6 nuodingų grybų požymiai, kuriuos privalo žinoti kiekvienas grybautojas

Pagreitį įgavęs grybavimo sezonas reiškia ne vien atpalaiduojančius pasivaikščiojimus miške, papildomas pajamas ir skanius pietus. Kiekvienais metais į ligonines patenka ir ne vienas, kuris grybais apsinuodija. Tiesa, dažniausiai virškinimo sutrikimai kyla padauginus šių miško gėrybių, kadangi tai sunkus maistas ir nederėtų jų valgyti nei daug nei dažnai.

Tačiau kartais per visą šalį nuaidi atvejai, kuomet apsinuodijama nuodingais grybais, o tuomet svarbi tampa kiekviena minutė - laiku nesikreipus į medikus žmogaus baigtis laukia liūdna. Gydytojai pataria į pintinę jokiu būdu nedėti grybo, dėl kurio abejojate. O vienas būdų savo abejones patikrinti - žinoti išskirtines nuodingų grybų savybes.

1. Nelygi, gumbuota kepurėlė. Jei grybo kepurė turi kitos spalvos iškilimus, kurie primena tarsi pleistru užklijuotas žaizdeles, nederėtų krauti jo į krepšį.

6 nuodingų grybų požymiai, kuriuos privalo žinoti kiekvienas grybautojas, nuotrauka-1

2. Skėčio formos kepurėlė. Nuodingų grybų galvos“ dažnai išgaubtos tarsi plati apversta U raidė.

3. Apačioje sustorėjantis kotas su maišeliu. Šis apvalus maišelis koto apačioje vadinamas volva“ ir tai dar vienas nuodingo grybo bruožas. Tiesa, jis nėra toks akivaizdus ir matomas tik švelniai ištraukus grybą iš žemės.

6 nuodingų grybų požymiai, kuriuos privalo žinoti kiekvienas grybautojas, nuotrauka-2

4. Balti taškiukai. Jau nuo vaikystės žinoma, kad raudona kepurėlė ir balti taškiukai nežada nieko gero. Verta žinoti, kad niekas nepasikeitė iki šiol - palikite šiuos grybus briedžiams.

5. Sijonėlis. Taip gražiai pasipuošusius, tarsi žūtbūt bandančius atkreipti į save dėmesį, sijonuotus grybus taip pat ignoruokite.

6. Balta ir plona kepurėlės apačia. Jei nesate įsitikinę šimtu procentu, baltą grybą apskritai palikite miške.

6 nuodingų grybų požymiai, kuriuos privalo žinoti kiekvienas grybautojas, nuotrauka-3
Nuodingigrybai musmirė apsinuodijimas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,929