Būsto ir gyvenamosios aplinkos pritaikymas vaikams su sunkia negalia

Socialinės apsaugos ir darbo ministras 2019 m. birželio 27 d. įsakymu Nr. A1-365 patvirtino Šeimų, auginančių vaikus su sunkia negalia, socialinio saugumo stiprinimo pritaikant būstą ir gyvenamąją aplinką tvarkos aprašą (toliau – Aprašas).

Aprašu numatyta, kad vaikams, turintiems sunkią negalią, gali būti pritaikomas būstas ir gyvenamoji aplinka, taip pat sudaryta galimybė įsigyti sensorikos priemonių, t. y. visko, kas sunkios negalios vaikams gali palengvinti sensorinius, fizinius ar emocinius poreikius. Tai gali būti pasunkintos antklodės, liemenės, batutai, sūpynės, hamakai ir pan. Šias priemones galima įsigyti, jei jų neteikia Techninės pagalbos neįgaliesiems centras prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Šių priemonių įsigijimui yra būtina gydytojo pažyma. 

Vieno būsto pritaikymo išlaidoms dengti iš valstybės biudžeto gali būti skiriama ne didesnė kaip 150 bazinių socialinių išmokų dydžio suma (5 700 Eur). Vieno keltuvo (lifto) pirkimo ir įrengimo išlaidoms dengti iš valstybės biudžeto gali būti skiriama ne didesnė kaip 165  bazinių socialinių išmokų dydžio suma (6 270 Eur). Techninės pagalbos priemonėms įsigyti iš valstybės biudžeto gali būti skiriama ne didesnė kaip 50 bazinių socialinių išmokų dydžio suma (1 900 Eur).

Laisvos formos prašymą pritaikyti būstą savivaldybės administracijai gali pateikti vienas  iš vaiko  tėvų, globėjas (rūpintojas) ar atstovas pagal įstatymą pagal deklaruotą gyvenamąją vietą. Prašyme pareiškėjas nurodo savo vardą, pavardę, vaiko su sunkia negalia, kuriam prašoma pritaikyti būstą, vardą ir pavardę, gyvenamosios vietos adresą ir prašomo pritaikyti būsto adresą. Taip pat pareiškėjas turi patvirtinti, kad nėra pateikęs kito prašymo pritaikyti būstą tam pačiam vaikui su negalia.

Prioritetas teikiamas vaikams su sunkia negalia, kuriems nustatytas specialusis slaugos poreikis.

Kartu su prašymu  pareiškėjas pateikia šiuos dokumentus ar jų patvirtintas kopijas:

1.Vaiko su sunkia negalia neįgaliojo pažymėjimo kopiją;

2. Vaiko su sunkia negalia ir pareiškėjo asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopiją;

3. Laisvos formos rašytinį būsto savininko sutikimą leisti pritaikyti būstą, kai prašoma pritaikyti būstą neįgaliajam, kuris nėra būsto savininkas, arba daugumos daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų sutikimą, jei prašoma vaiko su negalia specialiesiems poreikiams pritaikyti daugiabučio namo bendro naudojimo objektus;

4. Išrašą iš asmens medicinos dokumentų (forma Nr. 027/a „Medicinos dokumentų išrašas/siuntimas“), kad vaikui su sunkia negalia reikalingos Tvarkos aprašo 6 priede nurodytos sensorinės pagalbos priemonės.

Išsamesnė informacija teikiama Socialinės rūpybos skyriuje (Vytauto g. 112, 112 kab., tel. 8 460 48 720).

Palangos miesto savivaldybė
Būstas pritaikymas vaikai su sunkia negalia
18:01, balandžio 24 d.