ankstesnėmis dviem TAU studentų laidomis, tai – rekordinis klausytojų skaičius. Pirmojoje laidoje mokslus pradėjo 353 senjorai, antrojoje – 321, tačiau mokslo metų eigoje jų gretos ūgtelėjo iki beveik 380.

Tačiau šie metai, palyginti su ankstesniais, Palangos TAU studentams yra išskirtiniai ne tik dėl gausaus klausytojų skaičiaus – pirmą kartą nuspręsta atsisakyti studentus skirtyti į fakultetus bei visiems pasiūlyta viena studijų programa.

„Anksčiau senjorai savo žinias gilindavo pasirinktame iš keturių fakultetų: Sveikatos, Dvasinio tobulėjimo, Kraštotyros ir turizmo bei Menų. Tačiau pastebėjome, kad juos domina ne tik pasirinkto, bet ir kitų fakultetų paskaitos. Nedrausdavome ateiti jų klausytis, tad studentų srautai nuolat maišėsi. Todėl šiemet nusprendėme apskritai atsisakyti fakultetų ir visiems senjorams pasiūlyti vienodą studijų programą“, – sakė TAU veiklą kuruojančios Palangos švietimo pagalbos tarnybos direktorė Vilma Želvienė.

Pasak V. Želvienės, TAU senjorai yra labai aktyvūs bei nori įvairių veiklų. Todėl tris kartus per mėnesį visi bus kviečiami į bendras paskaitas, vyksiančias Senojoje gimnazijoje, taip pat kiekvienas galės rinktis papildomų užsiėmimų. O pasirinkti tikrai bus iš ko: senjorams siūloma dalyvauti šokių kolektyvo „Jūrė“, moterų ansamblio „Žara“ veikloje, gilinti sveikos gyvensenos ir judesio fakultatyve, amatų bei rankdarbių, informacinių technologijų, užsienio kalbos žinių gilinimo bei keliautojų užsiėmimuose.

Bendrosios paskaitos šiais mokslo metais bus skirtos Lietuvos Nepriklausomybės 100-mečiui, tad visos paskaitų metu gvildenamos temos bus susijusios su pastarojo šimtmečio Lietuva: mūsų šalies istorija, kultūra, archeologija, architektūra, menais ir kita.

Trečiojo amžiaus universitetas – savarankiška, savanoriška visuomeninė organizacija, savo veikla užtikrinanti vyresniojo amžiaus žmonių geresnę socialinę integraciją į visuomenę, skatinanti jų efektyvų, produktyvų bei aktyvų gyvenimą, palaikanti jų darbingumą ir fizinį aktyvumą. Tai paskatinimas pagyvenusiems žmonėms, kurie jau baigę darbinę veiklą – jiems atveriama galimybė bendrauti, įgyti žinių, pasijusti reikalingiems, naudingiems, įdomiems ne tik sau, bet ir kitiems. Senjorams sudaromos sąlygos saviraiškai ir patirties sklaidai. 

 Tokio pobūdžio universitetai Lietuvoje veikia jau daugiau kaip dešimtmetį.  Į TAU priimami visi norintieji – nepriklausomai nuo išsilavinimo bei socialinės padėties. Baigusiems TAU išduodami tai patvirtinantys pažymėjimai, tačiau senjorams nereikia laikyti egzaminų, įskaitų. Mokslas šiuose universitetuose nemokamas. 

PALANGOS MIESTO SAVIVALDYBĖ
Trečiojoamžiausuniversitetosenjoraipradėjomokslometus
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,931