Švenčiama Tarptautinė Rusų kalbos diena

BNS nuotr.
BNS nuotr.

Prieš septynerius metus Jungtinių Tautų Organizacija (JTO) birželio 6-ąją paskelbė Tarptautine rusų kalbos diena. Ji skirta sutelkti dėmesiui į kultūrinius renginius, įvairius skaitymus, vaidinimus, muzikinius pasirodymus, kurie mus supažindina su viena labiausiai planetoje paplitusių kalbų.

Lietuvoje rusų kalba - vis dar išlieka pagrindiniame trejetuke. Ir nors, atrodo, stengiamės prilygti Vakarų šalims, kuriose ši kalba pagal populiarumą patenka tik į penkioliktuką, mūsų šalies mokyklose moksleiviai ir toliau, raginami tėvų, rusų kalbą renkasi kaip antrą užsienio kalbą po anglų.

Vis dėlto tam yra gana svari priežastis - Lietuvoje rusai yra antra didžiausia tautinė mažuma, tad ir jų kalba, akivaizdu, jog užima paklausos viršūnes. Bandant įsidarbinti didžiuosiuose šalies miestuose, net ir smulkiausioje įmonėje, visuomet sulauksime darbdavio reikalavimo žinoti bent rusų kalbos pagrindus. Tiesa, įdomu tai, jog, pavyzdžiui, Vilniuje, kur statistiškai lenkų tautos atstovų daugiau nei rusų, būtent pastarųjų kalba yra labiau paplitusi ir gerokai dažniau girdima viešojoje erdvėje.

Ir nors mums, lietuviams, rusų kalba – tikrai ne naujiena, norėdami paminėti šią tarptautinę šventę, supažindiname jus su keletu įdomių faktų, susijusių su šia kalba, kurių negirdime ir neskaitome kiekvieną dieną.

1. Rusų kalboje - vos 200 000 žodžių.

Rusų kalba nėra tokia turtinga žodžiais, kaip kartoja mūsų tėvai ar senoliai. Palyginus su anglų kalba, kurioje yra bemaž milijonas žodžių, rusų kalba yra netgi ganėtinai skurdi. Lietuvių kalba rusų kalbą taip pat gerokai lenkia žodžių skaičiumi, mūsų kalboje – apie 500 000 žodžių.

2. Astronautai - tik rusakalbiai.

Norintiems tapti astronautais, rusų kalba yra privaloma. Mat kosmose ši kalba yra laikoma tarptautine ir visi būsimi keliautojai į kosmosą mokomi vadinamosios astronautų kalbos, kuri yra pateikiama būtent rusiškai.

3. Rusų tauta dominuoja Lietuvos mieste.

Vienas miškingiausių ir žalumos labiausiai apsuptų šalies miestų – Visaginas - gali supainioti bet kurį atvykėlį. Mat rusų šiame mieste daugiau nei 50 proc., tad praktiškai vien šia kalba aidi visos gatvės bei prekybos centrai. Vilniuje rusų tautybės žmonės sudaro 14,0 % miesto gyventojų, Klaipėdoje - 21,3 %, Kaune - 4,4 %.

4. Holivudo įkūrėjas - rusakalbis.

Holivudo karaliumi vadinamas Luisas Mėjeris, vienas iš 5 Holivudo įkūrėjų, buvo rusas, kuris praktiškai nekalbėjo angliškai. Tiesa, šioje kompanijoje jis buvo ne vienintelis savo tautos atstovas.

5. Pasak rusų - vokiečiai yra nebyliai.

Manoma, jog rusiškas žodis „немецкий" (nemetski), kuris reiškia „vokiečių", kadaise buvo naudojamas apibūdinti „Tuos, kurie negali kalbėti". Žodžio šaknis - kilusi iš rusiško žodžio, reiškiančio „nebylys". „Hемецкий" iš pradžių buvo naudojamas apibūdinti visiems užsieniečiams, kurie negalėjo kalbėti rusiškai, tačiau dauguma atvykėlių tuo metu buvo būtent vokiečiai, tad ir pavadinimas liko toks, koks liko.

Viktorija
Rusųkalbosdiena šventė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936