Ką reikia žinoti keliaujantiems su augintiniu?

BNS nuotr.
BNS nuotr.

Vasaros metu nuolat leidžiamės į keliones, dažnai kartu su savimi pasiimdami ir savo keturkojus draugus. Vis dėlto susiruošti kelionei su keturkoju – nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Svarbia informacija visiems, kurie ruošiasi keliauti su keturkoju, sutiko pasidalinti 4DOG centro gyvūnams veterinarijos gydytoja Rita Švaikauskaitė.

-Ką reikia žinoti, planuojantiems keliauti su augintiniu lėktuvu?

-Planuojantys su gyvūnais keliauti lėktuvu, turėtų susipažinti su gyvūnų importo ir eksporto reglamentais, taikytinais atvykimo vietoje. Tokią informaciją galima gauti iš šalies, į kurią vykstate, konsulato.

Kalbant bendrai, keleivis privalo turėti visus gyvūnų vežimui reikalingus dokumentus. Visų pirma, augintinis turi būti identifikuotas t.y. turėti mikročipą. Antra, ne mažiau svarbus – Europos Sąjungoje galiojantis gyvūno pasas, kuris gali būti išduotas tik identifikuotam gyvūnui. Tokiame pase pateikiama visa reikalinga informacija apie gyvūną ir jo sveikatos būklę. Trečia, svarbu, jog gabenamas gyvūnas būtų ne jaunesnis nei trijų mėnesių, nes pasiutligės skiepas laikomas galiojančiu tik už 21 -30 dienų po vakcinacijos. Ketvirta, likus 24 valandoms iki kelionės, veterinarijos gydytojas turi patikrinti gyvūno sveikatą ir įrašyti į mėlyną pasą (ES galiojantį pasą), kad gyvūnas yra sveikas ir gali atlaikyti kelionę iki paskirties vietos.

Be anksčiau išvardintų dalykų, taip pat svarbu apie gyvūno gabenimą pranešti užsakant lėktuvo bilietus. Ši informacija skrydžių bendrovei būtina, nes ji privalo laikytis griežtų taisyklių.

Tiesa, ne visos skrydžių bendrovės sutinka priimti keturkojus keleivius, pavyzdžiui, pigių skrydžių bendrovės Ryanair ar WizzAir, draudžia naminių gyvūnų gabenimą. Išimtys daromos tik gyvūnams-vedliams. Vis dėlto tokios bendrovės, kaip Norwegian Air arba AirBaltic, keliautojus su gyvūnais priimti sutinka už papildomą mokestį. Pavyzdžiui, skrendant AirBaltic oro linijomis už kiekvieną gabenamą naminį gyvūną lėktuvo salone, kaip rankinį bagažą, reikia sumokėti 60 EUR mokestį. Šiuo atveju dėžutės dydis negali viršyti 55 x 40 x 20 cm. matmenų ir 8 kg. bendro svorio. Gyvūnas, kurio negalima vežti salone, yra gabenamas konteineryje, krovinių skyriuje. Tokio gabenimo kaina svyruoja nuo 100-200 EUR, priklausomai nuo bendro svorio.

-Ką reikia žinoti su augintiniu vykstant į gamtą?

-Priešingai nei mano daugelis žmonių, išvykstant į gamtą su augintiniu neužtenka prigriebti tik pavadėlio ir dubenėlio. Visų pirma, pasiruošimą kelionei derėtų pradėti nuo pakankamo kiekio įprasto augintinio ėdalo ir švaraus vandens. Ir nesvarbu, jog vykstate prie vandens telkinio, nes šunys, geriantys iš vandens telkinių, gali suviduriuoti. Dažnai ežerų ir upių vanduo būna užterštas paukščių išmatomis ar chemikalais.

Antras svarbus dalykas - prevencija nuo parazitų. Egzistuoja keturios priemonių nuo erkių rūšys: purškalas, specialus antkaklis, vaistai, lašinami ant odos, ir kramtomosios tabletės. Purškalas yra efektyvi priemonė, tinkama naudoti kaip papildoma apsauga šuniui ar katei, arba, konkrečiu atveju, einant pasivaikščioti ten, kur gausi erkių populiacija. Antkaklis veikia lokaliai, jis tik atbaido nuo erkių, tačiau neapsaugo, jei erkė vis tik įsisiurbė. Taip pat antkakliai neretai sukelia alergines odos reakcijas tose vietose, kuriose jie užsegti. Lašiukai, lašinami ant odos, erkes veikia atbaidančiai bei insekticidiškai – naikina erkes, blokuoja jų nervinių impulsų perdavimą. Šios medžiagos veikia ilgiau – keturias, penkias savaites. Lašiukų veiklioji medžiaga kaupiasi plauko riebaliniame maišelyje ir veikia ne tik odos paviršiuje, bet tolygiai pasiskirsto po visą gyvūno kūno paviršių visą veikimo laikotarpį. Tokie preparatai žudo erkes net joms įsisiurbus. Pati šiuolaikiškiausia ir naujausia apsaugos nuo erkių priemonė yra specialios kramtomos tabletės, kurios sukelia nekontroliuojamą vabzdžių ir erkių nervų sistemos aktyvumą ir žūtį. Pastaroji priemonė tinka ir gyvūnams, kurie yra alergiški ant odos lašinamiems, purškiamiems tirpalams ar antkakliams.

Trečia, svarbu prisiminti, jog karštą dieną augintinio jokiu būdu negalima palikti automobilyje ar pririšto saulės atokaitoje. Net jei lauke ir nėra alinančio karščio, saulėtą dieną automobilio salonas įkaista labiau. Tarkime, jei lauke temperatūra siekia 24 laipsnius šilumos, po dešimties minučių uždarame automobilyje termometro stulpelis pakils 10 laipsnių – iki 34 laipsnių. Po pusvalandžio karštis jau gali siekti 43 laipsnius. Esant tokiam karščiui, viduje paliktam šuniui nepadės ir vos pravertas langas.

Svarbu prisiminti ir tai, jog karštu oru šuo turi gauti kuo mažiau fizinio krūvio. Fiziniais pratimais siūlytina užsiimti tik anksti ryte ar vėlai vakare - vėsiausiu paros metu. Jeigu šuo pradeda stipriai lekuoti – nustokite daryti tai, kai darėte ir leiskite jam atsikvėpti bei atsivėsinti. Žaidimus rekomenduojama tęsti tada, kai augintinis nustoja lekuoti. Ne mažiau svarbu sekti, ar šunys bei katės išgeria pakankamai vandens. Kad gyvūnai gertų daugiau, jiems duodamas vanduo visuomet turi būti šviežias, švarus ir vėsus, dubenėlį su vandeniu reikia laikyti pavėsyje.

-Ką daryti, jei gyvūno nuo karščio ar parazitų apsaugoti nepavyko?

-Jei gyvūno nepavyko apsaugoti nuo kaitros ir įtariate, jog šis perkaito, būtina imtis skubios pagalbos priemonių. Perkaitusį šunį būtina skubiai nunešti į pavėsį ar vėsią patalpą, guldyti ant vėsios žemės ar plytelių. Norint jį greičiau atvėsinti, galima įjungti ventiliatorių ar paguldyti prie praviro lango, apšlakstyti drungnu vandeniu, užkloti šlapiu rankšluosčiu, kad vėsa kuo greičiau pasiektų odą. Negalima duoti lakti iškart daug vandens, tokiu atveju gyvūnas girdomas po truputį. Ištikus šilumos smūgiui gali sutrikti augintinio elgesys. Būkite atsargūs, kantrūs, atidūs, raminkite jį. Stebėkite augintinio savijautą, nepalikite vieno. Jei būklė negerėja arba, jei pamatavus gyvūno kūno temperatūrą ji yra aukštesnė nei 40 °C, būtina skubi veterinaro pagalba.

Kalbant apie parazitus, iškylaujant dažnai pasitaiko ne tik erkių, bet ir bičių bei vapsvų, kurios dažniausiai keturkojams įgelia dėl to, jog pastarieji bando jas sugauti dantimis arba prieina per arti, norėdami pauostyti . Įgėlus bitei ar vapsvai, visų pirma, svarbu pašalinti geluonį, o ant įgėlimo vietos patartina uždėti tyrelės iš vandenyje sušlapintų sodos miltelių. Toks būdas neutralizuoja vabzdžių rūgštį, todėl sumažėja skausmas. Taip pat įkandimo vietą galima patepti lašeliu dilgėlių ekstrakto. Vis dėlto, jei šuo sugeltas itin stipriai, rekomenduojama šį nedelsiant vežti pas veterinarijos gydytoją. Nors įgėlimai dažnai praeina be komplikacijų, egzistuoja atvejų, kai jie sukelia keturkojui rimtų sveikatos problemų. Didelė dalis keturkojų šeimininkų teigia, kad sunku suprasti, ar augintiniui įgėlė vabzdys. Tačiau kreiptis į veterinarijos gydytoją bet kokiu atveju derėtų vos pastebėjus keistą ir nerimą keliantį šuns elgesį.

Portalas vilniuje.info dėkoja gydytojai už patarimus ir primena,  jog daugiau informacijos bei skubi pirmoji veterinarinė pagalba jūsų augintiniui bus suteikta atvykus į Laisvės pr. 82 įsikūrusį 4DOG centrą gyvūnams.

kelionėsuaugintiniu keliaujantiems gyvūnai veterinarija patarimai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937