Į Palangą vėl rinkosi jaunieji poetai

Spalio 22 dieną jau 23-ąjį rudenį į Palangą rinkosi jaunieji poetai iš Žemaitijos regiono – vyko tradicinis renginys ,,Moksleivių poezijos ruduo Palangoje“, šiemet skirtas poeto Vytauto Mačernio 100-osioms gimimo metinėms.

Gimnazijos direktorius Leonas Šidlauskas pasveikino šventės dalyvius, einančius kūrybinių išbandymų keliu, ir palinkėjo gražios konkurencijos. Vilma Varpiotienė, Palangos Švietimo skyriaus specialistė, pasidalijo savo įspūdžiais – gavusi kvietimą  suprato, kad ir kas benutiktų, rudens Palangoje be poezijos tikrai nebus, ir džiaugėsi, kad tradicinis poezijos renginys vyksta ir netradiciniu būdu, bei pasveikino jaunuosius kūrėjus ir jų mokytojus.  23-oje moksleivių poezijos šventėje svečiavosi poetas, dramaturgas, eseistas, prozininkas, dainų autorius ir atlikėjas bei Klaipėdos dramos teatro meno vadovas Gintaras Grajauskas. Poetas skaitė  eilėraščių iš paskutinės savo poezijos knygos ,,Nykstamai menkų dydžių poveikis megastruktūroms“ ,  vedė seminarą ,,Poetinės metaforos teatre“ bei vertino pradedančių poetų kūrybą.  Svarbiausias renginio akcentas – jaunųjų poetų kūrybos skaitymai. Šiemet sulaukėm dalyvių iš Plungės, Kretingos, Gargždų ir Klaipėdos. Šventinę renginio nuotaiką padėjo sukurti II klasės mokinės Nikolės Birštonaitės atlikta daina pagal V.Mačernio žodžius (mokinę ruošė muzikos mokytoja Regina Mockutė) ir filmuotas gimnazisčių Melitos Sinušaitės ir Kamilės Malinauskaitės mados kolekcijos pristatymas.

Praėjus kelioms dienoms paskelbti ir konkurso laureatai. 23-oje šventėje „Moksleivių poezijos ruduo Palangoje“ I vieta džiaugėsi ne pirmą kartą joje dalyvaujanti Palangos senosios gimnazijos IIIB klasės mokinė Mūza Svetickaitė, pernai laimėjusi II vietą. II vieta įvertinta taip pat mūsų gimnazistės Melitos Sinušaitės  (IVB) poezija. III vieta buvo skirta  trims jauniesiems poetams: tai Julijai Naraškevičiūtei iš Kretingos Všį Pranciškonų gimnazijos, Megei Bandzevičiūtei,  Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos mokinei, bei Palangos gimnazistei Ugnei Bertašiūtei (IIIB).  Vieno eilėraščio konkurse iš visų išsiskyrė ir laureatu tapo Dominykas Miežetis, II vieta atiteko Viltei Paulauskaitei  – abu mokiniai iš Kretingos Všį Pranciškonų gimnazijos.  III vieta džiaugėsi mūsų gimnazijos I klasių mokiniai: Gabija Valužytė, Mila Skuodaitė ir Tomas Jakubauskas. Specialų prizą knygą  įsteigė ir šventės rėmėjai – Palangos senosios gimnazijos biblioteka. Bibliotekininkės Aurelija Jazbutienė ir Jūratė Vaišvilė jį skyrė  Mūzai Svetickaitei už V.Mačerniui artimą poeziją.  Visi laureatai apdovanoti Padėkos raštais, knygomis bei tradiciniais šventės simboliais – rudeninių lapų vainikais. Mokinių kūrybą vertinęs G. Grajauskas aptardamas ją akcentavo, kad matyti, jog kai kurie jau dabar yra aiškiai susiję su literatūra, džiaugėsi, kad yra ir naujų vardų, ir vylėsi, kad visi ir toliau rašys. Poetas pažadėjo, kad jei  laureatai  neprieštaraus, jų  kūrybą publikuos Klaipėdos literatūriniame žurnale ,,Durys“. Tai iš tiesų rimtas paskatinimas jauniesiems poetams.

Renginio šeimininkai ir svečiai atsisveikino iki kitų metų V.Mačernio poezijos eilute: ,,Mes nežinome kam, bet gyventi, kurt ir juoktis pasauly – puiku…“

Paulina Stalioraitytė, IIIB klasė

18:01, balandžio 24 d.