GRAŽINA OŠKINYTĖ-EIMANAVIČIENĖ
Paroda ŽENKLAI PALANGAI
ℹ️ 2024 m. vasario 9 dieną, 16 val. Palangos kurorto muziejuje atidaroma mūsų miesto menininkės, grafikės, Palangos miesto garbės pilietės Gražinos Oškinytės-Eimanavičienės paroda „Ženklai Palangai“.
„Daugelis mano kūrybą pažįsta, o štai – logotipai! Juos kviečiu pamatyti parodoje "Ženklai Palangai".
Gal mažiau kas žino šią mano kūrybos sritį - logotipus, heraldiką, nors juos kuriu jau kokius 30 metų.
Per tą laiką keitės priemonės - nuo pieštuko, tušo iki kompiuterio.
Džiugu parodyti visus vienoje erdvėje. Parodoje logotipai sukurti įvairioms Palangos įstaigoms - Savivaldybei, Botanikos parkui, Viešajai bibliotekai, šokių kolektyvams, folklioro ansambliams, vaikų darželiams, mokykloms ir įvairioms visuomeninėms organizacijoms.“
Gražina Oškinytė-Eimanavičienė
⏺ Palangą puošia daug Gražinos Oškinytės-Eimanavičienės sukurtų ženklų, iš kurių miestas plačiai atpažįstamas. Ir tai ne tik herbas, bet ir meno kolektyvų, vaikų lopšelių-darželių, mokyklų ir kitų įstaigų logotipai ir vėliavos. Jos dėka bemaž visi miesto ženklai yra meniški ir subtilūs, lyg gintaro karoliai suverti į vieną Palangos ženklų vėrinį.
⏺ Gražina Oškinytė-Eimanavičienė gimė 1942 m. sausio 19 d. Kaune, mokėsi Kauno vidurinėje dailės mokykloje.
⏺ 1965 m. baigė Valstybinio dailės instituto grafikos fakultetą.
1965 m. G. Oškinytė-Eimanavičienė apsigyveno Palangoje, dirbo dailininke Prekybos valdyboje, kino teatre „Naglis“, atlikdavo Dailės kombinato Klaipėdoje užsakymus. 1967 m. pradėjusi dalyvauti bendrose parodose, surengė apie penkiasdešimt personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje.
⏺ 1978 m. tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nare.
⏺ 2005 m. jai suteiktas meno kūrėjo statusas.
⏺ Nuo 1993 m. yra aktyvi Palangos kūrybinės grupės „Mostas“ narė, dalyvauja kasmetinėse šios grupės parodose, pleneruose Lietuvoje ir už šalies ribų.
⏺ Grafikos darbuose dailininkė naudoja įvairias technikas – ofortą, akvatintą, kartono raižinį, tušą ir plunksną, monotipiją, piešia pastele ir grafitu. Jos darbų temos – dažnai baltiškos, susijusios su gamta.
⏺ 2016 m. gruodžio 29 d. Palangos miesto savivaldybės taryba už aktyvią kultūrinę, visuomeninę veiklą ir svarų indėlį Palangos miestui, kuriant bendruomenės kultūrinę gerovę, dailininkei Gražinai Oškinytei-Eimanavičienei suteikė Palangos miesto garbės pilietės vardą.