Vasarą į Lietuvą atvyko daugiau imigrantų

Liūdnoje Lietuvos migracijos statistikoje – teigiamas šuolis. Šią vasarą – birželio ir liepos mėnesiai – į Lietuvą atvyko net 57 proc. daugiau žmonių nei pernai tuo pačiu metu. Vis dėlto išvykstančiųjų yra vis dar daugiau nei atvykstančiųjų.

Vasarą į Lietuvą atvyko daugiau imigrantų, nuotrauka-1, BNS nuotr.
BNS nuotr.

Remiantis naujausiais duomenimis, pirmaisiais vasaros mėnesiais į mūsų kraštą atvyko 5701 žmogus, kai praeitais metais imigrantų skaičius birželį-liepą siekė 3639. Šiai statistikai priskiriami imigrantai, ketinantys apsigyventi Lietuvoje nuolat arba ne trumpiau kaip vienerių metų laikotarpiui.

Ekspertų duomenimis, dauguma imigrantų yra grįžtantys lietuviai, bet pamažu daugėja atvykstančių užsieniečių: „Šiemet per septynis mėnesius grįžę Lietuvos piliečiai sudarė 63 proc. visų imigrantų. Pernai per visus metus 71 proc. visų imigrantų sudarė Lietuvos piliečiai“,- teigia Statistikos departamento atstovė Birutė Stolytė.

Vis dėlto emigracijos mastas iš Lietuvos nemažėja ir išlieka aukštesnis nei pernai. Liepą iš Lietuvos emigravo 4652 žmonės - beveik 7 proc. daugiau nei birželio mėnesį, tačiau vos 1 proc. daugiau nei pernai liepą.

Pernai dėl emigracijos į Vakarų Europą Lietuva neteko apie 30 tūkst., o per pirmus septynis šių metų mėnesius - jau per 21 tūkst. gyventojų.

Dalis ekspertų emigracijos pagreitį šių metų pirmoje pusėje vadina laikina tendencija, nes ne mažai emigrantų galėjo suskubti deklaruoti išvykimą, kad išvengtų prievolės mokėti privalomojo sveikatos draudimo mokestį, kiti galbūt skubėjo į Britaniją, kol ši šalis nesiėmė ribojimų artėjant pasitraukimui iš Europos Sąjungos.

Apklausų duomenimis, didžioji dalis emigrantų iš Lietuvos į Vakarų Europą vis dar išvyksta dėl didesnių algų, emigraciją gali skatinti ir didelė pajamų nelygybė. Dėl emigracijos ir visuomenės senėjimo Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo nuo 3,7 mln. 1990 metais iki 2,8 mln. šiais metais.

Tokie mastai kelia pavojų verslui, kuriame ima trūkti darbuotojų, tampa sunkiau finansuoti pensijas, sveikatos priežiūrą bei švietimą. Siekdama kompensuoti darbo jėgos trūkumą Vyriausybė šiemet šiek tiek palengvino užsieniečių įdarbinimą, tačiau kritikai sako, kad imigrantai gali pristabdyti algų augimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

imigrantai tendencijos statistika
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936