Prieskoniai: ne tik maistas, bet ir vaistas

pixabay.com nuotr.

Šeimininkės žino, kad norint suteikti patiekalui išskirtinio skonio - tik meilės neužtenka, todėl būtina tinkamai atsirinkti prieskonius. Prieskonius žmonės naudojo nuo seno, o dabar - jų pasirinkimas parduotuvių lentynose vis didėja, kadangi moterys domisi kitų šalių virtuvių tendencijomis ir nori jas išbandyti namuose. Taigi pristatome penkis egzotiškus prieskonių variantus ir jų naudą patiekalui bei žmogaus sveikatai.

Peletrūnas – tai daugiametis žolinis augalas, kuris Kaukaze vadinamas tarchunu. Specialistų nuomone, šis prieskonis gerina apetitą, pailgina gyvenimą ir suteikia patiekalui fantastišką skonį. Be to, ši vaistinio pelyno atmaina puikiai veikia psichiką, todėl peletrūnas gali būti naudojamas kaip vaistas nervinei įtampai mažinti. Gera žinia, kad šis augalas dabar populiarus ne tik šiltuose kraštuose, bet ir mūsų daržuose.

Bazilikas – vienmetis žolinis augalas, kurio gimtinė yra Pietų Indija. Tai be galo kvapni, tačiau kiek kartoka žolė, padedanti reguliuoti psichiką, gerinti nuotaiką ir imuninę sistemą. Senovės Antikos laikais šis prieskonis buvo naudojamas depresijai gydyti. Tačiau bazilikas labai tinkamas vartoti norint sukoncentruoti dėmesį, pagerinti atmintį arba kamuojant galvos skausmui, pykinimui.

Kvapusis rozmarinas – tai daugiametis puskrūmis. Šio prieskonio kilmė yra Viduržemio jūros pakrantės: Pietų Europoje, Šiaurės Afrikoje, Azijoje. Nemaža dalis rozmarino yra Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Graikijoje. Rozmarino sudėtyje irgi yra eterinių aliejų, kurie reikalingi norint atsikratyti depresijos. Maža to, dažnas šeimininkių naudojamas priedas - ypač tinka daržovių ir mėsos patiekalams. Be to, mitybos specialistai rekomenduoja šį prieskonį vartoti visiems, kas turi virškinimo problemų.

Kalendra – tai vienmetis žolinis augalas, atkeliavęs iš Mažosios Azijos kraštų. Būtina paminėti, kad kalendra - tinkama naudoti ne tik kaip prieskonis, bet puikiai tinka kaip priedas prie vyno. Egzotiškas augalas, turintis vitamino C, todėl padeda stiprinti imuninę sistemą. Paprastai kalendra naudojama prie mėsos, žuvies, paukštienos, žvėrienos, grybų, daržovių patiekalų

Pankolis – tai daugiametis augalas, kuris užauga iki beveik 2 metrų aukščio. Kaukaze, Irane, Indijoje, Kinijoje šis augalas auga savaime. Šis prieskonis ypač tinka sriuboms, salotoms, sūdytiems gaminiams pagardinti. Pankolis pasižymi anyžių aromatu. Be to, jis tinka gydyti peršalimui. Kadangi Lietuvoje pankolis savaime neauga – šeimininkės jį užsiaugina pačios.

Renginių gidas Vilniaus.

Darbas Vilniuje.

Parduodami automobiliai Vilniaus.

Skelbimai Vilniaus.

Orai Vilniuje.

18:01, balandžio 24 d.