Penki patarimai esamiems ir būsimiems kačių šeimininkams

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Daugelį metų galioja tas pats stereotipas, kad katės - augintiniai, skirti tik tinginiams. Tačiau profesionalūs specialistai mano kitaip.

Visų pirma, katės mažina stresą ir įtampą – rūpinimasis ir glaustymasis prie švelnaus augintinio – veikia raminamai. Antra, kiekvienas augintinis - palaiko kompaniją. Nedaug priežiūros reikalaujančios katės puikiai palaikys jums kompaniją tiek vasarą, tiek šaltą žiemos vakarą. Trečia, katės sumažina vienišumo jausmą ir depresiją –  jų ir savininko bendras užmegztas ryšys, neleidžia žmogui panirti į blogas mintis. Ketvirta, prajuokina ir pakelia nuotaiką – vitaminų ir teigiamų emocijų kiekis, kurį gali suteikti kačių išdaigos, sumažins poreikį ieškoti antidepresantų. Penkta, šie gyvūnai gerina širdies veiklą, o žmonėms, neauginantiems kačių, mirti nuo širdies smūgio tikimybė yra 40 kartų didesnė.

Vis dėlto nusprendus įsigyti katę, reikėtų apsvarstyti ne tik jos teikiamus privalumus, bet ir rūpesčius, su kuriais teks susidurti. Profesionali veterinarė Rita Švaikauskaitė primena penkis svarbiausius dalykus, kurių turėtų nepamiršti būsimi ar esame kačių augintojai.

1 dalykas – ypač svarbi veterinarinė priežiūra. Tai profilaktiškas apsilankymas pas veterinarą kas tris mėnesius, kasmetiniai skiepai nuo virusinių ligų ir pasiutligės.

2 dalykas – visavertė, subalansuota mityba pagal poreikius. Jei katė ar katinas yra sterilizuotas/kastruotas, reikėtų rinktis maistą, skirtą sterilizuotoms/kastruotoms katėms. Be to, būtina naudoti papildus, pastas, užaugintą specialią žolytę katėms, skirtą padėti suvirškinti ir pašalinti susidariusius plaukų kamuoliukus virškinimo trakte.

3 dalykas – kačių higiena. Svarbu kasdien valyti kraiko dėžutę. Tiesa, kačių maudyti nereikia, nebent jos turi odos problemų ar blusų. Ilgaplaukes kates reikias šukuoti, kad nesusidarytų sąvėlos.

4 dalykas – kastracija, sterilizacija. Kates ir kačiukus taip pat rekomenduojama kastruoti/sterilizuoti kuo jaunesniame amžiuje. Tai padeda katėms išvengti piometrų, pieno liaukų auglių, gimdos auglių. Kastruoti katinai nustoja žymėti teritoriją, o, jei nebūna pradėję, jos visai nežymi.

5 dalykas – besąlygiška meilė ir dėmesys.

Vaizdo įraše - kačių gyvenimo realijos. 

katės kačiųauginimas priežiūra sveikata patarimai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933