Vaistažolių atmintinė: kokių žolelių atsargas verta kaupti?

Pirmasis vasaros mėnuo jau pradeda įsibėgėti, todėl reikėtų prisiminti, kokias vaistažoles geriausia rinktis birželio mėnesį. Dalis žolininkų mano, kad žolelėmis patikimiausia apsirūpinti iki Joninių. Todėl paruošėme atmintinę apie svarbiausias žoleles.

Paprastoji jonažolė

Šeimininkės žino, kad yra renkama augalo antžeminė dalis – jonažolės žolė. Ji žydi birželio – liepos mėnesiais. Džiovinimui reikalingos 25–30 cm ilgio viršūnės. Toks augalas greitai pajuosta nuo saulės spindulių, todėl būtina džiovinti greitai patalpoje, kurioje būtų apie 40 °C temperatūra. Jonažolė malšina uždegimus, padeda atsiradus virškinamojo trakto uždegimui arba skrandžio, žarnyno opai. Svarbu nepamiršti, kad vartoti šią žolę reikia ne ilgiau kaip mėnesį.

Dirvinis asiūklis

Tai labai dažna Lietuvoje auganti piktžolė. Liaudies medicinos specialistai siūlo asiūklio žolę naudoti esant viduriavimui, žarnyno opoms, reumatui. Vaistažolę reikia džiovinti pavėsyje, maždaug 40 °C temperatūroje.

Paprastoji dilgėlė

Birželio viduryje žydinti žolė - ne daugelio mėgstama. Tačiau šią sudžiovinus - kaip vaistas ji gali būti naudinga: stabdant kraujavimą, norint padidinti hemoglobino kiekį. Be to, labai skani ir aromatinga yra dilgėlių arbata.

Vaistinė medetka

Augalas, kuris iš išorė atrodo ryškios oranžinės spalvos vilioja nuskinti, tačiau ne retai daugelis negali pakęsti jų kvapo. Ekspertai siūlo šį augalą rinkti ne į plastikinį maišelį, bet į drobinį maišelį. Šio augalo preparatai padeda gydyti opaligę ir virškinamojo trakto ligas.

Paprastasis čiobrelis

Šis kvapnus augalas žydi birželio-rugpjūčio mėnesiais. Džiovinti rekomenduojama maždaug 30 °C temperatūroje. Čiobrelis padės atsikosėti, numalšins peršalimo simptomus. Žinoma, tai ir nepakartojamo skonio arbata, kuri tiks šaltą žiemos vakarą.

Paprastoji žemuogė

Skani uoga ne tik maistinga, bet ir naudinga sveikatai. Žydėjimo mėnesiai renkami jų lapai, o truputį vėliau - vaisiai. Džiovinti siūloma paskleidus plonu sluoksniu – pavėsyje. Žemuoges tinka naudoti peršalus arba gerklės, burnos ertmės uždegimams.

Ramunėlės

Žolė, kuri padeda ne tik peršalimui gydyti, bet ir kaip raminamoji priemonė prieš miegą. Kadangi moterys ramunėles mėgsta naudoti namuose, vonios terapijos metu arba kaip natūralią priemonę veidui atjauninti.

18:01, balandžio 24 d.