Donorystė - būdas išgelbėti gyvybę

BNS nuotr.
BNS nuotr.

Dar birželio 14 dieną buvo minima Pasaulinė kraujo donorų diena, kuri skirta skleisti informaciją apie saugią kraujo donorystę bei padėkoti ir pagerbti visus buvusius, esamus ar būsimus kraujo donorus.

Vos kas keletą sekundžių visose Lietuvos ligoninėse kažkam prireikia kraujo. Tad šis vampyriškasgardėsis yra neįkainojama dovana: kiekvienas žmogus, aukojantis kraujo, gali išgelbėti net po 2 ar 3 gyvybes!

Šiais laikais donorystė yra tikrai paprasta procedūra, neskausminga ir nerizikinga. Kiekvienas donoras yra nuodugniai ištiriamas (pamatuojama temperatūra, kraujo spaudimas, pulsas, hemoglobino kiekis), kad būtų įsitikinta, jog procedūra bus saugi ir nesukels jokių komplikacijų. Visas procesas susideda iš 4 pagrindinių žingsnių: registracija, medicinos istorija bei pokalbis su daktaru, kraujo davimas ir atsigavimas. Pati pagrindinė kraujo donorystės procedūra trunka vos 10-15 minučių. Iš viso, nuo pat atvykimo į donorystės centrą iki išvykimo į namus, užtruksite apie valandą.

Pasiruošimas

Kraujo donorystė reikalauja tam tikro specialaus pasiruošimo, mat ši procedūra gali paveikti ir susilpninti kūną. Keletą dienų prieš tai donoras turi gerti kuo daugiau skysčių, vengti produktų su kofeinu, alkoholio, riebaus bei aštraus maisto. Į procedūrą būtina atvykti pailsėjus, pavalgius, nerūkius.

Po procedūros

Pasibaigus procedūrai yra privalomas 10-15 minučių poilsis. Kraujo ir cukraus kiekio atkūrimui galima pasivaišinti užkandžiais ar gėrimais. Pilno atsigavimo procesas gali trukti iki 1 valandos, tačiau dar bent keletą valandų derėtų vengti fizinės veiklos, o per ateinančias 24 valandas reikia gerti kuo daugiau skysčių, vengti alkoholio.

Įvairiapusė nauda

Kraujo aukojimas naudingas ne tik recipientui, tačiau ir pačiam donorui. Procedūros metu sumažinamas geležies kiekis kraujyje - kaip žinia, geležies perteklius sukelia įvairių organų pažeidimus. Taip pat yra gerinama kraujo apytaka, gali sumažėti širdies ligų pavojus, mažėja svoris, mat procedūros metu netenkama apie 600 kcal. Be to, neatlygintini donorai dažnai skatinami dovanomis. Jau nekalbam apie vidinius išgyvenimus, kuomet žinai, jog vos pora valandų tavo laiko kažkam dovanos geresnę savijautą ar net gyvybę. Verta? Tikrai verta.

Vilniuje kraujo paaukoti galite Nacionaliniame Kraujo Centre bei prekybos centre VCUP. Neatlygintini kraujo donorai priimami be eilės.

Įdomu !

Kraujo donoru gali tapti ir jūsų augintinis. Tiesa, Lietuvoje kol kas veikia tik šunų kraujo bankas, esantis Kaune. Čia laukiami sveiki, suaugę šunys iki 8 metų, sveriantys ne mažiau kaip 25 kg. Užregistravę savo augintinį duomenų bazėje, galbūt kažkada sulauksite pagalbos šauksmo ir jūsų šuniukas taps tikru didvyriu,D kaip ir jo šeimininkas.

Viktorija
Donorystė pasaulinėdonorystėsdiena tapkdonoru
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936