FK „Žalgirio“ puolimas pervažiavo legendinį švedų klubą

fkzalgiris.lt nuotr.
fkzalgiris.lt nuotr.

Antradienio vakarą vilniečiai turėjo didelę futbolo šventę. LFF stadione FK „Žalgirio“ futbolo klubas iškilmingai paminėjo savo istorijos 70-metį. Ta proga Vilniaus komanda draugiškose rungtynėse susitiko su švedų IFK Goteberg klubu ir jį palaužė rezultatu 3:1 (1:1).

Šios rungtynės žalgiriečiams buvo vienos iš pasirengimo ciklo liepos 12 ir 19 dienomis vyksiančioms UEFA Čempionų lygos antrojo atrankos etapo rungtynėms su Bulgarijos čempionais Razgrado „Ludogorets 1945“.

Su švedų legendiniu klubu (Švedijos čempionas 18 kartų) iš Goteborgo, draugiškas rungtynes buvo pasirinkta žaisti dėl simbolinės reikšmės. 1989 metais FK „Žalgiris“ UEFA taurės turnyro rungtynėse Vilniuje, dabar jau nugriautame istoriniame „Žalgirio“ stadione, švedus įveikė 2:0.

Prieš 28 metus vykęs futbolo mačas visiems laikams buvo įrašytas į Lietuvos sporto metraščius. Sovietų sąjungos okupuota Lietuva su iš savų žaidėjų sudaryta komanda sugebėjo įkąsti žymiam užsienio klubui ir pranešti pasauliui, jog lietuvių tauta dar egzistuoja.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, sostinės klubas išgyveno tikrą gyvenimišką dramą. Šalies pirmenybėse tarp nuolatinių prizininkų buvęs „Žalgiris“, 2008 metais dėl tuometinių klubo valdytojų korupcijos demaskavimo atsidūrė prie bankroto slenksčio, tačiau ultrų grupuotė „Pietų IV“ neleido išnykti klubui iš pasaulio futbolo žemėlapio ir prikėlė jį naujam gyvenimui. Šiuo metu klubas išgyvena atgimimo laikotarpį - dominuoja šalies čempionate ir kasmet beldžiasi į UEFA Čempionų lygos grupių etapą.

Antradienį vykusiose draugiškose rungtynėse su IFK Goteborg, „Žalgirio“ startinėje sudėtyje pasirodė tik du lietuviai. Priešininkų komandos startinėje sudėtyje žaidė aštuoni švedai ir trys legionieriai. Tiesa, nuo suolo pakilęs vilniečių lyderis Darvydas Šernas į aikštelę įnešė kiek daugiau lietuviško futbolo elementų, kai 61-ąją susitikimo minutę savo komandą išvedė į priekį pelnydamas įvartį nuo galvos.

Prieš rungtynes buvo pagerbti legendiniai ir klubui nusipelnę žaidėjai. Žiūrovus džiugino virtualaus futbolo čempionatas, maisto palapinės, Lino Adomaičio ir reperio Pusho koncertas bei daug kitų linksmybių. Renginyje pasirodė ir jo ekscelencija Valdas Adamkus. Dideliame monitoriuje buvo transliuojamas ir šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės kalbos vaizdo įrašas.

„Žalgirio“ starto sudėtis: A.Vitkauskas, D.Slijngardas, D.Oyarzunas, M.Mbodjis, E.Vaitkūnas, S.Blagojevičius, M.Traore, M.Ljujičius, Elivelto, S.Nyuiadzi, B.Atajičius.

Rungtynių eiga:

4-ąją minutę vilniečiai atliko pirmą smūgį. Po aukšto perdavimo galva virš vartų smūgiavo S.Nyuiadzi.

7-ąją minutę labai pavojingai prieš vartininką išbėgo B.Atajičius, tačiau kovoje su varžovu futbolininkas smūgiavo tiesiai į vartininką. Pakartotinis M.Ljujičiaus smūgis buvo nesėkmingas.

13-oji minutė. Varžovas atliko tolimą smūgį, kuris A.Vitkauskui problemų nesukėlė.

15-ąją minutę rezultatyvią ataką smūgiu į tuščius vartus užbaigė varžovų žaidėjas T.Hysenas.

17-ąją minutę efektingai į baudos aikštelę įsiveržė Elivelto, tačiau brazilo reido buvo apsiginta.

22-oji minutė. S.Blagojevičius nutraukė greitą ataką ir buvo įspėtas.

24-ąją minutę M.Albaeko smūgį iš toli blokavo D.Oyarzunas, o nuo kampinio vilniečiai taip pat apsigynė.

28-ąją minutę žalgiriečiai išlygino rezultatą 1:1. Po puikaus S.Nyuiadzi perdavimo gražų smūgį galva atliko Elivelto.

33-iąją minutę M.Ljujičius pavojingai įsiveržė į baudos aikštelę, tačiau varžovas spėjo išmušti kamuolį.

38-ąją minutę varžovai surengė pavojingą ataką. T.Hysenas pažeme smūgiavo vienu lietimu, tačiau puikią reakciją pademonstravęs A.Vitkauskas sugavo kamuolį. Po pirmo kėlinio rezultatas 1:1.

Treneris V.Dambrauskas per pertrauką atliko vieną keitimą. A.Vitkauską vartų stačiakampyje pakeitė S.Klevinskas.

48-ąją minutę puikiai sužaidė S.Klevinskas. Oponentų puolėjas M.Bomanas išvengė nuošalės, iššoko prieš vartininką, bet žalgirietis koja atmušė kamuolį. Netrukus į išorinę vartų tinklo dalį mušė S.Ohlssonas.

57-oji minutė. Varžovų gynėjas nesėkmingai atmetė kamuolį vartininkui, prie jo suskubo B.Atajičius, tačiau vartų sargas spėjo ištaisyti komandos draugo klaidą.

58-ąją minutę šeimininkai atliko du keitimus. B.Atajičių pakeitė D.Šernas, savo ruožtu, vietoje M.Traore į aikštę žengė L.Antalis.

61-ąją minutę vilniečiai padvigubino rezultatą. Po M.Ljujičiaus pakelto kampinio galva tiksliai į artimąjį vartų kampą smūgiavo D.Šernas.

63-iąją minutę L.Antalis surado laiku įkertantį S.Nyuiadzi, tačiau pirmasis prie kamuolio suskubo vartininkas.

65-oji minutė. Debiutavusį D.Oyarzuną pakeitė L.Klimavičius.

69-ąją minutę atliktas dar vienas dvigubas keitimas. Atitinkamai S.Nyuiadzi bei Elivelto pakeitė S.Mikoliūnas ir V.Lukša.

75-oji minutė. Priverstinis keitimas: susižeidusį S.Mikoliūną pakeitė R.Baravykas.

78-ąją minutę varžovų gynėjas M.Bjarsmyras smūgiavo iš toli, bet tą padarė nesėkmingai.

80-ąją minutę D.Šernas užaštrino ataką, R.Baravykas perdavė kamuolį į baudos aikštelę, kur L.Antalis smūgiavo tiesiai į vartininką.

85-oji minutė. Vilniečiai surengė gražią pozicinę ataką, kuri baigėsi netiksliu L.Antalio smūgiu. Netrukus darbo turėjo S.Klevinskas, kuris sugavo varžovo spirtą kamuolį.

86-ąją minutę M.Ljujičius buvo įspėtas.

89-ąją minutę prie vilniečių vartų kilo nemenkas gaisras, tačiau šeimininkams pavyko apsiginti nuo aštraus švedų perdavimo.

90-ąją minutę puikiu tolimu smūgiu tašką šiame mače padėjo naujokas L.Antalis. Rungtynės baigėsi rezultatu vilniečių naudai 3:1.

fkzalgiris.lt
FKŽalgiris IFKGeteborg futbolas 70metųfutbololegenda
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,929