Rusija ištisus mėnesius bandė įsilaužti į JAV balsavimo sistemas

BNS nuotr.
BNS nuotr.

Rusijos kariuomenės žvalgyba ne kartą bandė įsilaužti į JAV balsavimo sistemas prieš pernai vykusius prezidento rinkimus. Tai pirmadienį paaiškėjo nutekinus itin slaptą Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) dokumentą.

Slaptoje NSA ataskaitoje kalbama apie operaciją, kurios metu, iki pat rinkimų dienos, buvo taikomasi į privačias kompanijas, mėginant įsilaužti į rinkėjų registracijos portalus ir su balsavimu susijusią įrangą.

„Rusijos generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos veikėjai 2016-ųjų rugpjūtį vykdė kibernetinio šnipinėjimo operacijas prieš vieną JAV kompaniją, kad gautų informacijos apie programas ir IT įrangą, susijusią su rinkimais“, – „The Intercept“ cituoja NSA ataskaitą.

Nors dokumente nesakoma, ar kompiuteriniai įsilaužėliai padarė kokią nors įtaką rinkimams, tai sukėlė ne mažai dvejonių dėl tikrojo Donaldo Trumpo pranašumo paskutiniuose JAV prezidento rinkimuose. Pastaroji ataskaita buvo paviešinta praėjus vos kelioms dienoms po to, kai V.Putinas paneigė, kad Rusija kišosi į JAV rinkimus.

JAV žvalgybos pareigūnai ne kartą sakė, kad programišiai per rinkimus, netikėtai pasibaigusius respublikono Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pergale, niekaip nepaveikė balsų skaičiavimų rezultatų.

D.Trumpo administracija, užsimojusi užtvenkti kompromituojančių dokumentų nutekinimo srautą, beveik iškart po šios ataskaitos paskelbimo paskelbė, kad buvo suimta 25 metų žvalgybos kontraktininkė Reality Leigh Winner (Realiti Lei Viner), kaltinama pažeidusi žvalgybos įstatymus.

BNS
Rusija JAV balsavimosistemos prezidentorinkimai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938