Kodėl liepos 6-oji verčia mus gėdytis?

Tyliai 4.51 val. patekėjusi saulė žadina mūsų Lietuvą naujai dienai. Šiandien išaušo tas rytas, kai mes švenčiame ir didžiuojamės, kai lietuviai bent trumpam nustumia kasdienius rūpesčius į šoną ir vieningai suspaudžia drėgnus delnus, kurie ką tik šluostė laimės ir pagarbos ašaromis suvilgytus skruostus. Liepos 6-oji - valstybės diena. Prieš daugiau nei 700 metų buvo karūnuotas pirmasis ir vienintelis Lietuvos karalius, valstybės įkūrėjas Mindaugas.

Šios šventės proga lietuviai pasidalina į dvi grupes: tie, kurie laukia liepos 6-osios dėl oficialaus laisvadienio, ir tie, kuriems ši data sukelia tam tikrą vidinį jausmą. Šią dieną šalyje vyksta įvairūs renginiai, organizuojamos ekskursijos, skatinamas tautiškumas. Asmeniškai man svarbiausia šiais metais bus iki paširdžių jaudinanti akimirka, kuomet po visą pasaulį išsibarstę tautiečiai, atiduodami pagarbą gimtajai šaliai, sustoję giedos tautišką giesmę. Ir nors šios gražios tradicijos idėja gimė pakankamai seniai - prieš aštuonerius metus, vis dar atsiranda apie ją nežinančių arba tų, kuriems, net būnant tarp savų Lietuvoje, tai daryti nejauku ir gėda.

Pati visai neseniai buvau iš šių nedrąsuolių, o šiandien savęs klausiu - kodėl? Kodėl, kuomet sėdint kavinėje ir išmušus lemtingai valandai mano emigrantė draugė, grįžusi į Lietuvą trumpoms atostogoms, narsiai ir su pasididžiavimu atsistojo ir sugiedojo visas iki vienos himno eilutes, aš tuo momentu tyliai susmukusi kiurksojau kėdėje ir gėdijausi už jos veiksmus, jaučiausi nemaloniai, kad žmonės keistai žvalgosi į mūsų staliuką. Tą minutę man buvo gėda už draugę, o šiandien man gėda už save. Manau, kad esu skolinga šaliai, jog vėjais iššvaisčiau tokią brangią susivienijimo ir pagarbos akimirką, tad pažadu: šiemet pirmoje eilėje stovėsiu ant vieno iš Vilniaus piliakalnių ir, su smarkiai iš jaudulio plakančia širdimi, giedosiu himną ir už save ir už visus tuos, kurie šįkart susmukę sėdės kėdėje.

Pasinaudodama proga noriu priminti, jog šiandien tautiška giesmė bus giedama nuo 100 Lietuvos piliakalnių, kurių mūsų mažytėje šalyje iš viso skaičiuojama gerokai virš 800. Pagal šių, tautos simboliu tapusių kalvų tankumą, Lietuva yra viena pirmųjų pasaulyje. Be to, skaičius 100 šiais metais irgi pasirinktas ne atsitiktinai - šalis švenčia 99-ąjį gimtadienį, tad nenumaldomai artėja ir garbus jubiliejus. Vilniuje vardan šio tikslo piliečiai 21 valandą rinksis Pilaitės, Pučkorių, Stalo, Staviškių ir Rokantiškių piliavietėse.

Lietuva tėvynė tautiškagiesmė KaraliusMindaugas liepos6
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937