Lietuvoje laukiama Mėnulio užtemimo

Pirmadienio vakare tikimąsi sulaukti dalinio Mėnulio užtemimo. Sostinės danguje pilnatis patekėti turėtų 20:56 val. Net ir plika akimi ją bus galima stebėti pietryčių horizonto pusėje esančiame Ožiaragio žvaigždyne.

Žemė ketvirtadaliu mėnulį uždengs maždaug 21:20 val. Norintys užfiksuotį šį retą gamtos reiškinį, turėtų paieškoti aukščiau esančių vietelių, tokių kaip kalnai ar aukšti pastatai. Mėnulio užtemimas paprastai stebimas plika akimi, teleskopu arba su žiūronų pagalba.

Senovėje laikyta, jog Saulės ar Mėnulio užtemimai yra ypatingi ženklai. Dažniausiai tokiu metu netyla diskusijos apie šių dangaus kūnų įtaką žmonių gyvenimo įvykiams ar nuotaikoms.

Nors dalinis užtemimas ir įspūdingas reiškinys, tačiau visiškas Mėnulio užtemimas yra retesnis reiškinys. Paskutinį kartą Lietuvoje jis buvo stebimas 2015 metų rugsėjo 28 dieną. Kitą kartą mėnulis visiškai užtems 2018-ųjų metų liepos 27 dieną.

Mėnulio užtėmimas - laikas, kai Mėnulis, Žemė ir Saulė išsirikiuoja taip, kad Žemės planeta užmeta šešėlį ant Mėnulio. Jeigu mūsų planetos šešėlis krenta ant viso Mėnulio paviršiaus, vyksta visiškas jo užtemimas, o jeigu krenta tik ant dalies paviršiaus, tai yra dalinis Mėnulio užtemimas. Bet koks Mėnulio užtemimas įmanomas tik per pilnatį.

Ketinate užfiksuoti dalinį Mėnulio užtemimą? Siųskite savo nuotraukas mūsų redakcijai el. paštu [email protected] ir mes būtinai pasidalinsime Jūsų fotografijomis.

mėnulioužtemimas mėnulis kosmosas visata
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936